procura

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
aliosha

procura

Post by aliosha » 07 Sep 2005, 07:18

In cazul infiintarii unui SRL cu asociati straini, unul din acestia poate sanl delege pe celalalt asociat sanl reprezinte la ORC? cum trebuie formulata respectiva procura? mai mult decat atat, o astfel de procura va fi luata in considerare in fata notarului roman la semnarea declaratiilor pe proprie raspundere privind datoriile fiscale si domiciliul fiscal?
multumesk anticipat.

4wings

salut

Post by 4wings » 07 Sep 2005, 13:45

inteleg ca este vorba de 2 asociati straini care vor sa se asocieze in Romania sub forma unui SRL. au dubla cetatenie, romana si a tarii de origine? daca da, vor putea infiinta societatea in conditiile in care fiecare cetatean roman are dreptul, fara a mai fi nevoie de pasaport tradus si legalizat, de certificat de bonitate (cazier judiciar) tradus si legalizat si fara declaratia notariala care atesta urmatoarele: ca cetateanul strain nu are domiciliul/resedinta pe teritoriul Romaniei, ca nu realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei si ca nu este inscris in cazierul judiciar al tarii de origine. in plus de asta, alt avantaj ar fi cei cu dubla cetatenie nu depun capitalul social in Euro (500 Euro - limita minima), ci in lei (RON) - 200 RON limita minima. la Iasi o societate formata din cetateni straini trebuie sa aiba macar un administrator, fie el si tert neasociat, roman. daca pe langa straini e si un roman asociat, el va depune capitalul social in lei, iar strainii in Euro, la cursul BNR din data incheierii actului constitutiv.
notarii stiu exact ce continut trebuie sa aiba procura de acest fel: reprezentarea intereselor celui in numele caruia semneaza toate cererile si actele necesare inregistrarii unui SRL, in fata tuturor autoritatilor implicate in acest proces. notarul roman trebuie sa-l vada pe cel in favoarea caruia se semneaza procura. Registrul Comertului nu e interesat de ce afaceri dezvolta cetateanul strain in tara lui, ci daca are o afacere pe teritoriul Romaniei, caz in care la inregistrare ii va fi solicitat si cazierul fiscal de la Finantele Publice locale.

colombina

Post by colombina » 07 Sep 2005, 17:29

4wings, trebuie sa te contrazic, si asta atat cu argumente extrase din LSC, cat si din experienta proprie, tinand cont de faptul ca am infiintat un SRL precum cel mentionat de aliosha.

In primul rand, capitalul social minim pentru un SRL, indiferent de cetatenia asociatilor, este de 200 RON. Este o optiune a asociatilor daca vor sa depuna capitalul social in moneda straina, dar eu nu te sfatuiesc, din cauza problemelor care pot aparea ulterior la Registrul Comertului daca vei dori sa faci majorari de capital in alta moneda, si ulterior majorarii, sa cesionezi parti sociale.

Apoi administratorul unui SRL si al oricarei alte forme de societate comerciala, indiferent de cetatenia asociatilor sau actionarilor sai, poate avea orice cetatenie.

Pasaportul cetatenilor straini nu trebuie in nici un caz tradus si legalizat.

Cetateanul strain care nu se poate deplasa in Romania poate da declaratia de asociat si de nerezidenta fiscala in fata notarului public din tara lui, declaratie care trebuie apostilata daca tara lui este semnatara a Conventiei de la Haye, iar declaratia va fi tradusa si legalizata in Romania.
Dupa parerea mea, declaratia pe proprie raspundere nu poate fi data prin mandatar, prin insasi natura ei!

In fata Registrului Comertului nu trebuie sa se prezinte neaparat asociatii sau administratorul, ci acestia pot mandata un tert, de regula avocat, dar poate fi orice alta persoana, care sa se ocupe de formalitati.

Si inca ceva: scrisoarea de bonitate se emite de catre o banca din tara de origine a asociatului persoana juridica, unde acesta are deschis un cont, si nu are in nici un caz acelasi inteles cu cazierul judiciar, care cred ca stim cu totii ce reprezinta!

Aliosha, daca ai nevoie de informatii suplimentare, scrie-mi!

4wings

Post by 4wings » 08 Sep 2005, 07:59

multumesc, si eu am infiintat cateva tipografii cu actionariat strain. informatiile tale sunt interesante.
- eu n-am sustinut ca 200 RON n-ar fi capitalul social minim admis pt un SRL, ci ca asociatul roman va depune bani in lei, iar strainul in valuta. se va preciza pe actul constitutiv contraechivalentul in lei, fiindca valoarea partilor sociale se calculeaza in lei (si poate depasi 10 RON, pentru usurarea calculelor). asociatii straini nu vor depune in veci capitalul in lei. de precizat ca pe foaia de varsamant de la banca e bine sa nu se precizeze cursul Euro din ziua depunerii, fiindca legea (si Registrul) vrea valoarea din ziua redactarii actului constitutiv (si datele pot fi diferite).
- era vorba de societate cu cetateni straini. tu ai auzit in strainatate de societati comerciale formate exclusiv din romani? dar ce, ei fac legea acolo? nu, bineinteles, respecta legea statului pe teritoriul caruia se afla. iar in LSC este un articol care precizeaza ca cel putin un administrator, fie el neasociat, trebuie sa fie roman (nu e asa absurda legea). de precizat ca administratorul roman care se retrage prin act constitutiv poate fi inlocuit de o persoana juridica cu asociat unic cetatean strain (si administrator roman) - asta e practica intalnita de mine.
- "Pasaportul cetatenilor straini nu trebuie in nici un caz tradus si legalizat." asta e o ineptie crasa.
- "Cetateanul strain care nu se poate deplasa in Romania poate da declaratia de asociat si de nerezidenta fiscala in fata notarului public din tara lui, declaratie care trebuie apostilata daca tara lui este semnatara a Conventiei de la Haye, iar declaratia va fi tradusa si legalizata in Romania.
Dupa parerea mea, declaratia pe proprie raspundere nu poate fi data prin mandatar, prin insasi natura ei!" aici nu te pot contrazice, nu am intalnit cazuri de genul asta.
- "In fata Registrului Comertului nu trebuie sa se prezinte neaparat asociatii sau administratorul, ci acestia pot mandata un tert, de regula avocat, dar poate fi orice alta persoana, care sa se ocupe de formalitati." da ai dreptate. sau poate un consilier juridic?
- "Si inca ceva: scrisoarea de bonitate se emite de catre o banca din tara de origine a asociatului persoana juridica, unde acesta are deschis un cont, si nu are in nici un caz acelasi inteles cu cazierul judiciar, care cred ca stim cu totii ce reprezinta!" aici am primit una in plexul solar: nu se confunda notiunile, dar mai e o problema - nici de scrisoare de bonitate emisa de banca n-am avut nevoie la infiintare, ci de cazierul judiciar tradus si legalizat, care probabil purta o denumire asemanatoare. scuze

go for it aliosha! :wink:

colombina

Post by colombina » 09 Sep 2005, 09:26

4wings, esti in urma cu legislatia! LSC nu mai interzice de mult ca administratorul unei societati sa fie cetatean strain. De fapt, in lege nu se face nici o precizare cu privire la cetatenia administratorilor. Si nici cu privire la cetatenia asociatilor unei SRL, care te asigur ca pot fi toti cetateni straini!

Nu stiu de ce crezi ca cetatenii straini nu pot depune capitalul social in lei, insa te asigur ca este o convingere eronata. Eu insami am depus capitalul social pentru o SRL formata numai din asociati stratini, si te asigur ca l-am depus in lei. Si nici de cazier judiciar nu am avut nevoie pentru cetatenii straini... De fapt, nici nu stiu sa fie stipulata necesitatea depunerii cazierului judiciar in LSC sau in Norme.

Si treaba cu pasaportul... ma depaseste! O fi o practica a Registrului Comertului din orasul tau. In Bucuresti nu se aplica, si din cate am obesrvat, nici in Tulcea!

4wings

salut

Post by 4wings » 09 Sep 2005, 11:37

da, este practica ORC Iasi. nu putem sa-l lamurim pe cel care a deschis subiectul daca venim cu variante diferite. am cautat si eu articolul privind cetatenia administratorilor si asociatilor...si nu l-am gasit. oricum nu e in LSC. de ce sa nu recunosc ca in alte judete oamenii sunt mai aerisiti la minte si impun mai putine formalitati, spre a debloca piedicile puse de birocratie. convingerile nu sunt personale, ele se formeaza pe teren, nu batand pixul de masa la birou si polemizand pe teme straine de domeniul meu. devii partinitor cu un sistem greoi, fiindca te identifici cu el. am gresit. practici diferite. nu neaparat acoperite de texte de lege. multumim de informatii.

colombina

Post by colombina » 09 Sep 2005, 13:39

E OK, 4wings! Eu am insistat pe tema asta pentru ca in ultima vreme am tot avut de-a face cu Registrul Comertului, LSC, LRC si Norme.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests