autor decedat-complicitate

Discutii privind procedura penala
Post Reply
excalibur

autor decedat-complicitate

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 08:04

Care sunt solutiile corecte in caz de complicitate cand autorul decedeaza in cursul urmaririi penale? (ma refer la incadrarea in art. 10 CPP si la modul in care se poate continua procesul fata de complice)

Luciann

Post by Luciann » 23 Aug 2005, 09:35

Faptul ca autorul decedeaza schimba situatia complicelui?

sansiro

Post by sansiro » 23 Aug 2005, 09:38

fata de autor se inceteaza procesul penal conform art. 10 lit. g, in vreme ce fata de complice se continua procesul cu procedura obisnuita. Dupa parerea mea se poate da o singura hotarare judecatoreasca in care sa pronunte condamnarea pentru unii participanti si incetarea fata de altii. In dispozitiv vor aparea toate cele pe care instanta le va hotari.
Cam asta ar fi.

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 09:54

Luciann wrote:Faptul ca autorul decedeaza schimba situatia complicelui?
Daca autorul decedeaza atunci se dispune incetarea procesului penal (art. 10 lit. g) si nu se mai cerceteaza activitatea infractionala a autorului, dar situatia complicelui este legata de cea a autorului.

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 09:55

sansiro wrote:fata de autor se inceteaza procesul penal conform art. 10 lit. g, in vreme ce fata de complice se continua procesul cu procedura obisnuita. Dupa parerea mea se poate da o singura hotarare judecatoreasca in care sa pronunte condamnarea pentru unii participanti si incetarea fata de altii. In dispozitiv vor aparea toate cele pe care instanta le va hotari.
Cam asta ar fi.
Am intrebat ce se intampla in cursul urmariri penale.
Inteleg ca fata de autor inceteaza si ce facem cu complicele?

sansiro

Post by sansiro » 23 Aug 2005, 10:04

il cercetam in continuare, bineintees. Disparitia fizica a autorului nu impiedica cercetarea faptelor asa cum ele s-au petrecut. Solutia se da in personam, nu inseamna ca daca a decedat autorul, nu mai avem fapta. Este foarte posibil ca autorul sa decedeze in chiar procesul de comitere a faptei, ceea ce nu inseamna ca ceilalti participanti nu vor fi cercetati si condamnati in conditiile in care li se demonstreaza vinovatia. Astfel, in cazul urmaririi penale, actul prin care se finalizeza toate cercetarile poate fi un rechizitoriu in dispozitivul caruia sa apara trimiterea in judecata pentru unii si respectiv incetarea sau scoaterea pentru altii.

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 10:07

Dar fapta va fi cercetata in ansamblui ei adica inclusiv sub aspectul formei de vinovatie a autorului ?

sansiro

Post by sansiro » 23 Aug 2005, 10:42

Cu privire la autor, nu se va pronunta condamare, sau solutie de nevinovatie. In expunerea rechizitoriului/hotararii judecatoresti se va putea descrie succesiunea evenimentelor aratandu-se si rolul autorului, in asa fel incat instanta sa isi faca o imagine asupra modului in care s-au petrecut faptele. Insa repet: nu se va pronunta nimeni cu privire la vinovata sau nevinovatia autorului in sens procesual. Este posibil sa apara in expunere, formulari de genul: "Din probele administrate in cauza a reiesit urmatoarea stare de fapt: [...]autorul a ridicat cutitul si a aplicat victimei o lovitura mortala in zona inimii, aceasta decedand la foarte scurt timp dupa aceea, in vreme ce complicele, care ii pusese la dispozitie arma, incerca sa impiedice intrarea vecinilor in curtea unde s-a savarsit fapta. Din cauza efortului precum si datorita faptului ca era cardiac iar toata agitatia prilejuita de comiterea faptei i-a provocat o stare de supraexcitatie nervoasa, autorul a decedat la o ora dupa ce politia l-a ridicat de la domiciliu, in urma unui infarct masiv".
Cu toate acestea din punct de vedere procedural, nu s-a pronuntat vinovatia autorului deoarece la dispozitiv o sa apara ceva de genul: "inceteaza procesul penal cu privire la ______ in temeiul art. 10 lit. g C.p.p...."

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 10:47

Si daca se constata ca fapta autorului nu exista si fata de complice se dispune scoaterea de sub urmarire penala, pentru autorul decedat este posibil sa ramana solutia de incetare in baza art. 10 lit g?

sansiro

Post by sansiro » 23 Aug 2005, 10:57

dupa parerea mea, in cazul in care se impune aplicarea lit. a, este absolut necesar sa se procedeze in consecinta. Imprejurarea descrisa de tine poate constitui motiv de apel. Din pacate, in situatia mortului, nu ar mai avea cine sa atace o asemenea solutie (cu apel sau cu 278/1, dupa caz), si s-ar putea sa ramana cu incetare pe motiv de deces, ceea ce nu exclude vinovatia. Ar fi chiar nasol.
Oricum, procedura corecta ar fi retinerea lit. a si in cazul "autorului" decedat.

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 11:06

sansiro wrote:Oricum, procedura corecta ar fi retinerea lit. a si in cazul "autorului" decedat.
Asta as fi vrut sa stiu.
Dar in practica am impresia ca ramane cu lit. g.

sansiro

Post by sansiro » 23 Aug 2005, 11:28

in afara de repercusiunile nefaste ale unei asemenea practici, trebuie remarcat si caracterul absolut ilogic al acesteia deoarece retinerea lit. a din art. 10 C.p.p. presupune o solutie in rem a fondului, ceea ce inseamna ca ea se repercuteaza asupra tuturor particiantilor. Nu poti sa zicei ca pentru unul fapta nu exista iar in legatura cu celalalt, se inceteaza procesul pe motiv de deces.

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 11:55

Daca afli ceva din practica te rog spune-mi si mie!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests