Art. 313 alin (3) - I termen inculpat arestat

Discutii privind procedura penala
Post Reply
cumintzica

Art. 313 alin (3) - I termen inculpat arestat

Post by cumintzica » 30 Jul 2005, 11:58

Termenul de 48 h prevazut in alin 3 este termenul in care presedintele instantei este obligat sa fixeze termenul de judecata, sau doar termenul in care se dispune comunicarea actului de sesizare, termenul de judecata putind fi si mai mare de 2 zile?

wittmann

Post by wittmann » 30 Jul 2005, 15:40

Si una si alta :lol: La inregistrarea dosarului la instanta, se va fixa un termen de max. 48 de ore in camera de consiliu, la care se va pune in discutie legalitatea masurii arestarii preventive si tot in acest termen i se va comunica odata cu citatia si rechizitoriul

cumintzica

Post by cumintzica » 30 Jul 2005, 20:26

Buuun.
pe mine m-a indus in eroare art. 318 alin. 2.
inteleg ca art. 318 reglementeaza 2 cazuri in care se poate solicita aminarea de carte inculpat:
1. cind inculpatul arestat nu a primit copia de pe actul de sesizare in termenul de 48 h de la art. 313
2. cind comunicarea s-a facut cu mai putin de 3 zile inainte de termenul de judecata.

la ce situatie se refera alin. 2?
din cite stiu, comunicarea actului de sesizare se face numai inculpatului arestat, si potrivit lui 313, numai in 48h de la primirea dosarului.
deci termenul fixat in 48h este doar pentru verificarea legalitatii si temeiniciei arestarii, primul termen de judecata propriu-zis fiind unul ulterior? si deci fata de acest termen ulterior comunicarea nu se poate face cu mai putin de 3 zile inainte? sau imi scapa ceva?

wittmann

Post by wittmann » 30 Jul 2005, 20:56

Exact. Acel termen de 48 de h este doar pentru a se verifica legalitatea masurii arestarii, se desfasoara in camera de consiliu si nu este un termen de judecata propriu-zis. URMATORUL termen este termen "de judecata", se desfasoara in sedinta publica, iar citarea se face conform regulilor obisnuite.

cumintzica

Post by cumintzica » 31 Jul 2005, 09:57

m-am lamurit. multumesc pt ajutor!

oana_dan

Post by oana_dan » 06 Aug 2005, 15:44

Si una si alta
nu rade, Wittmann, ca eu am rezolvat dilema intr-un mod rusinos. Eu le-am comunicat rechizitoriul tuturor inculpatilor. :oops:

wittmann

Post by wittmann » 06 Aug 2005, 16:27

sa intelegem ca esti judecatoare?

oana_dan

Post by oana_dan » 06 Aug 2005, 19:46

Nu. Incercam sa fac haz de necaz.

wittmann

Post by wittmann » 06 Aug 2005, 21:24

Eu le-am comunicat rechizitoriul tuturor inculpatilor.
Atunci cum ai comunicat rechizitoriul? In ce calitate? sau era o figura de stil?

oana_dan

Post by oana_dan » 07 Aug 2005, 18:17

Era o figura de stil. :lol: Mi se pare ca si Cumintzica se pregateste pt. examenul la INM si probabil din cauza asta a formulat intrebarea . Expresia este insa doar rezultatul unui creier incins, nimic mai mult. Si am apreciat totodata faptul ca ne-ai raspuns la intebare.

Post Reply