buna ziua,
stie cineva ce inseamna " vand dreptul de prorietate extratabular " ? si daca , in cazul unui partaj, sotia are dreptul la cota parte din dividentele sotului asociat unic la o firma, avand in vedere ca bunurile cumparate de-a lungul casniciei au fost achizitionate si din dividente dar pe numele firmei ?
va multumesc.
drepturi
bunurile din timpul casatoriei sint prezumate ca achizitionate in comun de catre soti. Daca se face dovada contrara, respectivul bun va reveni sotului care a avut contributia exclusiva la achizitionarea lui. Deci, in speta, dividentele si bunurile achizitionate din dividentele cuvenite sotului, ii vor reveni acestuia, el contribuind exclusiv la achizitionarea lor.
yet again, nu degeaba fuge toata lumea de partaje, solutiile depind de mai multe lucruri
yet again, nu degeaba fuge toata lumea de partaje, solutiile depind de mai multe lucruri
In principiu notiunea de "drept de proprietate extratabular" exista inainte de legea de unificare a cadastrului si cartii funciare (resp. 7/1996 daca nu ma insel) in Ardeal unde dreptul de proprietate se dobandea exclusiv prin inscrierea lui in cartea funciara (inscrierea avea deci caracter constitutiv de drepturi si numai caracter de publicitate ca in zonele unde nu exista CF ci numai fostul; Registru de Inscriptiuni si Transcriptiuni), cu anumite exceptii (una dintre ele fiind drepturile de proprietate dobandite prin mostenire care se dobandeau extratabular deci fara a fi necesara intabularea). Cum eu am studiat dreptul la Bucuresti nu prea stiu sa-ti dau mai multe amanunte insa daca se afla pe aici cineva de la Cluj sau Timisoara sau chiar Brasov s-ar putea sa stie mai multe.
In ce priveste bunurile achizitionate pe numele societatii aceastea apartin societatii si nu pot face obiectul partajului la divort decat numai in masura in care societatea insasi cu tot patrimoniul ei face obiectul partajului la divort.
In ce priveste bunurile achizitionate pe numele societatii aceastea apartin societatii si nu pot face obiectul partajului la divort decat numai in masura in care societatea insasi cu tot patrimoniul ei face obiectul partajului la divort.