Domnitza, nu a mai aparut nimic in masura sa iti starneasca interesul in speta de fata.
Repet: urmeaza-mi sfatul. Vei castiga.
HELP!!!! NOTIFICARE CLIENT - AGENTIE IMOBILIARA!!!
Re: HELP!!!! NOTIFICARE CLIENT - AGENTIE IMOBILIARA!!!
jurista_23 wrote:hello
sunt consilier juridic de cateva luni....sper ca ati inteles....anul trecut am terminat facultatea...evident...debutanta.....m-am angajat la o agentie imobiliara...si a aparut o problema.... pe care normal...trebuie sa o rezolv eu!.....
....un client a vizionat un apartament...pe care initial a refuzat sa-l cumpere...insa...surpriza......am aflat ca a colaborat direct cu proprietarul apartamentului si s-a incheiat tranzactia...deci a cumparat cum se zice....fara noi, ne-a sarit! ideea este ca a fost incheiat un contract de prestari servicii (vizionare) intre client si noi, in care se stipula ca in cazul cumpararii e obligat la plata comisionului! clientul sustine ca initial a refuzat apartamentul, pt ca i l-am prezentat la un pret mare si ca ulterior a negociat cu proprietarul si astfel s-a razgandit si l-a cumparat! i-am trimis notificare pt faptul ca a cumparat apartamentul prezentat de noi, ca agentie, si ca ne datoreaza comisionul. raspunsul la notificare este urmatorul: ca el ne-a refuzat pe noi si ca nu are de ce sa ne datoreze comision. am scris in notificare ca noi am facut cheltuieli cu respectivul apartament prin publicitate, telefoane la client, la proprietar pana la stabilirea vizionarii si ca noi astfel ne-am respectat obligatiile contractuale; recunosc faptul ca noi nu avem stipulat, ca in cazul unui initial refuz....o perioada in care clientul nostru nu are voie sa cumpere apartamentul decat prin noi....scrie doar ca in cazul hotararii cumpararii sa colaboreze cu noi.....
...va rog frumos.......
ce mai pot face?......as putea castiga in instanta??? am la baza si contractul de vanzare-cumparare pe care clientul l-a facut direct cu proprietarul la notar, la 4 zile de la vizionare.
????
mi s-a spus sa mai fac o notificare de catre directorul agentiei prin care sa-i prezint contractul de vanzare-cumparare autentificat (copie) si sa o somez ca e ultima notificare urmand sa inregistrez cauza la instanta de judecata competenta....
...e bine? e rau?...unde am gresit???
va rog frumos...astept un raspuns...un sfat..orice.....
va multumesc anticipat pentru tot!
Nu exista sanse de reusita pe somatia la plata. Din cate imi dau seama, exista contract incheiat numai cu cumparatorul, nu si cu vanzatorul. Conform acestui contract, se datoreaza un comision din pretul de vanzare. Contractul de vanzare-cumparare incheiat ulterior intre vanzator si cumparator cuprinde un alt pret decat cel oferit de agentie, prin urmare, suma la care se aplica comisionul agentiei difera, de unde rezulta ca suma ceruta nu este certa. Am experienta in ce priveste somatia la plata, acesta este un caz fara sanse de reusita. O actiune pe calea dreptului comun, ar avea mai multe sanse. Se realizeaza procedura notificarii prealabile(invitatie la conciliere directa in baza art 720 indice 1 C.p.c.), in termen de 15 zile redactandu-se procesul-verbal de conciliere(in prezenta cumparatorului, redactandu-se concluziile, sau in absenta acestuia). Acesta iti va fi solicitat de catre instanta, pe langa dovada confirmarii de primire; actiunea s eintroduce in termen de 30 de zile de la primirea notificarii de catre cumparator. Instanta admite o somatie daca exista un contract in care exista o suma certa, la care se aplica niste penalitati stipulate in procent sau suma fixa;in cazul nostru suma la care se aplica acest comision difera in contracte, de unde rezulta ca este incerta(astfel considera instanta). De asemenea, trebuie sa existe facturi semnate si acceptate de catre debitor-presupun ca nu ai eliberat factura pentru comisionul datorat, sau, in cazl in care ai facut acest lucru, nu este semnata. O factura nesemnata se considera neacceptata si duce la respingerea somatiei. Daca nu reusesti sa obtii recunoasterea debitului in cadrul concilierii sau prin semnarea facturii, nu ai nici o sansa pe calea somatiei. In ceea ce priveste probatoriul, va trebui sa dovedesti faptul ca ai prezentat acel apartament achizitionat de catre cumparatorul cu care ai contract. Iti stau la dispozitie pentru informatii amanuntite privind actiunea in pretentii/somatia la plata- luisa@provision.ro
/
dar chiar daca are contr. incheiat numai cu cumparatorul in care se stipuleaza comisionul(refuzul incheierii contr. de vanz.-cump. nu a fost comunicat in scris), nu se poate merge pe obligarea executarii contractului?din moment ce firma si-a indeplinit toate obligatiile?intelegerea(contractul) verbal dintre parti are valoare(ma refer aici la ag. si vanzator) in instanta pt. ca nu este obligatia(stipulata in lege) de a incheia actul in forma autentica.sau este? e foarte interesanta speta! 

1. am doar contract de prestari servicii cu cumparatorul
2. ce facturi??? nu am eliberat nici o factura...gandeste-te......PT ACCIDUTA...s-a vazut apartamentul...s-a refuzat...si apoi din surse sigure am aflat ca a fost cumparat in final de ac cumparator...clientul nostru!!!!
3. noi i-am prezentat imobilul la un pret real.....pe cand ei, la notariat au declarat un pret mult sub cel al pietei.....
.....
2. ce facturi??? nu am eliberat nici o factura...gandeste-te......PT ACCIDUTA...s-a vazut apartamentul...s-a refuzat...si apoi din surse sigure am aflat ca a fost cumparat in final de ac cumparator...clientul nostru!!!!
3. noi i-am prezentat imobilul la un pret real.....pe cand ei, la notariat au declarat un pret mult sub cel al pietei.....
.....
Nu cred ca are importanta lucrul asta. In contractul pe care agentia l-a semnat cu cel care datoreaza comisionul nu se prevedea faptul ca respectivul trebuie sa cumpere la pretul stabilit in oferta. Nu intereseaza decat faptul ca s-a incheiat tranzactia cu o persoana prezentata de agentie. Incheierea tranzactie semnfica indeplinirea obligatiei agentiei. Nu trebuie stabilit un termen cu privire la instrainare. Ideea este ca respectivul nu datoreeaza comision numai insituatia in care contracteaza cu o persoana despre care nu exista nici o dovada ca a fost prezentat de agentie. De asemenea, nu poate fi vorba de vreo clauza de perpetuitate deoarece contractul de refera la anumite persoane care, daca nu ar fi aplelat la serviciile agentiei nu ar fi ajuns sa cunoasca oferta de vanzare. De asemenea, daca exista contract cu ambii (vanzator si cumparator) ambii pot fi obligati la plata comisionului. Este adevarat ca la somatia de plata trebuie sa nu fie dubii cu privire la creanta respectiva (fie ca exista o factura semnnata, o recunoastere a datoriei, sau a obligatiei de a plati etc.) Eu zic ca din moment ce ti-a recunoscut in scris ca partea co-contractanta este un client prezentat de agentie insa el se considera exonerat de plata comisionului deoarece pretul a fost altul, s-a terminat. Esti in posesia unei marturisiri cu privire la indeplinirea obligatiei agentiei. Instanta nu poaate decat sa constate ca se datoreaza comisionul, corelativ indeplinirii acestei obligatiei.