Actiune constatare

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
juristu

Actiune constatare

Post by juristu » 14 Jul 2004, 10:20

Va cer parerea asupra unei spete interesante.

In 1991, dupa "privatizarea" societatilor de stat, una dintre acestea se scindeaza si da nastere la mai multe societati comerciale pe actiuni, actionar principal la fiecare ramanand statul, restul de actiuni fiind impartite in cadrul cuponiadei. Cu ocazia constituirii acestor noi societati, acestea au preluat si o parte din patrimoniul fostei societati de stat. Din acest patrimoniu facea parte si terenuri cu constructiile aferente. Toate bune si frumoase numai ca, cu ocazia constituirii, s-a incheiat cate un proces verbal dar numai din punct de vedere contabil - cunoscatorii stiu - mijloace fixe, activ, pasiv, etc.

Bun, societatea X isi obtine certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru terenul pe care il detine, in conformitate cu H.G.834/1991. Pentru constructii, se ajunge in instanta.

Ce temei legal va insusiti d-voastra pentru actiune in constatarea dobandirii dreptului de proprietate asupra constructiilor aflate pe terenurile proprietatea acestei societati ?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 16 Jul 2004, 09:37

accesiune reala imobiliara.
Ce ma surprinde e de ce cand au obtinut titlul pe proprietate pe terenuri nu au fost incluse in ele si cladirile ca doar fac parte din activul societatii nou constituite lucru care se putea proba cu procesele verbale incheiate cu ocazia divizarii.

juristu

Post by juristu » 19 Jul 2004, 11:37

H.G.834/1991 se refera STRICT la terenuri - in ceea ce priveste constructiile legiuitorul a omis sa reglementeze situatia lor juridica si toate societatile au trebuit sa treaca prin actiuni in constatare.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 19 Jul 2004, 14:22

ZIC: accesiune reala imobiliara. partea proasta e ca devin proprietari de la data pronuntarii.
O alta varianta ar fi ca instanta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic dan nu prea mi se pare potrivita

drv

Post by drv » 20 Jul 2004, 02:07

Subscriu la raspunsul lui attorneyatlaw. Nu poate fi decat accesiune.

Dar, am inteles eu gresit, sau in procesele-verbale de predare-primire a fost cuprinsa si valoarea constructiilor? Atunci, DACA gasesti un jude mai luminat, poti sa discuti daca data transferului dreptului de proprietate asupra constructiilor poate fi considerata daca p-v-urilor, avand in vedere ca pentru constructii nu s-a cerut niciodata act autentic. In caz afirmativ, hotararea are caracter declarativ.

Si mai vezi ca a existat o scurta perioada inainte de Lg.18/1991 cand au fost legale si instrainarile de terenuri prin acte sub semnatura privata. Poate te ajuta cu ceva.

Post Reply