Cum pot aplica aceasta hotarare?

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
india

Cum pot aplica aceasta hotarare?

Post by india » 09 Jun 2005, 07:49

Buna ziua! As avea o intrebare, mentionez ca nu sunt avocat, am facut parte dintr-un proces ca si intimat parat, deci sunt in posesia unei hoatarari definitive, care a fost obtinuta in urma unui recurs inaintat de fostul meu sot, impotriva sentintei prin care este obligat la plata unei pensii de intretinere catre minorul aflat in ingrijirea mea si totodata la plata cheltuielilor de judecata. Sentinta a fost data de Curtea de Apel alba Iulia , prin care fostul sot este obligat la plata pensiei de intretinere si ls cheltuieli de judecata. Eu si copilul locuim in Romania, iar fostul sot in SUA. Cum trebuie sa procedez mai departe pentru a putea pune in aplicare aceasta hotarare?
Cui trebuie sa ma adresez?
Va multumesc,

andana_va

bafta!

Post by andana_va » 09 Jun 2005, 12:20

daca este definitiva si irevocabila (a trecut termenul legal de exercitare a caii legale de atac )trebuie legalizata hotararea si investita cu formula executorie(la instanta unde a ramas definitiva hotararea).intre timp vezi daca are venituri in S.U.A. sa stii daca ai ce executa.poti vorbi chiar cu un executor- e cel mai in masura sate ghideze pe mai departe.nu stiu sigur, dar se poate sa fie nevoie sa te adresezi ambasadei.

andana_va

bafta!

Post by andana_va » 09 Jun 2005, 14:00

in primul rand trebuie legalizata hotararea si investita cu formula executorie.intre timp,vezi daca are venituri pe care sa pui poprire.poti vorbi si cu un executor judecatoresc.el este abilitat sa te indrume ce sa faci.din cate stiu, iti trebuie un executor de acolo.ia legatura si cu ambasada americana pt. ca trebuie urmate niste proceduri de legalizare pt. a fi valabila hotararea si acolo.

sansiro

Post by sansiro » 09 Jun 2005, 14:41

Hotararile privind pensiile de intretinere sunt executorii fara a fi nevoie de investire cu formula executorie. transmite ttlul in SUA si cere recunoasterea lui de catre autoritatile competente de acolo si executarea lui. Toata procedura care se aplica este cea prevazuta de legea din tara unde se cere executarea.

andana_va

ai dreptate

Post by andana_va » 09 Jun 2005, 14:57

ai dreptate, sansiro!

sansiro

Post by sansiro » 09 Jun 2005, 15:34

:floare:

india

Post by india » 09 Jun 2005, 20:39

Va multumesc pentru raspunsuri!
Aici in Romania am consultat un executor care mi-a spus ca el nu poate sa execute decat pentru datoria ce o are fostul sot de la data hoatararii si pana acum si nu poate executa decat bunuri din Romania. Aici nu are, pentru ca lucuieste in SUA din 2001.
Acolo stiu unde lucreaza, stiu veniturile pentru ca pe baza adeverintei data de acolo a fost stabilita pemsia aici.
Se pare ca exista un tratat incheiat la Ney york prin 1957 la care USA nu a aderat, si nu pot astfel sa execut hotararea.
De un an incerc sa rezolv problema asta.In caz ca stie cineva sigur cum se poate ,il rog sa-mi transmita aici, eventual sa-mi lase un mesaj privat si-l voi cauta.
Multumesc,

Post Reply