Are o societate de lichidare calitate procesuala activa pentru a promova o actiune in prestatie tabulara? Art. 29 din legea 64/1995 nu mentioneaza acest caz. Fac precizarea si a faptului ca imobilul asupra caruia lichidatorul solicita sa se constate ca are un drept de proprietate a fost cumparat de societatea aflata in faliment in 1997 ( atunci nu era deschisa procedura) pe baza de inscris sub semnatura privata.
Va rog sa va exprimati opiniile. Am un asemenea caz pe rol si as dori sa le invoc exceptia lipsei calitatii procesuale.
CALITATE PROCESUALÃ LICHIDATOR
Eu cred ca are calitate procesuala societatea in lichidare care este reprezentata prin lichidator.
Cum lichidatorul trebuie sa faca tot ceea ce se poate pentru a stabili in mod corect activul unei societati, daca societatea are in patrimoniu dreptul de a introduce o anumita actiune atunci lichidatorul o poate introduce in numele societatii.
De altfel, am vazut multe situatii in care lichidatorul la o societate comerciala cu capital de stat a facut toata documentatia ceruta de HG nr. 834/1991, pentru a se obtine certificat de atestare a dreptului de proprietate.
Cum lichidatorul trebuie sa faca tot ceea ce se poate pentru a stabili in mod corect activul unei societati, daca societatea are in patrimoniu dreptul de a introduce o anumita actiune atunci lichidatorul o poate introduce in numele societatii.
De altfel, am vazut multe situatii in care lichidatorul la o societate comerciala cu capital de stat a facut toata documentatia ceruta de HG nr. 834/1991, pentru a se obtine certificat de atestare a dreptului de proprietate.
Actiunea este facuta de societatea X in calitate de lichidator al societatii Y si se solicita:
- "sa constatati ca avem un drept de proprietate...."
Mie mi se pare ca ar fi fost corect ca societatea Y aflata in lichidare, prin lichidator, sa introduca actiunea sau societatea de lichidare, in numele si pentru societatea falita, sa faca aceasta actiune, intrucat activul imobil este al societatii aflata in lichidare judiciara, nu al societatii de lichidare. Cred ca aceasta din urma nu a preluat drepturile societatii Y.[/b]
- "sa constatati ca avem un drept de proprietate...."
Mie mi se pare ca ar fi fost corect ca societatea Y aflata in lichidare, prin lichidator, sa introduca actiunea sau societatea de lichidare, in numele si pentru societatea falita, sa faca aceasta actiune, intrucat activul imobil este al societatii aflata in lichidare judiciara, nu al societatii de lichidare. Cred ca aceasta din urma nu a preluat drepturile societatii Y.[/b]