180^1 C proc.civ.-amenda judiciara

Discutii privind procedura civila
Post Reply
tibi

180^1 C proc.civ.-amenda judiciara

Post by tibi » 06 May 2005, 08:01

Solicitarea privind amendarea reclamantului pt. contestarea cu rea credinta a scrierii sau semnaturii unui inscris porivit art 108^1 alin 1 lit. e)poate fi ceruta si pe parcursul procesului sau numai prin intampinare?
Mai exact, pana cand poate fi introdusa solicitarea ?

ainsof

Post by ainsof » 06 May 2005, 08:16

Nu exista un termen de decadere prevazut in procedura, asa ca poate fi ceruta oricand, dar numai dupa ce se constata reaua credinta.

sebi77

Post by sebi77 » 06 May 2005, 09:47

se poate invoca si intr-o cauza penala? Pentru calomnie sau insulta care are constituita ca parte civila reclamanta?

elis

Post by elis » 06 May 2005, 11:16

In procedura penala situatiile in care se aplica amenzi sunt prevazute in art. 198:
Urmatoarele abateri savarsite in cursul procesului penal se sanctioneaza cu amenda judiciara de la 500.000 lei la 2.000.000 lei:
a) neindeplinirea sau indeplinirea gresita ori cu intarziere a lucrarilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum si a oricaror alte lucrari, daca prin acestea s-au provocat intarzieri in desfasurarea procesului penal;
b) neindeplinirea ori indeplinirea gresita a indatoririlor de inmanare ori de comunicare a citatiilor sau a celorlalte acte procedurale, precum si neexecutarea mandatelor de aducere.
Lipsa nejustificata a aparatorului, ales sau desemnat din oficiu, cand asistenta juridica a invinuitului sau inculpatului este obligatorie potrivit legii, se sanctioneaza cu amenda judiciara de la 1.000.000 lei la 2.500.000 lei.
Urmatoarele abateri sav&rSite in cursul procesului penal se sanctioneaza cu amenda judiciara de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei:
a) lipsa nejustificata a martorului, expertului sau interpretului legal citat;
b) tergiversarea de catre expert sau interpret a indeplinirii insarcinarilor primite;
c) neindeplinirea de catre orice persoana a obligatiei de prezentare, la cererea organului de urmarire penala sau a instantei de judecata, a obiectelor ori inscrisurilor cerute de acestea, precum Si neindeplinirea aceleiasi obligatii de catre conducatorul unitatii sau de cel insarcinat cu aducerea la indeplinire a acestei obligatii;
d) nerespectarea obligatiei de pastrare, prevazuta in art. 109 alin. 5;
e) neluarea de catre conducatorul unitatii in cadrul careia urmeaza a se efectua o expertiza a masurilor necesare pentru efectuarea acesteia sau pentru efectuarea la timp a expertizei;
f) neindeplinirea, in mod nejustificat, de catre organul de cercetare penala a dispoztiilor date de procuror, potrivit legii, sau neprezentarea, in mod nejustificat, procurorului, a dosarelor ori actelor de urmarire penala, in termenul prevazut de lege;
g) necomunicarea, in mod nejustificat, procurorului, in termenul prevazut de lege, de catre organul de cercetare penala, a inceperii urmaririi penale, precum Si neexecutarea, de catre acesta, in termenul Si condtiile prevazute de lege, a dispoztiilor scrise ale procurorului sau ale instantei de judecata;
h) nerespectarea de catre oricare dintre partile Si persoanele care asista la Sedinta de judecata a masurilor luate de catre preSedintele completului de judecata potrivit art. 298.
Amenzile judiciare aplicate de procuror sau de instanta de judecata constituie venituri la bugetul de stat Si se cuprind distinct in bugetul Ministerului Justtiei, potrivit legii.
Aplicarea amenzii judiciare nu inlatura raspunderea penala, in cazul in care fapta constituie infractiune.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest