FACTURARE SI INREGISTRARE DELEGATIE IMPERFECTA

inregistrari contabile, taxe si impozite, expertize contabile, evaluari, TVA
elis

FACTURARE SI INREGISTRARE DELEGATIE IMPERFECTA

Post by elis » 29 Apr 2005, 10:18

Am vazut ca pe site intra si economisti asa ca poate am noroc sa primesc raspuns la intrebarea mea.

Speta ar fi urmatoarea:

Debitorul X imi mai aduce inca un debitor, sa-i spunem Y.
Eu, creditor delegatar accept si pe cel de-al doilea debitor, astfel incat, acum am doi debitori: debitorul delegant si pe cel delegat.
Atat creditorul delegatar cat si cei doi debitori, sunt societati comerciale.
Din punct de vedere juridic nu sunt probleme deosebite, dar problema apare cu contabilitatea, care imi spune ca nu poate emite decat o singura factura si numai pe numele unui singur debitor.
In aceasta situatie, delegatul spune ca nu poate plati factura emisa pe numele delegantului asa ca...problema pare de nerezolvat.

Imi poate da cineva o idee despre cum pot solutiona problema asta?

sebi77

Post by sebi77 » 29 Apr 2005, 10:24

n-am inteles nimic... fi te rog mai explicit....

elis

Post by elis » 29 Apr 2005, 10:33

Sebi, eu (societate comerciala) sunt creditor pentru o anumita suma pe care o am de primit de la o alta societate comerciala.
Codul civil permite incheierea unei conventii prin care debitorul meu sa aduca inca un debitor care ar urma sa raspunda alaturi de debitorul vechi sau in locul acestui debitor.
In calitate de creditor eu decid daca descarc pe primul debitor.
Am decis sa nu-l descarc, asa ca acum am doi debitori.
Pentru primul debitor s-a emis deja factura pentru suma datorata, dar eu mai am un debitor nou pentru aceeasi suma.
Cel de-al doilea debitor imi spune ca daca nu primeste factura nu-mi poate plati debitul.
Contabilitatea imi spune ca nu se poate emite factura si pentru al doilea
debitor.

Daca mai exista ceva neclar, spune si voi incerca sa raspund.

Lmihai

Post by Lmihai » 29 Apr 2005, 11:02

Descarcati-l pe debitorul initial dupa care debitorul delegat va putea achita factura, la care va anexa declaratia de descarcare, conventia de delegatie si contractul (sau alta dovada) din care izvoraste datoria delegatului fata de delegant.

sebi77

Post by sebi77 » 29 Apr 2005, 11:02

Pai debitorul y am inteles ca plateste in locul debitorului X ... Dar de ce plateste in locul lui? Exista o operatiune de imprumut temporar, compensare, etc... Asta trebuie trecut in contabilitate!

elis

Post by elis » 29 Apr 2005, 11:16

Pentru Lmihai

Daca imi convenea o delegatie perfecta atunci nu incheiam o conventie de delegare imperfecta.
In realitate problema mea este mai complicata, in sensul ca la baza acestei delegatii sta un contract de furnizare (deci o obligatie continua).
Prin conventia pe care am incheiat-o, debitorul delegat s-a obligat nu numai pentru datoriile deja acumulate de primul debitor ci si pentru cele viitoare.

Pentru Sebi

Din punct de vedere juridic operatiunea este delegatie imperfecta (adica o modalitate de transformare a unei obligatii) si este reglemantata de art. 1132 Cod civ.

Parerea mea este ca orice operatiune juridica trebuie sa aiba o rezolvare si in contabilitate.

Lmihai

Post by Lmihai » 29 Apr 2005, 11:30

Cred ca cel mai bine ar fi sa postati intrebarea pe forumul Indaco.

elis

Post by elis » 29 Apr 2005, 13:15

Ti-am ascultat sfatul Lmihai, dar nu prea cred ca voi primi un raspuns pentru ca am pus intrebarea asta multor economisti, am pus-o si pe un forum de contabilitate dar...nimeni nu stie cum se procedeaza si imi sugereaza sa renunt la primul debitor, ceea ce eu nu pot sa fac.

sebi77

Post by sebi77 » 29 Apr 2005, 13:20

Emite factura "in rosu" pentru suma pe care a acceptat-o debitorul Y catre debitorul X , si emite factura pe debitorul Y cu aceasi suma. Anexaza acestei operatiuni contractul juritic si eu cred ca s-ar rezolva asa...

Nu cunosc detalii asupra cazului si s-ar putea ca ce iti propun sa fie o prostie.... In mod normal ar trebui evidentiate in contabilitatea tuturor firmelor implicate aceste operatiuni....

elis

Post by elis » 29 Apr 2005, 13:35

Sebi, nu ma pricep eu prea bine la contabilitate dar cred ca daca emit factura in rosu, inseamna ca am renuntat la primul debitor si vreau sa raman cu amandoi debitorii.
Daca mi s-ar plati debitul imediat, cred ca n-ar fi nici o problema dar situatia prezentata de mine este de durata pentru ca, asa cum am spus, am incheiat un contract de furnizare cu debitorul delegant (despre care stiu ca nu este un foarte bun platnic, dar nici in debitorul delegat nu am mare incredere).

Eu am propus directorului finante patrimoniu sa emita doua facturi pentru acelasi debit si sa scrie pe fiecrea factura "debitor solidar".
A spus ca nu se poate, numai ca si eu sunt incapatanata si cred in continuare ca trebuie sa existe o solutie contabila pentru delegatia imperfecta reglementata de Codul civil.
Nu este primul caz in care inchei o astfel de conventie, numai ca niciodata pana acum debitorul delegat nu a cerut sa i se emita factura.

sebi77

Post by sebi77 » 29 Apr 2005, 13:42

Daca emiti factura in rosu renunti doar la o parte din debit pe care s-a angajat debitorul Y sa ti-l acopere... nu la tot debitul...

In ceace priveste debitorul incert ia-ti toate masurile juritice file cec, bilete la ordin, scrisoare de garantie bancara etc.. si incheie un contract ceva pentru a evidentia aceste operatiuni...

Nu este de loc avantajoasa propunerea ta .. Iti dai seama ca se platesc niste taxe si impozite la stat anticipat chiar daca ele se vor recupera in timp. Daca emiti 2 facturi pe aceasi suma ai de plata TVA colectat de 2 ori mai mult decat in mod normal..

elis

Post by elis » 29 Apr 2005, 13:57

sebi77 wrote:Daca emiti factura in rosu renunti doar la o parte din debit pe care s-a angajat debitorul Y sa ti-l acopere... nu la tot debitul
Daca procedez asa atunci delegatia este perfecta si nu imperfecta, deci alta operatiune juridica decat cea convenita
sebi77 wrote:In ceace priveste debitorul incert ia-ti toate masurile juritice file cec, bilete la ordin, scrisoare de garantie bancara etc.. si incheie un contract ceva pentru a evidentia aceste operatiuni..
Debitorul al doilea a acceptat sa constituie si o garantie (cont escrow)
sebi77 wrote:Nu este de loc avantajoasa propunerea ta .. Iti dai seama ca se platesc niste taxe si impozite la stat anticipat chiar daca ele se vor recupera in timp. Daca emiti 2 facturi pe aceasi suma ai de plata TVA colectat de 2 ori mai mult decat in mod normal..
Sebi, este vorba despre o singura datorie, si nu de doua, asa ca n-ar trebui sa platesc TVA de doua ori pentru ca am un singur debit si doi debitori.

Asa cum am spus, in alte cazuri, debitorul al doilea (delegatul) nu mi-a cerut factura si a facut plata doat in baza conventiei.
Ma intreb cum a fost posibil?

sebi77

Post by sebi77 » 29 Apr 2005, 14:16

Probabil ca luat documentul de la debitorul X ... Si societatile de asigurari procedaza la fel intocmesc un dosar de dauna si platesc in baza lui partial sau total .... poate iti dau o idee... (bani vin de la societatea de asigurari chiar daca factura s-a emis pe clientul socetatii de asigurari....).

Elis daca emiti 2 facturi fiscale pe aceasi suma dar la clienti diferiti platesti de 2 ori impozite si taxe...

elis

Post by elis » 29 Apr 2005, 14:21

Am probleme si cu societatile de asigurari, dar sa stii ca nu-mi platesc decat facturile emise pe numele lor.
Iti multumesc Sebi ca te-ai implicat!
Daca mai ai idei, revin-o cu amanaunte!

Lmihai

Post by Lmihai » 29 Apr 2005, 18:09

Anulati factura catre primul debitor; pentru datoriile deja acumulate emiteti delegatului alta factura pe baza conventiei de delegatie, factura care, eventual, va fi achitata din sumele depuse in contul de garantare; incheiati un alt contract de furnizare direct cu delegatul.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests