disjungere

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
valentin

disjungere

Post by valentin » 01 Jul 2003, 16:05

Incetarea laturii penale a unui proces privind savarsirea unei infractiuni pentru care este necesara plangere prealabila, dispusa de instanta in baza lui 11 alin. 2 litera "b" din Codul de pr. Penala si disjungerea in privinta laturii civile atrage dupa sine si incetarea suspendarii judecatii unui litigiu in privinta caruia instanta a dispus suspendarea in baza lui 244 indice 2 din C.Pr.Civila (cand se ivesc indiciile savarsirii unei infractiuni, a carei constatare ar avea o inraurire hotaratoare asupra hotararii ce urmeaza sa se dea)?
Pe mine formularea de la 244 alin. 2 nu ma lamureste: "suspendarea va dainui pana cand hotararea pronuntata in pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabila".
Daca latura civila ramane pe rol, automat si celalalt litigiu in care inculpatul avea calitatea de reclamant ramane suspendat pana la solutionarea laturii civile?

valentin1

Post by valentin1 » 06 Aug 2003, 18:51

Dupa cum stii, raspunderea civila delictuala poate "supravietui" chiar si in cazul intervenirii unei incetari a procesului penal. Mai mult, raspunderea civila delictuala exista chiar si in cazuri in care a intervenit achitarea (fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni).
Hotararea penala stabileste fapta si vinovatia inculpatului, avand putere de lucru judecat pe aceste aspecte asupra laturii civile disjunse. Procesul prin care se solutioneaza latura civila disjunsa are ca obiect doar stabilirea intinderii si acordarea despagubirilor.
Daca latura civila ramane pe rol, celalalt litigiu in care inculpatul avea calitatea de reclamant nu va ramane suspendat pana la solutionare, intrucat vinovatia si fapta au fost stabilite, iar art. 244 alin. 2 C. proc. civ. se refera doar la hotararea pronuntata in cauza care a condus la dispunerea suspendarii (in speta, la cauza penala).
Teoretic, dupa ramanerea irevocabila a hotararii penale si incetarea suspendarii, s-ar putea formula o noua cerere de suspendare, insa intemeiata pe dispozitiile art. 244 alin. 1 pct. 1 C. proc. civ., daca de dreptul care face obiectul dosarului civil disjuns ar depinde dezlegarea pricinii (chiar ar fi interesant sa ne imaginam o asemenea speta).

Cu stima,
Valentin1

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests