penalitati de intarziere

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
tantza

penalitati de intarziere

Post by tantza » 31 Mar 2005, 09:47

exista o valoare maxima a penalitatilor de intarziere in cazul neexecutarii unor obligatii contractuale comerciale?care-i aceasta? este posibil ca valoarea penalitatilor sa depaseasca debitul datorat? este vreo lege care le reglementeaza?

Lmihai

Post by Lmihai » 31 Mar 2005, 11:55

In prezent, cuantumul maxim al penalitatilor pentru executarea cu intarziere a obligatiilor contractuale nu este prevazut de lege, insa totalul penalitatilor pentru intarziere nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul. (vezi Legea nr. 469/2002)

minodora

Post by minodora » 31 Mar 2005, 12:33

In general sunt stabilite prin contract.

darria

Post by darria » 31 Mar 2005, 12:47

Firma la care lucrez are stipulat in contract o penalitate foarte mare si nu prevede ca plata penalitatilor sa fie in limita datoriei.In situatia unuilitigiu instanta poate obliga partea care nu si-a executat obligatia de plata inconditiile contractului?adica plata datoriei + o penalitate care depaseste cu mult suma datorata

Lmihai

Post by Lmihai » 31 Mar 2005, 12:55

Repet. Daca in contract nu s-a prevazut expres ca totalul penalitatilor pentru intarziere pot depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cocontractantul nu poate sa va ceara sa platiti penalitati mai mari decat debitul.

Dar mai bine redau textul legal.

ART. 4
(1) In contractele incheiate partile contractante vor prevedea ca, in cazul neindeplinirii in termen de 30 de zile de la data scadentei a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (1), debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere.
(2) In contractele comerciale dintre partile contractante, indiferent de forma in care acestea se incheie, in afara penalitatilor contractuale prevazute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de catre creditor ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau a neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor, se pot include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare, prevazute la alin. (1) si (2), nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul.

minodora

Post by minodora » 31 Mar 2005, 12:56

Nu, vezi ce a spus Lmihai.

pavel

Post by pavel » 31 Mar 2005, 14:16

Instanta suprema, in virtutea principiului libertatii contractuale si a principiului fortei obligatorii a contractului, a gasit valida o clauza penala de 2% pentru fiecare zi de intarziere, adica o dobanda de 730% pe an. Este evident ca o astfel de clauza incalca dispozitiile art.5 din Codul civil si cele cu privire la cauza contractului, dar uite ca se poate si asta.

buba

Post by buba » 31 Mar 2005, 15:04

[quote="pavel"]Instanta suprema, in virtutea principiului libertatii contractuale si a principiului fortei obligatorii a contractului, a gasit valida o clauza penala de 2% pentru fiecare zi de intarziere, adica o dobanda de 730% pe an. Este evident ca o astfel de clauza incalca dispozitiile art.5 din Codul civil si cele cu privire la cauza contractului, dar uite ca se poate si asta.[/quote]

Imi spui si mie care este nr. deciziei si anul??
In revista Dreptul 4/2003 a fost comentata o solutie contrara ( in sensul diminuarii penalitatilor) data de CCIA Cluj

Lmihai

Post by Lmihai » 31 Mar 2005, 15:24

In acelasi sens, vezi si Sentinta C.A.B. nr. 158/19.10.1999, in care instanta arbitrala a considerat ca: "regula ireductibilitatii clauzei penale nu poate fi inteleasa ca s-ar aplica si unei clauze penale abuzive, prin care s-ar incalca exigentele echitatii si ale bunei-credinte, ale echilibrului intre prestatiile partilor si prin care s-ar ajunge la imbogatirea fara just temei a unei parti in dauna celeilalte parti", concluzionand: "Realizarea dreptatii trebuie sa domine orice mecanism juridic".

elis

Post by elis » 01 Apr 2005, 08:29

pavel wrote:Instanta suprema, in virtutea principiului libertatii contractuale si a principiului fortei obligatorii a contractului, a gasit valida o clauza penala de 2% pentru fiecare zi de intarziere, adica o dobanda de 730% pe an. Este evident ca o astfel de clauza incalca dispozitiile art.5 din Codul civil si cele cu privire la cauza contractului, dar uite ca se poate si asta.
Poti fi mai explicit?

tantza

Post by tantza » 01 Apr 2005, 08:33

Lmihai wrote:In acelasi sens, vezi si Sentinta C.A.B. nr. 158/19.10.1999, in care instanta arbitrala a considerat ca: "regula ireductibilitatii clauzei penale nu poate fi inteleasa ca s-ar aplica si unei clauze penale abuzive, prin care s-ar incalca exigentele echitatii si ale bunei-credinte, ale echilibrului intre prestatiile partilor si prin care s-ar ajunge la imbogatirea fara just temei a unei parti in dauna celeilalte parti", concluzionand: "Realizarea dreptatii trebuie sa domine orice mecanism juridic".


multumesc pentru informatii mi-au fost de mare ajutor

b_42_jim

Re: penalitati de intarziere

Post by b_42_jim » 05 Apr 2005, 13:39

tantza wrote:exista o valoare maxima a penalitatilor de intarziere in cazul neexecutarii unor obligatii contractuale comerciale?
Ca de obicei, lumea solicita raspunsuri, dar nu da informatii suficiente.

Despre ce fel de obligatii contractuale comerciale este vorba? Daca sunt obligatii banesti, vezi si O.G. nr. 9/2000 privind dobanda legala care dispune:

"Art. 2. - In cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi fara sa se arate rata dobanzii, se va plati dobanda legala.

.....

Art. 6. - Prin dobanda se intelege nu numai sumele socotite in bani cu acest titlu, dar si alte prestatii sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obliga drept echivalent al folosintei capitalului."

Adica, daca obligatia principala priveste o suma de bani, clauza penala accesorie este asimilata unei dobanzi reglementata de sus-aratata ordonanta.

Deci cum sta treaba?

Adi S.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest