Ce pot sa fac? Am incheiat un contract de subantrepriza cu un castigator a unei licitatii publice. In urma introducerii accizelor de la 01.04.2005 pentru echipamentele pe care sunt obligat prin contract sa le furnizez si instalez voi iesi in pierdere...pot sa solicit modificarea pretului contractului (la fel sa faca si castigatorul licitatiei - antreprenorul meu)?? pentru ca statul ne-a creat aceasta problema? pot sa ma folosesc de acest lucru pentru a obtine modificarea pretului contractului, chiar daca in documentatia de licitatie era prevazuta clauza...nu se accepta actualizarea pretului contractului, sau sa rezolv aceasta problema doar cu antreprenorul meu...prin act aditional sa modific contractul dintre noi??? desi nu cred ca o sa vrea ....data fiind situatia...
Daca stie cineva sa ma ajute... 8O
Executarea contractelor
1. Care este durata contractului?
2. In caietul de sarcini cum s-a cerut sa se prezinte pretul (descompus pe elemente sau un pret global)?
3. Pretul din oferta cum a fost (descompus pe elemente componente sau global)?
4. S-a incheiat contractul in perioada in care in oferta era prevazut ca se mentin preturile?
2. In caietul de sarcini cum s-a cerut sa se prezinte pretul (descompus pe elemente sau un pret global)?
3. Pretul din oferta cum a fost (descompus pe elemente componente sau global)?
4. S-a incheiat contractul in perioada in care in oferta era prevazut ca se mentin preturile?
Cand se face o oferta se indica pretul manoperei si a materialelor (pe care de regula le are sau le poate procura imediat ofertantul).
Pentru a nu iesi in pieredere, ofertantul isi face calculele si scrie in ofeta si perioada pana la care pretul din oferta ramane neschimbat.
Daca s-a depasit data pana la care ofertantul s-a obligat sa respecte pretul, atunci acesta poate cere modificarea.
Din punctul de vedere al achizitorului insa aceasta este o greseala imputabila celor care se ocupa de negocierea si incheierea contractului.
Pentru a nu iesi in pieredere, ofertantul isi face calculele si scrie in ofeta si perioada pana la care pretul din oferta ramane neschimbat.
Daca s-a depasit data pana la care ofertantul s-a obligat sa respecte pretul, atunci acesta poate cere modificarea.
Din punctul de vedere al achizitorului insa aceasta este o greseala imputabila celor care se ocupa de negocierea si incheierea contractului.
Nu a fost prevazuta o data pana la care este valabila oferta pentru ca antreprenorul trebuia cf. caietului de sarcini sa prezinte dupa semnare contractului cu statul, si contractul cu subantreprenorul.
Pret fix,....dar daca antreprenorul, nu a platit avansul la care se obliga prin contract, indiferent penru ce era avansul (de altfel nu scrie nicaieri) nu il putem obliga la negociere???...el nu si-a indeplinit obligatia, ne-a pus pe noi in intarziere cu aprovizionarea, iar oferta furnizorilor nostrii s-a modificat..nimeni nu a stiut ce se va intampla...
Pret fix,....dar daca antreprenorul, nu a platit avansul la care se obliga prin contract, indiferent penru ce era avansul (de altfel nu scrie nicaieri) nu il putem obliga la negociere???...el nu si-a indeplinit obligatia, ne-a pus pe noi in intarziere cu aprovizionarea, iar oferta furnizorilor nostrii s-a modificat..nimeni nu a stiut ce se va intampla...
Am luat contractul de subantrepriza si am gasit urmatoarele:
Pentru procurarea echipamentelor se va acorda un avans de 40% din valoarea totala a acestora, in termen de 5 zile de la semnarea contractului.
Lucru care nu s-a facut....
Cred ca este singurul lucru de care sa ma pot lega pentru renegociere....
Pentru procurarea echipamentelor se va acorda un avans de 40% din valoarea totala a acestora, in termen de 5 zile de la semnarea contractului.
Lucru care nu s-a facut....
Cred ca este singurul lucru de care sa ma pot lega pentru renegociere....
In contractele de achizitii publice, problema este ca negocierile se fac inainte si nu dupa desemnarea ofertei castigatoare.
Daca se schimba ceva din ceea ce a fost cunoscut de toti participantii la licitatie atunci contractul incheiat poate fi desfintat la cererea participantilor la licitatie care au fost dezavantajati.
In privinta subantreprenorilor, conform legii, trebuia prezentata lista lor in oferta facuta si acceptata de achizitor.
Daca se schimba ceva din ceea ce a fost cunoscut de toti participantii la licitatie atunci contractul incheiat poate fi desfintat la cererea participantilor la licitatie care au fost dezavantajati.
In privinta subantreprenorilor, conform legii, trebuia prezentata lista lor in oferta facuta si acceptata de achizitor.
Am inteles ca nu se mai poate face nimic referitor la licitatie deja castigata.
Problema mea era renegocierea mea(subantreprenor) cu castigatorul licitatiei (antrepenorul general) referitor la suma negociata, avand in vedere nerespectarea contractului cu privire la avans.....indiferent din vina cui....a lui, sau a institutiei publice achizitoare (care s-a angajat sau nu a plati avans).
Intrebarea era: pot folosi nerespectarea clauzei referitoare la avans (prevazut pentru echipamente) corelata cu modificarea accizelor ?
Problema mea era renegocierea mea(subantreprenor) cu castigatorul licitatiei (antrepenorul general) referitor la suma negociata, avand in vedere nerespectarea contractului cu privire la avans.....indiferent din vina cui....a lui, sau a institutiei publice achizitoare (care s-a angajat sau nu a plati avans).
Intrebarea era: pot folosi nerespectarea clauzei referitoare la avans (prevazut pentru echipamente) corelata cu modificarea accizelor ?
Daca semnarea contractului s-a facut cu cel putin 6 zile inainte de 01.04.2005 atunci poti merge pe varianta ca AG neindeplinindu-si obligatia de plata a avansului te-a pus in situatia ca nici tu sa nu poti achizitiona bunurile inainte de aplicarea accizelor.
Daca el ar fi achitat avansul cf contractului tu puteai cumpara bunurile fara accize.
Obligatoriu sa-i notifici cu confirmare de primire aceste aspecte!!!
Daca el ar fi achitat avansul cf contractului tu puteai cumpara bunurile fara accize.
Obligatoriu sa-i notifici cu confirmare de primire aceste aspecte!!!