Cadastru si Intabulare
Cadastru si Intabulare
Buna ziua si bine v-am gasit!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in ce conditii trebuie efectuat cadastru si intabulare pentru un imobil sau un teren? Mai exact, cand anume proprietarul este obligat sa faca un cadastru?
M-ar ajuta mult daca mi-ati spune conform carei legi, HG, ordonanta, etc.
Multumesc anticipat.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in ce conditii trebuie efectuat cadastru si intabulare pentru un imobil sau un teren? Mai exact, cand anume proprietarul este obligat sa faca un cadastru?
Multumesc anticipat.
Sarnna de raspuns.wittmann wrote:legea 7/1996
Am citit legea si mai rau am intrat in ceata.

Mi se pare aberant ca sa nu-ti fie recunoscut dreptul de proprietar de catre primaria locala in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, ci doar dupa intocmirea unui plan cadastral, dar daca asa zice la lege...!?!
Sa incerc sa expun datele pe larg:
Am cumparat in 2006 o casa, in care si locuiesc tot din 2006 + 800mp teren aferent cu antecontract, vanzatorul nu si-a respectat angajamentul de a intocmi documentatia in vederea perfectarii CV, l-am dat in judecata solicitand si o expertiza topometrica. Paratul a fost de acord cu expertizarea, a participat la masuratori si a fost de acord cu dezlipirea celor 800mp din totalul de 1387, semnat, la tribunal a fost de acord, incheiat proces. Hotararea tine loc de act autentic de vanzare-cumparare, definitiva si irevocabila.
Mai e un aspect de care n-am amintit: vanzatorul a lasat mostenire lui X restul de 587mp din respectiva proprietate, pe care l-a si delegat sa intocmeasca documentatia pt definitivarea CV. Acesta nu face nimic in acest sens, dar... isi face cadastru pe cei 587mp. Expertul constata ilegalitatea acelui cadastru: nu s-a facut defalcarea si imi ia din suprafata aferenta constructiei astfel incat eu ar trebui sa-mi daram casa sa pot intra in curte.
Expertul depune rezultatul expertizei la ANPCI si acel cadastru este anulat, lucru verificat si la notariat.
Ei, acum ma trezesc cu un cumparator Y pe cei 587mp care intra si-mi darama gardul cu buldozerul pentru ca e proprietatea lui

Desi incerc sa demonstrez la Primarie ca eu sunt proprietara, acestia nu-mi recunosc acest drept mie pentru ca n-am cadastru, insa il recunosc ca proprietar pe Y!
Mentionez ca am depus documentatia la ANCPI, dar pana iese cadastrul cred c-o iau pe aratura. :(
Degeaba avocatul imi spune sa stau linistita ca eu chiar nu pot.
Pai cum e posibil ca un cadastru anulat sa fie iar valabil?
Y ma ameninta ca o sa ma mute el cu totul de acolo "LEGAL"!
Acum n-am gard la strada si nimeni nu face nimic. :( Primaria nu-mi da voie nici macar sa-mi ingradesc partea mea, dar nu-mi spune in temeiul carei legi. :(
Daca s-a incheiat contractul de vanzare cumparare, chiar si printr-o hotarare judecatoreasca, se presupune ca documentatia aferenta acestui act s-a intocmit deja, atunci la ce-mi mai trebuie cadastru?
Dupa cum am mai spus, avocatul spune sa stau linistita ca nu e nici o problema iar Y va raspunde penal, dar mai vreau si alte pareri.
Multumesc anticipat.
Sa incerc sa va dau cateva lamuriri:
1. Sentinta judecatoreasca este actul (titlul) dvs. de proprietate, masuratorile (respectiv documentatia cadastrala) urmate de inscrierea in Cartea Funciara (intabulare) fiind doar o inregistrare si o intarire a dreptului dvs. de proprietate.
2. Chiar si in cazul in care vecinul ar avea titlu valabil de proprietate pe terenul disputat nu poate demola gardul fara un proces de granituire (in mod normal ar fi trebuit sa va dea in judecata, demolarea avand loc in urma pronuntarii unei sentinte de mutare a liniei de demarcatie dintre cele doua proprietati).
3. Un cadastru asemanator cu cel anulat sau chiar si cel anulat nu pot fi folosite fara un proces verbal de trasare a conturului si determinare fizica a coordonatelor Stereo 70 trecute pe planul de amplasare (piesa componenta a documentatiei cadastrale). Pe romaneste, nici proprietarul si nici primarul nu pot sti fizic, fara ajutorul unui GPS sau a unei statii totale unde sunt localizate in teren coordonatele avizate de OCPI (colturile terenului).
4. Documentatia aferenta actului dvs. de vanzare cumparare (prin hot. jud.) este o expertiza judiciara, diferita de documentatia cadastrala necesara inscrierii in Cartea Funciara. In practica se pleaca de la expertiza judiciara (chiar se ataseaza ca anexa a actelor in dosarul cadastral) si se ajunge in final la avizarea de catre OCPI a acelorasi coordonate, dar documentatiile sunt dpdv legal si formal diferite.
1. Sentinta judecatoreasca este actul (titlul) dvs. de proprietate, masuratorile (respectiv documentatia cadastrala) urmate de inscrierea in Cartea Funciara (intabulare) fiind doar o inregistrare si o intarire a dreptului dvs. de proprietate.
2. Chiar si in cazul in care vecinul ar avea titlu valabil de proprietate pe terenul disputat nu poate demola gardul fara un proces de granituire (in mod normal ar fi trebuit sa va dea in judecata, demolarea avand loc in urma pronuntarii unei sentinte de mutare a liniei de demarcatie dintre cele doua proprietati).
3. Un cadastru asemanator cu cel anulat sau chiar si cel anulat nu pot fi folosite fara un proces verbal de trasare a conturului si determinare fizica a coordonatelor Stereo 70 trecute pe planul de amplasare (piesa componenta a documentatiei cadastrale). Pe romaneste, nici proprietarul si nici primarul nu pot sti fizic, fara ajutorul unui GPS sau a unei statii totale unde sunt localizate in teren coordonatele avizate de OCPI (colturile terenului).
4. Documentatia aferenta actului dvs. de vanzare cumparare (prin hot. jud.) este o expertiza judiciara, diferita de documentatia cadastrala necesara inscrierii in Cartea Funciara. In practica se pleaca de la expertiza judiciara (chiar se ataseaza ca anexa a actelor in dosarul cadastral) si se ajunge in final la avizarea de catre OCPI a acelorasi coordonate, dar documentatiile sunt dpdv legal si formal diferite.
Multumesc foarte, foarte mult Domnule Expert.kontrast wrote:
Ajunsesem la disperare dupa toate actiunile lor. Nici n-aveti idee cat de mult m-a ajutat postul dumneavostra!

Maine iau DEX-ul, niste printuri din Drepturile Omului si Codul Civil ce fac referire la dreptul de proprietate si merg la Primarie si vorba ceea: "mor cu ei de gat".

Sa va spun si cu cine ma lupt:
X - fost consilier comunal, Y - un comersant de terenuri, dan ce vina am io ca le-am stricat afacerile doar pentru ca doresc sa locuiesc in respectiva casa? Ce vina am eu ca prin comuna noastra intamplator trece autostrada Buc-Brasov?
Sper sa-i fac sa priceapa ca am niste drepturi ce ar trebui respectate!
Multumesc inca o data pentru atentia acordata si pentru ajutor! :)
Cu placere. Astept si intrebarile viitoare :) .
Parerea mea e ca ar trebui sa consultati si un avocat specializat in penal si sa depuneti la politie o reclamatie pentru distrugere de bunuri (art. 217 CP - cu privire la demolarea gardului), insotita de o actiune judecatoreasca pentru tulburare de posesie (art. 220 CP - cu privire la ocuparea fara drept a unei parti din proprietatea dvs.).
Parerea mea e ca ar trebui sa consultati si un avocat specializat in penal si sa depuneti la politie o reclamatie pentru distrugere de bunuri (art. 217 CP - cu privire la demolarea gardului), insotita de o actiune judecatoreasca pentru tulburare de posesie (art. 220 CP - cu privire la ocuparea fara drept a unei parti din proprietatea dvs.).
Sarnna, dan sincer asa as vrea sa se termine odata!!!kontrast wrote:Cu placere. Astept si intrebarile viitoare :) .
Domnii militieni in numar de cinci ( doi de la 112 si trei din comuna) sustineau aceeasi aberatie: "are omun cadastru, deci e proprietar"!

Pana nu i-am amenintat ca chem televiziunea n-au vrut sa-mi ia nici un fel de reclamatie pe motiv ca n-au timp. LOL
In timp ce eu dadeam cu subsemnatul in prezenta unui singur politist, restul disipandu-se, dupa ce a citit asta cu atentie documentele prezentate l-a bagat pe Y la vreo patru articole CP: distrugere, violare de domiciliu pt ca a intrat in casa peste mine ca ma omoara, agresiune si inca una care imi scapa acum.
Posibil ca baiatul Y, recidivist dar plin de bani, va incerca sa se scoata cumva. Avocata mea deja a inaintat deja o actiune penala impotriva lui.
Sincer, nu ma incalzeste cu nimic daca ala infunda puscaria desi e un infractor. Eu nu vreau decat sa-mi gasesc linistea.

Stima!
Buna dimineata!
Va mai stresez cu cateva nelamuriri care nu-mi mai dau pace nici noaptea. :(
Avocatul imi spune sa stau linistita sa-mi iasa cadastrul, ca nu-i nici o problema, dan eu nu pot.
Hotararea a devenit definitiva si irevocabila la data de 3 Nov.08, iar pe 4 am mers s-o iau. Documentatia necesara pt. Cadastru n-am reusit s-o depun decat pe 24 nov.08 pt ca intre timp a trebuit sa fac naveta Birou Cadastral - Primarie si Judecatoria Buftea pentru corectarea greselilor de redactare. Mi s-a spus sa nu arunc banii degeaba pentru urgenta ca oricum va prinde vacanta OCPI-ului asa ca abia dupa 6 Ian. 09 se va solutiona cadastrul meu.
De la ultima logare pana acum am fost la Primarie din doua in doua zile si n-am obtinut decat o aprobare verbala sa repar eu gardul de la strada, gard distrus de Y, inclusiv pe al lui pt ca doar pe mine ma afecteaza nu si pe el deoarece nu locuieste acolo, deci n-are nici un interes sa-l repare!!! :-|
Adica ala darama gardul si eu trebuie sa-l repar in baza unei aprobari verbale ca apoi sa aiba de ce sa ma acuze!!!
Am renuntat sa mai merg la primarie si sa aud acelasi lucru: "n-aveti intabulare, nu sunteti proprietar".
La politie:
daca initial, cand a venit sa faca constatarile de rigoare, seful de post sustinea ca: "Y e proprietar pentru ca s-a miscat mai repede ca dvs"(!!!), la cateva zile incerca sa-l scuze pe individ ca "a fost nervos" (!!!), acum a cam amutit. Asta dupa ce ne-a chemat la post pentru confruntare, sau ceva de genul..., in prezenta unui domn in uniforma. Habar n-am cine era pesonajul ca n-am retinut cum se numeste, nici ce grad are. Se pare ca omul ala a inteles din inscrisurile mele, depuse odata cu reclamatia, si ale lui Y despre ce e vorba. Bineinteles ca Y nu s-a prezentat nici in respectiva zi, nici dupa doua zile dupa ce ne-au convocat iarasi la post.
Ciudat e ca n-a fost chemat nici un martor la post desi sunt destui.
Peste toate astea, cineva din familia lui Y merge la mama si-i zice sa-i spuna ce fel de expert a intocmit expertiza mea ca stie el cum se fac expertizele
si ca sa ma trimita sa-mi fac mai repede cadastrul ala ca oricum o sa iasa ca ei, ca-i cunoaste pe toti de la OCPI Ilfov de la al mai mic la directoare si n-am eu cum sa-i anulez lui un cadastru.
Intrebarea mea este:
Cat anume valoreaza hotararea mea si expertiza in conditiile in care chiar fiind anulat un cadastru, chiar daca era un proces pe rol s-a perfectat totusi un act de vanzare-cumparare?
Adaug aici si afirmatiile celui de mai sus pt ca la banii lor nimic nu-i imposibil.
O sa ajung la Curtea de Apel? :(
Va rog din suflet sa-mi spuneti la ce ma pot astepta!
Va mai stresez cu cateva nelamuriri care nu-mi mai dau pace nici noaptea. :(
Avocatul imi spune sa stau linistita sa-mi iasa cadastrul, ca nu-i nici o problema, dan eu nu pot.
Hotararea a devenit definitiva si irevocabila la data de 3 Nov.08, iar pe 4 am mers s-o iau. Documentatia necesara pt. Cadastru n-am reusit s-o depun decat pe 24 nov.08 pt ca intre timp a trebuit sa fac naveta Birou Cadastral - Primarie si Judecatoria Buftea pentru corectarea greselilor de redactare. Mi s-a spus sa nu arunc banii degeaba pentru urgenta ca oricum va prinde vacanta OCPI-ului asa ca abia dupa 6 Ian. 09 se va solutiona cadastrul meu.

De la ultima logare pana acum am fost la Primarie din doua in doua zile si n-am obtinut decat o aprobare verbala sa repar eu gardul de la strada, gard distrus de Y, inclusiv pe al lui pt ca doar pe mine ma afecteaza nu si pe el deoarece nu locuieste acolo, deci n-are nici un interes sa-l repare!!! :-|
Adica ala darama gardul si eu trebuie sa-l repar in baza unei aprobari verbale ca apoi sa aiba de ce sa ma acuze!!!
Am renuntat sa mai merg la primarie si sa aud acelasi lucru: "n-aveti intabulare, nu sunteti proprietar".
La politie:
daca initial, cand a venit sa faca constatarile de rigoare, seful de post sustinea ca: "Y e proprietar pentru ca s-a miscat mai repede ca dvs"(!!!), la cateva zile incerca sa-l scuze pe individ ca "a fost nervos" (!!!), acum a cam amutit. Asta dupa ce ne-a chemat la post pentru confruntare, sau ceva de genul..., in prezenta unui domn in uniforma. Habar n-am cine era pesonajul ca n-am retinut cum se numeste, nici ce grad are. Se pare ca omul ala a inteles din inscrisurile mele, depuse odata cu reclamatia, si ale lui Y despre ce e vorba. Bineinteles ca Y nu s-a prezentat nici in respectiva zi, nici dupa doua zile dupa ce ne-au convocat iarasi la post.
Ciudat e ca n-a fost chemat nici un martor la post desi sunt destui.
Peste toate astea, cineva din familia lui Y merge la mama si-i zice sa-i spuna ce fel de expert a intocmit expertiza mea ca stie el cum se fac expertizele

Intrebarea mea este:
Cat anume valoreaza hotararea mea si expertiza in conditiile in care chiar fiind anulat un cadastru, chiar daca era un proces pe rol s-a perfectat totusi un act de vanzare-cumparare?
Adaug aici si afirmatiile celui de mai sus pt ca la banii lor nimic nu-i imposibil.
O sa ajung la Curtea de Apel? :(
Va rog din suflet sa-mi spuneti la ce ma pot astepta!
Buna dimineata si dvs. Incerc sa va raspund pe puncte:
1. Autorizatii se dau pentru construire, extindere, recompartimentare sau consolidare. Pentru repararea unui gard, in conditia in care se respecta amplasamentul initial, forma (inaltimea + grosimea) si materialele din care a fost construit nu se emite nici un fel de autorizatie (nu este ceruta de lege). Am sa caut exact articolul din legea calitatii in constructii si-l postez aici.
2. Expresia "n-aveti intabulare, nu sunteti proprietar" e o idiotenie. Intabularea reprezinta inscrierea dreptului de proprietate (drept dovedit / obtinut cu acte si masuratori cadastrale) in cartea funciara; inscrierea este diferita de obtinerea dreptului de proprietate, chiar daca expresia "ai carte (funciara) ai parte" este valabila si in zilele noastre.
3. Daca ajungeti sau nu la Curtea de Apel ramane de vazut, nimeni nu poate sti ce urmeaza sa faca (sau sa nu faca) vecinul dvs. Y. In privinta valorii hotararii judecatoresti pe care o aveti, din cate tin minte spuneti ca este definitiva si irevocabila plus ca a stat la baza anularii unui cadastru => poate sta si la baza anularii celui de al doilea cadastru, daca este cazul, indiferent de banii si relatiile vecinului (de cunoscut de la portar la director pe angajatii OCPI Ilfov ii cunosc si eu si multi altii, dar asta nu inseamna ca respectivii isi risca painea si libertatea de dragul unui afacerist imobiliar).
1. Autorizatii se dau pentru construire, extindere, recompartimentare sau consolidare. Pentru repararea unui gard, in conditia in care se respecta amplasamentul initial, forma (inaltimea + grosimea) si materialele din care a fost construit nu se emite nici un fel de autorizatie (nu este ceruta de lege). Am sa caut exact articolul din legea calitatii in constructii si-l postez aici.
2. Expresia "n-aveti intabulare, nu sunteti proprietar" e o idiotenie. Intabularea reprezinta inscrierea dreptului de proprietate (drept dovedit / obtinut cu acte si masuratori cadastrale) in cartea funciara; inscrierea este diferita de obtinerea dreptului de proprietate, chiar daca expresia "ai carte (funciara) ai parte" este valabila si in zilele noastre.
3. Daca ajungeti sau nu la Curtea de Apel ramane de vazut, nimeni nu poate sti ce urmeaza sa faca (sau sa nu faca) vecinul dvs. Y. In privinta valorii hotararii judecatoresti pe care o aveti, din cate tin minte spuneti ca este definitiva si irevocabila plus ca a stat la baza anularii unui cadastru => poate sta si la baza anularii celui de al doilea cadastru, daca este cazul, indiferent de banii si relatiile vecinului (de cunoscut de la portar la director pe angajatii OCPI Ilfov ii cunosc si eu si multi altii, dar asta nu inseamna ca respectivii isi risca painea si libertatea de dragul unui afacerist imobiliar).
Multumesc inca o data pentru promptitudine si raspunsurile la obiect.
As avea de comentat ceva tot punctual:
1. Y abia asteapta ca eu sa repar gardul ca apoi sa me dea in judecata pt tulburare de posesie, etc, lucruri pe care mi le-a si spus de altfel.
Apoi, de ce trebuie sa repar eu ce-a distrus el? Chiar daca eu sunt afectata direct, pe mine ma doare, in mod normal ar fi trebuit sa repare individul ca el a intrat cu buldozerul, dar la lege zice ca trebuie actionat in instanta ori asta dureaza. Aiurea sistemul, parerea mea.
2.
Y a afirmat ca in cazul in care OCPI ii anuleaza cadastrul face apel si "rezolva problema acolo".
Oooooooooook, daca e bal, bal sa fie chiar de-ar fi sa ajung la CEDO.
Multumiri! :)
As avea de comentat ceva tot punctual:
1. Y abia asteapta ca eu sa repar gardul ca apoi sa me dea in judecata pt tulburare de posesie, etc, lucruri pe care mi le-a si spus de altfel.
Apoi, de ce trebuie sa repar eu ce-a distrus el? Chiar daca eu sunt afectata direct, pe mine ma doare, in mod normal ar fi trebuit sa repare individul ca el a intrat cu buldozerul, dar la lege zice ca trebuie actionat in instanta ori asta dureaza. Aiurea sistemul, parerea mea.
2.
da, dar acesta "idiotenie" e stipulata in legea 7/1996 , Art 26, in mod special punctul 3 care e litera de lege pt primarie si anume:Expresia "n-aveti intabulare, nu sunteti proprietar" e o idiotenie.
3. Nu-mi permit sa fac aici afirmatii referitoare la angajatii si autorizatii OCPI Ilfov, la modul in care respecta ceea ce scrie in fisa postului. As vrea doar ca pe viitor sa-si faca datoria conform legii.3) Titularul drepturilor dobandite prin modurile enumerate nu poate insa dispune de ele decat dupa ce acestea au fost inscrise in prealabil in cartea funciara.
Y a afirmat ca in cazul in care OCPI ii anuleaza cadastrul face apel si "rezolva problema acolo".
Oooooooooook, daca e bal, bal sa fie chiar de-ar fi sa ajung la CEDO.
Multumiri! :)
Re: Cadastru si Intabulare
Buna Ziua,
sunt nou pe acest forum, si o sa incerc sa raspund de acum incolo la problemele de cadastru - intabulare, topografie (ex: intarusari limite de proprietate), si orice altceva din domeniul de topografie - cadastru - geeodezie.
Sunt inginer diplomat in geodezie, expert autorizat de catre Ordinul Geodezilor din Romania, si detin o firma de cadastru si topografie in Romania.
cadastrul: identificarea, înregistrarea si reprezentarea cartografica a corpurilor de proprietate (imobile, terenuri), respectiv constituirea oficiala a unei evidente tehnice;
cartea funciara: înscrierea actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din judet (publicitatea imobiliara);
geodezia/topografia: masuratori terestre de referinta pe teritoriul judetului; masuratori de corpuri de proprietate;
cartografia: arhivarea si administrarea de harti si planuri.
acestea sunt niste definitii elementare care se invata din prima zi la facultate.
Ce inseamna de fapt cadastrul si intabularea cu alte cuvinte?
Inseamna ca proprietarul acelui imobil face "buletinul" locuintei, inseamana ca proprietarul isi inscrie in registrul cartii funciare dreptul pe care il are, iar altcineva nu poate ataca acest drept, cineva, nu conteaza cine, nu poate vinde acea casa cu acte false.
Prin cadastru se indica in sistemul de coordonate stereo 70 unde este exact acel imobil, iar dupa zeci de ani, sute de ani mostenitorii ei pot afla cu exactitate unde se afla acel imobil. Cadastrul verifica si eventuale suprapuneri cu vecinii. Se scriu informatii despre cladiri, ex, relevee, suprafata totala a cladirii etc.
Intabularea este similara cu registrul de transcriptiuni si inscriptiuni, dar numai ca acela se tinea pe proprietar nu pe imobil, iar daca se gresea se putea trece pe nume diferite dreptul de proprietate asupra aceluiasi imobil, ceea ce azi este imposibil.
sunt nou pe acest forum, si o sa incerc sa raspund de acum incolo la problemele de cadastru - intabulare, topografie (ex: intarusari limite de proprietate), si orice altceva din domeniul de topografie - cadastru - geeodezie.
Sunt inginer diplomat in geodezie, expert autorizat de catre Ordinul Geodezilor din Romania, si detin o firma de cadastru si topografie in Romania.
O sa raspund eu mult mai clar la intrebare aceasta, si pe intelesul celor ce nu sunt in domeniu.AuraD wrote:Buna ziua si bine v-am gasit!
Multumesc anticipat.
cadastrul: identificarea, înregistrarea si reprezentarea cartografica a corpurilor de proprietate (imobile, terenuri), respectiv constituirea oficiala a unei evidente tehnice;
cartea funciara: înscrierea actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din judet (publicitatea imobiliara);
geodezia/topografia: masuratori terestre de referinta pe teritoriul judetului; masuratori de corpuri de proprietate;
cartografia: arhivarea si administrarea de harti si planuri.
acestea sunt niste definitii elementare care se invata din prima zi la facultate.
Ce inseamna de fapt cadastrul si intabularea cu alte cuvinte?
Inseamna ca proprietarul acelui imobil face "buletinul" locuintei, inseamana ca proprietarul isi inscrie in registrul cartii funciare dreptul pe care il are, iar altcineva nu poate ataca acest drept, cineva, nu conteaza cine, nu poate vinde acea casa cu acte false.
Prin cadastru se indica in sistemul de coordonate stereo 70 unde este exact acel imobil, iar dupa zeci de ani, sute de ani mostenitorii ei pot afla cu exactitate unde se afla acel imobil. Cadastrul verifica si eventuale suprapuneri cu vecinii. Se scriu informatii despre cladiri, ex, relevee, suprafata totala a cladirii etc.
Intabularea este similara cu registrul de transcriptiuni si inscriptiuni, dar numai ca acela se tinea pe proprietar nu pe imobil, iar daca se gresea se putea trece pe nume diferite dreptul de proprietate asupra aceluiasi imobil, ceea ce azi este imposibil.
Buna tuturor ! Eu locuiesc in Belgia si as vrea sa-mi cumpar un apartament aici. Cautand printre anunturi, am gasit,ca de exemplu, un apartament la care-i scrie detaliile iar in paranteza scrie (cadastré Section L, n° 2197/Z/17 pour 3 a 50 ca - R.C. : 2.823 € LOT 3 ) .. inteleg ceva de cadastru, dar nu mare lucru. Pretul apartamentului mi se pare destul de mic pentru apartamentul respectiv si as vrea sa stiu, in ce consta acest cadastru si cat de greu se poate obtine apartamentul din moment ce mi se pare pretul prea mic? Multumesc pentru ajutor, si explicatii, ca sunt total "afon" la capitolul asta.
Buna ziua .bunicul meau are castru facut insa vecina a facut cu tot ci spatele casei bunicului.cum demonstreza ca el are si 1m la spatele casei iar pt a construi gard acolo ii tb hot judecatoreasca?multumesc
Buna ziua am si eu o intrebare intr o problema ce o intampin de 16 ani am cumparat o casa la tara acum 16 ani cu un teren de 1000 de mp pe atunci se dadea terenul in folosinta pe o perioada nelimitata dar noua nu nea facut primaria actul acesta ne au tot amanat acum 12 ani primaria neau spus ca sa dat lege si putem cumpara terenul am fost de acord sa facut un contract de vanzare cumparare a terenului in trei rate la care am dat tot atunci banii la prima rata dupa o luna de zile cand mam dus aa platesc a doua rata mi sa spus ca actul de vanzare cumparare nu este valabil trebuia facut la notar si nu la primarie de atunci intruna ma amana cu actele au trecut 12 ani si imi tin la ei prima rata a terenului si nici actele nu se fac nu stiu din ce motive acum imi zic ca nu sant de vina ei ce cei de la cadastru nu le da inca fisa de intabulare a terenului dar asta imi spun de 12 ani va rog ajutati ma si spuneti mi ce pot face unde ma pot adreaa si daca exista vreo solutie de a face actele pe terenul asta ca din cauza asta nu pot nici sa vand casa pentru ca ,casa e pe terenul acesta va multumesc anticipat ai va rog daca puteti sa ma ajutati ca am ajuns la capat de puteri tot alergand intruna cand intr o parte cand in alta si nimeni sa nu imi dea informatii ce pot face si ce trebuie facut