Calea cea mai ieftina de a oferi servitute de trecere

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
paulsterescu

Calea cea mai ieftina de a oferi servitute de trecere

Post by paulsterescu » 23 Feb 2009, 09:52

Buna!
Ma intereseaza care este calea cea mai ieftina, dar concludenta (adica sa apara in CF "servitute de trecere cu piciorul si cu autovehiculul") fara ca sa fac o dezmembrare, iar partea aceea de drum sa fie cu un alt numar top deoarece este costisitor. Va trebui sa apara ca font aservit tot carnatul (vreo 14 persoane) carara le voi da servitutea? Daca este asa trebuie sa ii aduc pe toti sa semneze sau este de ajuns sa le trec numerele lor top.
Ce doresc de fapt sa facem. Doresc sa acord servitute de trecere celorlalte parcele care vin dupa parcela mea(14). Si eu si vecinii mei vreo 10 la numar deja ne-am hotarat sa apara pe CF servitutea, iar cand vom fi toti 15 atunci vom face daca e cazul o lucrare pentru toata parcela. In momentul de fata daca s-ar face dezmemnrare separat acuma ne-ar costa mai mult.
Eu o sa imi vand parcela mea de teren din zona respectiva si doresc ca pe CF-uri sa apara "servitute de trecere cu piciorul si cu autovehiculul" si sa imi dau acest acord in fata unui notar, odata cu contractul de vanzare-cumparare pentru ca noul proprietar sa nu cumva sa ceara despagubiri de la ceilalti 14. Precizez ca noul proprietar stie de acest lucru, numai ca eu nu doresc sa fac o dezmembrare deoarece doresc sa raman cu cat mai multi bani in buzunar.
Cu stima,
Paul Sterescu

serafim

Post by serafim » 23 Feb 2009, 22:17

Nu ste nici o problema faceti acest act la notar dar atentie ai sunt obligati sa plateasca pt. intretinerea caii de acces, mai puteti trece si alte clauze cum ar fi ca nu se poate bloca calea sau stationa pe ea nelimitat pt. a nu aduce prejudiciu....etc. eventual ridicarea unui gard pt. a proteja fondul aservit !!

paulsterescu

Post by paulsterescu » 24 Feb 2009, 13:23

serafim wrote:Nu ste nici o problema faceti acest act la notar dar atentie ai sunt obligati sa plateasca pt. intretinerea caii de acces, mai puteti trece si alte clauze cum ar fi ca nu se poate bloca calea sau stationa pe ea nelimitat pt. a nu aduce prejudiciu....etc. eventual ridicarea unui gard pt. a proteja fondul aservit !!
Sincer la un raspuns mai prost nu m-as fi putut astepta. Nimic concludent si ce pasi ar trebui sa urmez.
Doresc sa scriu aici pentru ca alti forumisti daca au aceiasi problema sa o si rezolve. Chestia cu notarul este atacabila in instanta oricand, iar daca proprietarul drumului dominant moare sau instraineaza terenul atunci contractul pica. Cel mai corect este sa chemam un topometrisc care va face un plan pe suport topografic pentru acces (fara dezmembrare), si numai pe accea suprafata se va lasa servitutea. Servitutea se va inscrie in CF si va fi valabila si in cazul instraianarii sau decesului. Astfel fondul dominant va aservi pe celelalte fonduri aservite.
Costuri 1000 lei espertiza topo, 100 primarie, etc, onorariu contract de vanz-cump in cazul meu, la 100 mp de servitute 350 lei + 60 lei pt fiecare parcela care va fi inclusa in CF.
Toate cele bune,
Paul Sterescu

serafim

Post by serafim » 24 Feb 2009, 20:57

daca esti destept si stii...ce ne mai ....timpul ???

serafim

Post by serafim » 24 Feb 2009, 20:59

oricum o servitute intabulata mai ales daca restul nu au acces la drumul public........nu o poti radia nici cu 100 de procese :grin:
dar daca tu vrei sa cheltui bani...treaba ta.

paulsterescu

Post by paulsterescu » 25 Feb 2009, 07:26

serafim wrote:oricum o servitute intabulata mai ales daca restul nu au acces la drumul public........nu o poti radia nici cu 100 de procese :grin:
dar daca tu vrei sa cheltui bani...treaba ta.
Serafime, scuze daca te-am jignit. Intre timp si ne obtinand un raspuns clar am contactat un avocat, un topometrist si un notar. Am crezut ca voi castiga ceva timp daca as scrie aici.
In legatura cu cele scrise mai sus de tine. Sa inteleg ca daca nu ii trec pe toti cei 14 beneficiari care ar trebui sa treaca prin locul clar delimitat il fac degeaba (in caz ca voi trece doar vreo 10)? Va trebui sa ii trec pe toti? Sau in faza aceasta suntem "acoperiti" doar 10 dintre noi?

serafim

Post by serafim » 25 Feb 2009, 09:27

cam asa
normal ca trebuie sa-i treci pe toti uite iti trimit chiar si o decizie ce s-a dat in caz asemanator cazului tau la o servitute stabilita prin "conventie"
adica la notar !!!
Asta este varianta cea mai simpla si cea mai ieftina!!! Degeaba te-ai burzuluit !!!
Nici un avocat , expert sau notar nu iti vor spune ca da fa doar la notar prin conventie si spune exact pe ce latura spre ce vecin la ce distanta pe ce distanta stabilesti acest drept si ce pretentii ai pt. intretinerea acestui drept de la fondurile dominante adica de la cei la care le acorzi servitutea . Pana una alta toti vad in tine "un potential client" !!!
Normal pe forum noi nu avem "clienti" raspundem din placere si din dorinta de a ajuta pe cineva fara a-i crea obligatii ulterioare ori, sa nu-mi spui tu ca astia nu ti-au spus si tarifele lor....asa in timpul discutiei....


Actiuni pentru apararea dreptului de servitute Data publicarii: 2003-06-01
Tematica: Civil
Nota: 0
Servitute de trecere constituita prin conventie.

Actiuni pentru apararea dreptului de servitute.

Prin sentinta civila nr.1745/1994 judecatoria SAI a respins actiunea civila formulata de reclamantul MD prin care a solicitat stabilirea unui drept de trecere la calea publica pe terenul proprietatea paratilor ZC si BC in conformitate cu prevederile art.616 si urm. Din C.civil.
Prin decizia tribunalului a fost admis apelul declarat de reclamant si sentinta a fost schimbata in sensul ca s-a stabilit dreptul de trecere pentru reclamant pe proprietatile paratilor pe un drum cu o latime de 4 m., asa cum se stabilise prin actul de vanzare-cumparare din 18.02.1987.
S-a retinut faptul ca terenul proprietatea reclamantului este loc infundat in sensul art.616 C.civil, precum si faptul ca servitutea de trecere la acest loc la drum public era stabilita prin actul de instrainare din 18.02.1987, nerespectat de catre parati.
Impotriva acestei decizii a declarat recurs ZC, sub motiv ca instanta de apel in mod gresit a retinut ca terenul proprietatea reclamantului este infundat cand, in realitate, acesta are acces la drumul public printr-o alta cale, respectiv cea mentionata in expertiza efectuata in cauza.
Recursul este nefondat.
Potrivit art.616 Cod civil, proprietarul al carui loc este infundat, care nu are nici o iesire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu indatorirea de a-l despagubi in proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona.
In cauza, este dovedit ca terenul in litigiu, proprietatea reclamantului, este loc infundat, neavand iesire directa la drumul public, situatie confirmata de expertiza efectuata in cauza, dar si de inscrisul din 18.02.1987 de instrainare a acestuia catre reclamant.
Deci, cererea proprietarului acestui fond in stabilirea unui drept de trecere catre drumul public este indreptatita si deci admisibila.
Cum prin inscrisul din 18.02.1987 s-a stabilit ca accesul la drumul public se va face pe proprietatile numitilor BC si ZC, care, la randul lor, au cumparat terenurile aservite de aceeasi servitute de trecere, ca urmare a dobandirii lor de la acelasi proprietar ca si reclamantul, pe o portiune lata de aprox. 4 m., in lungul acesteia, este mentionat acest drept al reclamantului MD, instanta de apel l-a consfintit ca pe un drept conventional stabilit, pronuntand in acest fel o hotarare legala si temeinica.
Recursul fiind nefondat, in conformitate cu prevederile art.296 raportat la art 316 C. pr.civ., va fi respins.

Curtea de Apel Bucuresti, decizia civila nr.637 din 7 iunie 1995.

:-P :-P

serafim

Post by serafim » 25 Feb 2009, 09:34

În aplicarea art. 618, art. 620 şi art. 634 C.civil, servitutea de trecere nu tebuie constituită, prin hotărâre judecătorească, fără acordul proprietarul terenului aservit, în cazul în care nu numai că este prejudiciat proprietarul vecin, ci şi atunci când accesul la drumul public a fost îngreunat prin fapta aceluia care cere stabilirea dreptului de trecere, exceptând cazul în care dreptul s-a stabilit prin posesia reglementată de art. 623 C.civ.


Secţiunea V
Despre dreptul de trecere
ART. 616
Proprietarul al cărui loc este infundat, care nu are nici o ieşire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu îndatorire de a-l despăgubi în proporţie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona.
ART. 617
Trecerea trebuie regulat făcută pe partea ce ar scurta calea proprietarului fondului închis, ca sa iasa din drum.
ART. 618
Cu toate acestea trebuie a se alege trecerea prin locul ce ar pricinui o mai puţină paguba acelui pe al cărui loc trecerea urmează a fi deschisă.
ART. 619
Acţiunea de despăgubire în cazul prevăzut prin art. 616 este prescriptibila; iar trecerea trebuie sa urmeze după prescripţie, deşi acţiunea de indemnitate nu s-ar mai putea admite.


ART. 629
Când se stabileşte o servitute se înţelege ca se acordă totdeodată şi toate mijloacele spre întrebuinţarea ei.
Astfel servitutea de a lua apa din fântâna altuia trage cu sine şi dreptul de trecere.

Secţiunea III
Despre drepturile proprietarului fondului căruia se cuvine servitutea
ART. 630
Acela cărui se cuvine o servitute are dreptul a face toate lucrările trebuincioase spre a se sluji cu dansa şi spre a o păstră.
ART. 631
Aceste lucrări se fac cu cheltuiala sa, iar nu cu cheltuiala proprietarului fondului supus, afara numai când se va stabili altfel în titlul de stabilire a servituţii.
ART. 632
În cazul chiar unde proprietarul fondului supus este însărcinat prin titlu a face cu cheltuiala sa lucrările trebuincioase pentru a se servi de servitute sau a o păstră, el poate totdeauna a se scuti de aceasta sarcina, lăsând fondul supus în dispoziţia proprietarului fondului cărui se cuvine servitutea.
ART. 633
Dacă proprietatea pentru care s-a stabilit servitutea s-ar împărţi, servitutea rămâne tot aceeaşi pentru fiecare parte, fără ca fondul supus sa se ingreuneze. Astfel, de va fi un drept de trecere, toţi devalmasii vor fi îndatoraţi a-l exercită prin acelaşi loc.
ART. 634
Proprietarul fondului supus servituţii nu poate face nimic spre a-i scădea întrebuinţarea sau a i-o îngreuna. Astfel nu poate schimba starea locurilor, nici strămută exercitarea servituţii dintr-un loc intr-altul, decât acela unde servitutea a fost din început stabilită. Cu toate acestea, dacă acea stabilire primitivă a devenit mai împovărătoare proprietarului fondului supus, sau dacă îl opreşte a-şi face pe dânsul reparaţii folositoare, va putea oferi proprietarului celuilalt fond un loc ce ar avea aceeaşi înlesnire pentru exercitarea drepturilor sale, şi acesta nu va putea refuza.
ART. 635
Însă şi acela ce are un drept de servitute nu-l poate întrebuinţa decât după cuprinderea titlului sau, fără a putea face nici în fondul supus servituţii, nici în fondul pentru care servitutea este înfiinţată, vreo schimbare împovărătoare celui dintâi fond.

serafim

Post by serafim » 25 Feb 2009, 09:44

paulsterescu wrote:
serafim wrote:oricum o servitute intabulata mai ales daca restul nu au acces la drumul public........nu o poti radia nici cu 100 de procese :grin:
dar daca tu vrei sa cheltui bani...treaba ta.
Serafime, scuze daca te-am jignit. Intre timp si ne obtinand un raspuns clar am contactat un avocat, un topometrist si un notar. Am crezut ca voi castiga ceva timp daca as scrie aici.
In legatura cu cele scrise mai sus de tine. Sa inteleg ca daca nu ii trec pe toti cei 14 beneficiari care ar trebui sa treaca prin locul clar delimitat il fac degeaba (in caz ca voi trece doar vreo 10)? Va trebui sa ii trec pe toti? Sau in faza aceasta suntem "acoperiti" doar 10 dintre noi?

fata de cele scrise mai sus hai sa vedem cum sta treaba:
Vrei ceva IEFTIN si RAPID ca te grabesti !!!

Raspuns:
1. Ai postat intrebarea in 23 februarie orele 9.52, cand majoritatea suntem ori in sala de judecata ori "prinsi" in hatisurile obiectului muncii noastre !! deci la acele ore rar gasesti pe in fata calculatorului sa-ti raspunda. Este un forum de discutii astfel:
-fiecare iese pe forum cand are timp, poate 20 de minute la birou intre doua procese sau ca un minut de repaus intre teancurile de hartii.
-raspunde daca are chef...daca nu s-a scarbit de fel si fel de intrebari fara sfarsit in ziua aceea
-daca stie sau crede ca stie
-daca vrea sa ajute
NU suntem platiti sau nu este un site de acordare de consultanta on-line ( astea se platesc) asa ca....
2. ti-am raspuns"relativ" repede adica tot in 23 februarie orele 22.17 ( ora mea de iesit pe forum ... :-P ...si ti-am raspuns in sensul solicitat de tine "varianta ieftina"
daca-ti dadeam "varianta costisitoare" te trimiteam la avocat sa inchei un contract de asistenta juridica, avocatul contacta expertul topo sa-ti faca
schita, si apoi notarul sa incheie conventia + intabularea acesteia in CF deci, 3 specialisti 3 facturi si onorarii aferente muncii fiecaruia :grin:

serafim

Post by serafim » 25 Feb 2009, 09:54

aaaa si inca o chestie !!! servitutea o data data prin conventie NU SE STINGE !!!
- in momentul vanzarii fondurilor implicate, chiar daca cel care cumpara de la tine si vrea sa radieze servitutea incheiata la "notar" prin conventie nu o poate face decat in cazul in care arata ca respectivii au alta cale de acces la fondul lor si ca fondul lor nu indeplineste conditiile de "loc infundat"
Tot in acea conventie se specifica ca se da servitute de trecere fondurilor identificate in CF x top. 123,124,125 etc care vor trece peste imobilul din CF Y top 300, pe o portiune lata de 4 m si lunga de 50 m situata astfel la 50 cm de gardul imobilului vecin identificat in CF...top... etc.
deci !!!
servitutea de trecere nu se acorda proprietarilor fondurilor dominante ci parcelelor respective identificate in CF!!! Astfel acest drept se mentine !!!

daca tu cumperi celelate 14 parcele atunci se stinge dreptul de servitute pet. ca toate fondurile apartin aceluiasi proprietar !!!

mai babeste nu pot sa-ti explic !!!!


Secţiunea IV
Despre modul stingerii servituţilor
ART. 636
Servituţile încetează când lucrurile se găsesc în astfel de stare, încât servitutea nu se poate exercita.
ART. 637
Ele renasc dacă lucrurile sunt restabilite într-un chip încât servituţile sa se poată exercita, afara numai de nu ar fi trecut un spaţiu de timp îndestulător spre a se putea presupune ca s-a desfiinţat servitutea, după cum se zice la art. 640.
ART. 638
Orice servitute este stinsă când fondul către care este datorită şi acela ce o datoreşte cad în aceeaşi mână.
ART. 639
Servitutea este stinsă prin neuz în curs de 30 ani.
ART. 640
Aceşti treizeci de ani se numără după osebite feluri de servituţi, sau din ziua de când a încetat de a se folosi de dansa când este vorba de servituţi necontinue, sau din ziua de când s-a făcut un act contrar servituţii continue.
ART. 641
Modul servituţii se poate prescrie ca şi servitutea şi cu acelaşi chip.
ART. 642
Dacă proprietatea în folosul carei s-a stabilit servitutea este a mai multor coproprietari, întrebuinţarea din partea unuia popreste prescripţia în privinţa celorlalţi.
--------------
Dispoziţia art. 642 este deopotrivă aplicabilă şi în cazul proprietăţii comune în devălmăşie.

ART. 643
Dacă dintre coproprietari se găseşte unul în contra cărui prescripţia nu s-a putut aplica, precum un minor, acela păstrează dreptul tuturor celorlalţi coproprietari.
--------------
A se vedea nota de la art. 642.

paulsterescu

Post by paulsterescu » 25 Feb 2009, 10:34

serafim wrote:aaaa si inca o chestie !!! servitutea o data data prin conventie NU SE STINGE !!!
- in momentul vanzarii fondurilor implicate, chiar daca cel care cumpara de la tine si vrea sa radieze servitutea incheiata la "notar" prin conventie nu o poate face decat in cazul in care arata ca respectivii au alta cale de acces la fondul lor si ca fondul lor nu indeplineste conditiile de "loc infundat"
Tot in acea conventie se specifica ca se da servitute de trecere fondurilor identificate in CF x top. 123,124,125 etc care vor trece peste imobilul din CF Y top 300, pe o portiune lata de 4 m si lunga de 50 m situata astfel la 50 cm de gardul imobilului vecin identificat in CF...top... etc.
deci !!!
servitutea de trecere nu se acorda proprietarilor fondurilor dominante ci parcelelor respective identificate in CF!!! Astfel acest drept se mentine !!!
Mea cupla Serafim. Crede-ma ca si eu dau sfaturi atat cat pot pe alte forumuri in domeniul meu. Multumesc de raspunsuri. As avea cateva intrebari: daca unul din cei 14 carora doresc sa le dau servitute este in USA si nu iam gasit nici o persoana care ar putea sa primeasca o procura, si nu avem cum sa il instintam, il pot trece (nr top al lui) in servitute, deoarece notarul zicea ca ar trebui sa fie de fata (chiar si un cadou dc ar primi, trebuie sa fie de acord)?
Si o alta problema? Noi cei 15 avem o cale de acces prin partea cealalta de 3 m, pe un drum foarte abrupt care este folosit ca si pietonal, dar numai pentru parcela nr. 15. Eu fiind parcela cu nr. 1 si dorim sa facem un drum de mers cu piciorul si cu autovehiculul (nu cu automobilul ca aici nu se mai incadreaza masinile de mare tonaj care vor cara materialele si acelea care vor lucra).
As mai avea o intrebare: Eu ca si coproprietar cu o cota mica (dar mai mare decat ar trebui sa fie drumul n7 mn 7 m*20=120 mp (eu avand 130mp din parcela invecinata))- am dreptul de trecere pe parcela respectiva chiar daca ramanem coproprietari si nu delimitam servitutea?

paulsterescu

Post by paulsterescu » 06 Mar 2009, 11:46

nimeni nimic, inca tot in sentinte....

Mart

Re: servitute

Post by Mart » 21 Oct 2017, 09:08

Sfat va rog!

Locuiesc intr-o vila cu 2 apt. Am titul de proprietate pe 1 apartament stradal si pe tot terenul pe care se afla intreaga vila si curtea. Apt 2- alt proprietar. Situat in fundul curtii.
In actul meu de proprietate scrie " terenul nu este grevat de drept de servitute". In actul apt nr 2 NU scrie ca se vinde cu drept de servitute.
Mentionez ca pe vremuri a fost vila unifamiliala si nu era nevoie de drept de servitute. Nu imi doresc accesul acestor persoane in curte. Toate ferestrele dau spre curte, tot parterul este expus, iar persoanele sunt dubioase. Sunt obligat sa il dau? Cum?
Daca instanta decide dreptul de servitute, nu imi incalca dreptul de proprietate?

serafim wrote:
25 Feb 2009, 09:34
În aplicarea art. 618, art. 620 şi art. 634 C.civil, servitutea de trecere nu tebuie constituită, prin hotărâre judecătorească, fără acordul proprietarul terenului aservit, în cazul în care nu numai că este prejudiciat proprietarul vecin, ci şi atunci când accesul la drumul public a fost îngreunat prin fapta aceluia care cere stabilirea dreptului de trecere, exceptând cazul în care dreptul s-a stabilit prin posesia reglementată de art. 623 C.civ.


Secţiunea V
Despre dreptul de trecere
ART. 616
Proprietarul al cărui loc este infundat, care nu are nici o ieşire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu îndatorire de a-l despăgubi în proporţie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona.
ART. 617
Trecerea trebuie regulat făcută pe partea ce ar scurta calea proprietarului fondului închis, ca sa iasa din drum.
ART. 618
Cu toate acestea trebuie a se alege trecerea prin locul ce ar pricinui o mai puţină paguba acelui pe al cărui loc trecerea urmează a fi deschisă.
ART. 619
Acţiunea de despăgubire în cazul prevăzut prin art. 616 este prescriptibila; iar trecerea trebuie sa urmeze după prescripţie, deşi acţiunea de indemnitate nu s-ar mai putea admite.


ART. 629
Când se stabileşte o servitute se înţelege ca se acordă totdeodată şi toate mijloacele spre întrebuinţarea ei.
Astfel servitutea de a lua apa din fântâna altuia trage cu sine şi dreptul de trecere.

Secţiunea III
Despre drepturile proprietarului fondului căruia se cuvine servitutea
ART. 630
Acela cărui se cuvine o servitute are dreptul a face toate lucrările trebuincioase spre a se sluji cu dansa şi spre a o păstră.
ART. 631
Aceste lucrări se fac cu cheltuiala sa, iar nu cu cheltuiala proprietarului fondului supus, afara numai când se va stabili altfel în titlul de stabilire a servituţii.
ART. 632
În cazul chiar unde proprietarul fondului supus este însărcinat prin titlu a face cu cheltuiala sa lucrările trebuincioase pentru a se servi de servitute sau a o păstră, el poate totdeauna a se scuti de aceasta sarcina, lăsând fondul supus în dispoziţia proprietarului fondului cărui se cuvine servitutea.
ART. 633
Dacă proprietatea pentru care s-a stabilit servitutea s-ar împărţi, servitutea rămâne tot aceeaşi pentru fiecare parte, fără ca fondul supus sa se ingreuneze. Astfel, de va fi un drept de trecere, toţi devalmasii vor fi îndatoraţi a-l exercită prin acelaşi loc.
ART. 634
Proprietarul fondului supus servituţii nu poate face nimic spre a-i scădea întrebuinţarea sau a i-o îngreuna. Astfel nu poate schimba starea locurilor, nici strămută exercitarea servituţii dintr-un loc intr-altul, decât acela unde servitutea a fost din început stabilită. Cu toate acestea, dacă acea stabilire primitivă a devenit mai împovărătoare proprietarului fondului supus, sau dacă îl opreşte a-şi face pe dânsul reparaţii folositoare, va putea oferi proprietarului celuilalt fond un loc ce ar avea aceeaşi înlesnire pentru exercitarea drepturilor sale, şi acesta nu va putea refuza.
ART. 635
Însă şi acela ce are un drept de servitute nu-l poate întrebuinţa decât după cuprinderea titlului sau, fără a putea face nici în fondul supus servituţii, nici în fondul pentru care servitutea este înfiinţată, vreo schimbare împovărătoare celui dintâi fond.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests