Discutii privind procedura civila
-
mary2004
Hotararea intr-o contestatie e supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea ce formeaza ob.contestatiei. In ce situatie s-ar mai putea exercita o cale de atac de reformare daca la contestatia in anulare obisnuita hotararea ce formeaza ob.acesteia trebuie sa fie irevocabila adica din cate stiu eu nu mai poate fi supusa recursului?
Eu nu am inteles prea bine. In Boroi scrie ca pot fi atacate cu recurs hot.contestatiei in anulare care au avut ca obiect hot.in ultima instanta sau decizii ale inst.de apel. M-am uitat apoi si in Deleanu care se limiteaza la urm.: "asa fiind, daca s-a atacat cu contestatie in anulare o hot. a unei instante de fond hot. asupra contestatiei va fi si ea -in conditiile legii- supusa apelului sau recursului; daca cont.s-a indreptat impotriva unei decizii date de instanta de recurs hot. data asupra contestatiei va fi si ea irevocabila.
Ma lamureste si pe mine cineva? Multumesc.
-
norocel
Eu zic ca pot fi atacate cu contestatie in anulare hotararile date far adrept de apel si care nu au fost recurate (ma refer doar la art. 317)
-
mary2004
Da, dar in aceasta situatie in care partea nu a mai exercitat recursul si hot.a devenit irevocabila ca urmare a acestui lucru mai are dreptul la contestatie in anulare? Nu are contestatia in anulare caracter subsidiar?
-
norocel
Nu, contestatia in anulare, spre deosebire de revizuire, poate fi exercitata si daca nu s-a facut recurs.
-
norocel
Cred ca am gresit cand ti-am raspuns asa, in realitatecontestatia in anulare poate fi introdusa impotriva unei hotarari pronuntate de judecatorie, data fara drept de apel si care a fost recurata dar recursul a fost respins pentru ca era nevoie de verificari de fapt sau nu a fost judecat in fond.
-
mary2004
Practic hot. primei instante va fi atacat cu contestatie in anulare si doar in aceasta situatie e posibil un recurs impotriva hot. date asupra contestatiei desi hot.primei inst.e irevocabila ca doar recursul s-a exercitat.
Mersi Norocel.