Act de succesiune

Post Reply
joriman

Act de succesiune

Post by joriman » 20 Oct 2013, 21:40

Cu cateva zile inurma, bunica mea(mama mamei, a decedat). Datorita unor neintelegeri(nonviolente, fara plangeri sau procese verbale la Politie, subliniez asta ca sa intelegeti ca mama nu poate fi acuzata de nimic, nici macar de rea vointa), in 2001, a fost amenintata de catre sora ei, ca nu mai are ce cauta in satul natal, ca a fost data in consemn Politiei locale din satul respectiv, ca nu mai are ce cauta in satul/casa parinteasca, desi aceasta nu mai locuia la adresa natala de peste 20 de ani si desi mama celor 2 surori, care ar fi devenit unice mostenitoare, dupa decesul acesteia, era inca in viata. Desi niciodata, batrana nu si-a exprimat vadit oprobiul fata de mama mea, nefacand niciun demers pentru a o renega sau inlatura/interzice vizitarea sau accesul in casa parinteasca, mama s-a conformat si n-a mai vizitat-o desi pina in acel moment , o vizita saptamanal, fara a-i pretinde bunuri sau foloase din acea gospodarie care implica inclusiv terenuri(altele decat cele care inglobeaza casa parinteasca), date la asociatia comunala si de pe urma carora batrana primea produse sau venituri banesti. Sora ei a devenit intre timp unica vizitatoare/ingrijitoare a batranei si cu toata opozitia batraneiei, aceasta a decis mereu ca mama nu are ce cauta acolo. Cand datorita varstei, starea sanatatii batranei s-a agravat, sora i-a cerut mamei s-o insoteasca/sprijine/asigure transportul catre satul natal, lucru la care a spus mereu prezent, evitand totusi intrarea in curte/casa, informata fiind de catre propria sora ca nu e dorita acolo. Sora mamei are 2 fii, amandoi crescuti in perioada copilariei de bunica defuncta(nu e si cazul meu, desi mama a incercat sa ma lase in grija bunicii decedate, fiind primul nepot al familiei, dar nefinalizata din motive de incompatibilitate) , atasata sentimental de cel mai mic dintre ei. Cum necum, de ani de zile, mama a aflat in ziua inmormantarii, ca nepotul defunctei, a devenit mostenitor legal a partilor defunctei +fiicei mama a nepotului preferat, ca si cum s-ar fi facut un act succesoral(fara ca acesta sa existe intrucat ar fi trebuit ca mama sa fie contactata si sa semneze de luare la cunostinta, sa cedeze infavoarea unei alte parti/persoane mostenitoare legal a averii propriilor parinti), testament, despre existententa caruia mama nu stie. Nu e clar si dovedit(mama nu cunoaste, nu i s-a prezentat vreun act oficial de vanzare-cumparare sau donatie sau instiintare ca batrana a facut vreun testament in timpul vietii) cum nepotul preferat a intrat in posesia unei diviziuni din intregul proprietatii parintesti, incare mama este mostenitor legal, dar mama a fost intrebata daca este de acord cu vanzarea proprietatii, pentru a usura(chipurile) raspunderile ulterioare a fiecarei parti mostenitoare legal. Ulterior, a doua zi dupa inmormantare,mama a a aflat ca proprietatea(parte din ea) a fost vanduta cu o chitanta de mana, pe care au semnat si martori(chitanta care nu a fost vazuta de mamna), neinregistrata sau atestata oficial, bani incasati si cheltuiti, inca de cand defuncta era in viata, avand discernamant dar in imposibilitatea si aflata sub interdictia de a comunica cu cealalta fiica - mama mea. La 3 zile dupa inmormantare, vizitand proprietatea parinteasca, a gasit curtea defrisata de pomi fructiferi si vie, cei care erau acolo sustinand verbal ca au o intelegere cu sora mamei si ca pot desfasura pe aceasta proprietate, activitatile pe care le considera necesare propriei bunastari, repet, neavand niciun act oficial care sa ateste apartanenta proprietatii. Cum sora ei a refuzat un dialog, mama a decis ca singura solutie este calea instantei, evitand si un dialog contradictoriu cu cei gasiti pe proprietate(as zice eu intrusi sau chiar hoti), dar si cu sora ei care ii trimite sms-uri incare-i spune ca proprietatea se va imparti jumatate /jumatate daca isi da acceptul in fata notarului sau vai fi pus in aplicare un testament despre a carui existenta mama mea nu stie, dar refuza un dialog civilizat fata in fata.
Scuze pentru aceasta compunere atat de lunga, am vrut sa expun cat mai exact speta.
Ce ne sfatuiti? Ce rezolvari ar putea exista?
Multumesc anticipat.

Silviu

Re: Act de succesiune

Post by Silviu » 21 Oct 2013, 19:51

Va sfatuiesc sa consultati un avocat. Dupa ce o sa explicati coerent despre ce este vorba, o sa va explice ce sanse aveti. Rezolvari sunt NUMAI prin intermediul instantei, sustinute de probe: martori, inscrisuri etc.

Post Reply