Flagrant JANDARMI
Flagrant JANDARMI
Zilele trecute, absolut din intamplare am surprins la televizor un reportaj despre un flagrant organizat de jandarmi. Mai precis, afland din anumite surse ca un grup de minori vinde retete medicale false, au organizat o supraveghere video a grupului si in momentul in care au efectuat o tranzactie, au actionat si i-au retinut. Dupa retinere, (trecand peste faptul ca la fata locului li s-au pus intrebari si au fost interogati fara sa li se puna in vedere dreptul la un aparator, dreptul de a nu face declaratii, invinuirea, etc.) au fost dusi la sediu unde s-a procedat la audierea lor "ca la carte" - adica prin declaratii scrise (a nu se intelege altceva).
Crede cineva ca s-a procedat corect din punct de vedere a procedurii penale? Inainte de a raspunde cititi si atributiile jandarmilor din legea lor de organizare.
Crede cineva ca s-a procedat corect din punct de vedere a procedurii penale? Inainte de a raspunde cititi si atributiile jandarmilor din legea lor de organizare.
Jandarmii nu au dreptul de a face acte de cercetare penala. In cazul de fata aveau obligatia sa incheie proces-verbal de sesizare din oficiu si sa inainteze deindata Politiei. Ce s-a intamplat acolo apreciez ca au facut-o ptr. publicitate (erau insotiti de televiziune).
Jandarmii nu fac parte din politia judiciara conform legii.
Competenta fiind limitata in cazul lor.
Jandarmii nu fac parte din politia judiciara conform legii.
Competenta fiind limitata in cazul lor.
Exact! Nu era vorba de o simpla patrulare in cursul careia sa fi fost descoperite absolut intamplator faptele comise de catre cei in cauza; era vorba de o actiune premeditata care, in opinia mea, are caracter de nacte premergatoaren si care nu pot fi efectuate de catre jandarmi decat cel mult impreuna cu politia.
Jandarmii sunt organe de constatare in sensul art. 214cpp. Ei au dreptul ca in cazul infractiunilor flagrante sa retina pe faptuitor si sa-l predea, impreuna cu probele, procesul-verbal de constatare si alte date obtinute organului de urmarire penala (politie judiciara, procuror).
Actele efectuate de jandarmi in cazul mentionat nu sunt lovite de nulitate si pot fi considerate valabile. Chiar daca poate au exagerat putin de dragul publicitatii.
Actele efectuate de jandarmi in cazul mentionat nu sunt lovite de nulitate si pot fi considerate valabile. Chiar daca poate au exagerat putin de dragul publicitatii.
subscriu si eu la opinia lui rigacrypto.RigaCrypto01 wrote:Jandarmii sunt organe de constatare in sensul art. 214cpp. Ei au dreptul ca in cazul infractiunilor flagrante sa retina pe faptuitor si sa-l predea, impreuna cu probele, procesul-verbal de constatare si alte date obtinute organului de urmarire penala (politie judiciara, procuror).
aceasta cred ca e sol corecta
Flagrant Jandarmi
Jandarmii, chiar daca nu au calitatea de organe de cercetare penala au dreptul, ca orice organ de constatare, la descoperirea unui act infractional, sa incheie proces-verbal, sa ia primele declaratii de la martori si faptuitori. Aceste documente constituie mijloace de proba ca si in cazul unor constatari, sa spunem, ale politiei comunitare, garzii financiare etc.
Parea mea este ca s-a procedat corect. Mai mult noua lege a lor le da dreptul de a efectua acte premergatoare pana la inceperea urmaririi penale, acte care de regula le face politia judiciara. Si asta mi se pare destul de corect.
Aaa !!! Sa nu uit sa va spun ca NU SUNT JANDARM si nici JANDARMERITA !
Pentru cei interesati voi scrie cateva pareri despre politia judiciara unde sunt de asemenea mari nereguli. Chiar se face cercetare de catre politisti care nu fac parte din aceasta structura si intr-adevar actele sunt nule. Urmari-ti-ma .....
Parea mea este ca s-a procedat corect. Mai mult noua lege a lor le da dreptul de a efectua acte premergatoare pana la inceperea urmaririi penale, acte care de regula le face politia judiciara. Si asta mi se pare destul de corect.
Aaa !!! Sa nu uit sa va spun ca NU SUNT JANDARM si nici JANDARMERITA !
Pentru cei interesati voi scrie cateva pareri despre politia judiciara unde sunt de asemenea mari nereguli. Chiar se face cercetare de catre politisti care nu fac parte din aceasta structura si intr-adevar actele sunt nule. Urmari-ti-ma .....
Cod pr.pen
Actele incheiate de unele organe de constatare
ART. 214
(1) Sint obligate sa procedeze la luarea de declaratii de la faptuitor Si de la martorii care au fost de fata la savirsirea unei infractiuni Si sa intocmeasca proces-verbal despre imprejurarile concrete ale savirsirii acesteia:
.................................................................................................... c) ofterii Si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane pentru infractiunile constatate pe timpul executarii misiunilor specifice.
....................................................................................................
(5) Procesele-verbale incheiate de aceste organe constituie mijloace de proba.
Actele incheiate de unele organe de constatare
ART. 214
(1) Sint obligate sa procedeze la luarea de declaratii de la faptuitor Si de la martorii care au fost de fata la savirsirea unei infractiuni Si sa intocmeasca proces-verbal despre imprejurarile concrete ale savirsirii acesteia:
.................................................................................................... c) ofterii Si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane pentru infractiunile constatate pe timpul executarii misiunilor specifice.
....................................................................................................
(5) Procesele-verbale incheiate de aceste organe constituie mijloace de proba.
Sunt de aceeasi parere cu Vittmann, in sensul ca jandarmii au procedat in mod nelegal prin faptul ca celor retinuti "li s-au pus intrebari si au fost interogati fara sa li se puna in vedere dreptul la un aparator, dreptul de a nu face declaratii [de a pastra tacerea], invinuirea, etc.", cu atat mai mult cu cat, in cauza erau implicati minori.