succesiune
succesiune
Buna ziua tuturor.Am citit tot ce s-a scri pana acum ,dar cum si noi avem in familie o mare problema fac apel tuturor celor care pot sa ma ajute cu informatii .Deci,iata povestea noastra:am un frate de 53 ani care a fost casatorit timp de 15 ani cu sotia sa .Din pacate sotia a decedat in iulie anul acesta ,iar ei impreuna nu au avut copii.Fratele meu are o fata dintr-o relatie anterioara fara a fi casatorit ,aceasta fata are 25 de ani.I s-a platit pensia alimentara copilului.Fratele meu impreuna cu sotia sa au locuit tot acest timp in garsoniera repartizata de la fosta fabrica si apoi a cumparat-o pe numele de domnisoara ,deci pe numele de fostei sotii cand ei traiau fara acte.Sotia fratelui meu ,adica decedata are o singura sora care deja a deshis succesiune.Cum ea ameninta ca il da afara pe fratele meu din garsoniera pe motiv ca ea e unica mostenitoare pentru sora sa ,si totodata ii este frica sa nu moara si fratele meu si sa ramana cu fiica fratelui meu pe garsoniera mostenitori,intrbarea mea este :daca fratele meu cu sotia decedata nu a avut copii si garsoniera afost cumparata de decedata inaintea casatoriei cum se poate imparti aceasta garsoniera intre fratele meu si sora sotiei decedate????????dupa 15 ani de casatorie legala????Varog din suflet pe toti cei stiti cum sa procedam sa ne dati o mana de ajutor.Va implor!Va multumesc anticipat si toate cele bune !
Re: succesiune
Bunurile se impart in jumatate, deci fratele obtine jumatate, iar sora jumatate. De asemenea, sotul supravietuitor, conform art. 973 din Codul civil, are un drept de abitatie asupra locuintei:
Art. 973. - (1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei in care a locuit pană la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrangerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară in intregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept incetează, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotări de urgenţă, in camera de consiliu.
Art. 973. - (1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei in care a locuit pană la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.
(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrangerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară in intregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.
(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept incetează, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotări de urgenţă, in camera de consiliu.
Multumesc pentru raspuns.Fratele meu nu are unde sa locuiasca in alta parte, NU ARE NICI O LOCUINTA PE NUMELE SAU) din pacate sora decedatei(adica sotia fratelui meu a decedat ;sora acesteia are pretentii) ameninta ca daca nu plateste facturile il da afara.I s-a propus FRATELUI MEU o suma de bani in asa fel incat el sa ii cedeze jumatatea sa si ea in schimb declara in fata unui notar ca il lasa cat traieste in garsoniera pe fratele meu. Bine dar,in momentul in care ea devine propritara pe intreaga garsoniera pericolul e si mai mare,nu???Fratele nu are servici si de putin a suferit o comotie cerebrala in urma unei lovituri la cap in fata garsonierei de la o persoana care a fost prinsa de jandarmi ,iar fratele meu nu isi aminteste nimic.Stie din ce i
s-a povestit, dar nu stie de ce a fost batut.Sora decedatei dispune financiar si atunci stam cu frica si nu stiu ce sanse are aceasta sa il scoata afara din GARSONIERA,REPET E GARSONIERA NU APARTAMENT pe fratele meu.(cer scuze pentru repetitie). Are ambitia ca de fratele meu moare,sa fiu clara ,nu vrea sa ramana cu copilul fratelui meu avut asa cum am spus dintr-o relatie inainte de casatorie ca mostenitor pe GARSONIERA(de parca ar fi nu stiu ce palat).Avem nevoie de avocat noi dat fiind situatia asa intortocheata??'Noi o sa incercam sa il ajutam sa plateasca facturile in masura posibilitatilor,dar si noi avem necazuri si pot aparea intarzieri din lipsa banilor.E o situatie mai dificila. ,Darimpozitul pe garsoniera odata ajuns jumate jumate cine il plateste?Sora decedatei tipa ca fratele meu ca ea nu vrea sa aibe a treia casa la inpozit .Corect cum este???Multumesc pentru intelegere si scuzati modul acid in care m-am exprimat.NUMAI BINE TUTUROR!
s-a povestit, dar nu stie de ce a fost batut.Sora decedatei dispune financiar si atunci stam cu frica si nu stiu ce sanse are aceasta sa il scoata afara din GARSONIERA,REPET E GARSONIERA NU APARTAMENT pe fratele meu.(cer scuze pentru repetitie). Are ambitia ca de fratele meu moare,sa fiu clara ,nu vrea sa ramana cu copilul fratelui meu avut asa cum am spus dintr-o relatie inainte de casatorie ca mostenitor pe GARSONIERA(de parca ar fi nu stiu ce palat).Avem nevoie de avocat noi dat fiind situatia asa intortocheata??'Noi o sa incercam sa il ajutam sa plateasca facturile in masura posibilitatilor,dar si noi avem necazuri si pot aparea intarzieri din lipsa banilor.E o situatie mai dificila. ,Darimpozitul pe garsoniera odata ajuns jumate jumate cine il plateste?Sora decedatei tipa ca fratele meu ca ea nu vrea sa aibe a treia casa la inpozit .Corect cum este???Multumesc pentru intelegere si scuzati modul acid in care m-am exprimat.NUMAI BINE TUTUROR!
Daca fratele dumneavoastra a locuit si locuieste in garsoniera, trebuie sa plateasca intretinerea si impozitul. Daca el si sora sotiei nu se inteleg cu privire la impartirea bunului si nici nu accepta sa fie despagubit sau sa o despagubeasca pentru partea cuvenita, atunci se va ajunge in instanta care va stabili partajul. Cum ati citit in art. 973 alin.4 de mai sus, dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept incetează, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.