succesiune tata

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
mmatei

succesiune tata

Post by mmatei » 08 Jul 2012, 20:13

Buna ziua,am o nelamurire,si sper sa fac un pic lumina in ceea ce ma priveste;in cazul unui tata decedat cu avere "generoasa",cum se procedeaza cu succesiunea in cazul urmasilor legitimi,daca unul din ei este renegat?Mai precis...eu sunt primul urmas,dupa care au rezultat alti 2 (fratii mei vitregi),din a doua casatorie a tatalui meu,acesta refuzand sa-mi plateasca pensia alimentara pana la varsta de 18 ani.
Intrebarea era daca am drept la averea lui,desi stiu ca in timpul vietii a trecut toate bunurile mobile si imobile pe numele sotiei lui si a fratilor mei vitregi.Va rog lamuriti-ma!
Multumesc anticipat!

andr33a_rose

Re: succesiune tata

Post by andr33a_rose » 09 Jul 2012, 07:21

Da, aveti dreptul la mostenire chiar impotriva vointei tatalui, deoarece sunteti mostenitor rezervatar.

Guest

Post by Guest » 10 Jul 2012, 08:14

Dar daca el "oficial" nu are niciun bun pe numele lui....nu prea am ce mosteni,nu?

andr33a_rose

Post by andr33a_rose » 10 Jul 2012, 09:55

Conform Codului civil:
Art. 339. - Bunurile dobandite in timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune in devălmăşie ale soţilor.
Art. 340. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobandite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului in care dispunătorul a prevăzut, in mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a inregistrat;
e) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care inlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobandit in schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.
Art. 341. - Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie in cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite in temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobandirii lor, insă numai in cazul in care creanţa privind incasarea lor devine scadentă in timpul comunităţii.

De exemplu, daca doi soti cumpara in timpul casatoriei un apartament, dar il trec doar pe numele unuia dintre ei, este bun comun. Daca insa, apartamentul este cumparat cu banii rezultati dintr-o mostenire a unuia dintre ei, apartamentul va fi doar sotului respectiv

Post Reply