Schema simpla a escrocheriei pamanturilor date in arenda

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
C_A_Coltuc

Schema simpla a escrocheriei pamanturilor date in arenda

Post by C_A_Coltuc » 26 Mar 2012, 16:40

Zi de zi suntem martorii unei escrocherii ce se petrece chiar sub ochii nostrii. Agricultura, bunaoara cea mai importanta sursa de venit a tarii noastre, ignorata in prezent cu nonlasanata de autoritati si guvernanti, a devenit sursa unor afaceri cu pamanturi ale celor ce stiu sa profite de pe urma oamenilor simpli de la tara, de cele mai multe ori batrani neputinciosi, care cu buna credinta isi dau pamanturile in arenda.
In multe localitati de la tara arendasul face legea, el este cel care hotaraste ce si cum primeste proprietarul de pamant. Oamenilor nu doar le sunt exploatate pamanturile dar le sunt exploatate si drepturile! De cele mai multe ori in cazul in care arendatorul cere bani in locul produselor,acestora li se ofera in mod abuziv, un pret mult mai mic decat cel practicat pe piata.
Asa se face ca arendasul primeste pamantul, primeste subventia , ridica recolta iar taranul plateste impozitul si primeste "chirie" o cantitate de 500-600kg de grau sau banii aferenti la jumatate de pret! Exista cazuri in care nici aceasta chirie nu s-a primit pe motiv ca " nu s-a facut". Acest lucru este posibil pentru ca cei mai multi care au semnat, oameni batrani sau fara scoala, nici nu au cerut un exemplar de la contract, nu stiu ce au semnat. Practic este vorba de un abuz, arendasul foloseste un contract ale carui clauze sunt prevazute expres in beneficiul acestuia fara a i se lasa posibilitatea proprietarului de pamant de a-si aparea interesele prin modificarea acestora inainte de a semna. In contract nu sunt prevazuti termeni echilibrati, care sa apere interesele ambelor parti. In plus contractul prevede ca arendatorii nu pot scoate pamantul din "asociatie", datorita unei clauze de termen pe 10 ani. De asemenea in cazul vanzarii, arendasul are prioritate.
Ce pot face arendatorii pentru a se apara de abuzurile arendasilor?
In primul rand trebuie negociat contractul si trebuie pastrata o copie cu valoare de original.
Pentru a se apara de posibile abuzuri (neplata arendei sau plata echivalentului la un pret mult mai mic decat cel practicat pe piata) este imperios necesar sa se precizeze in contract cantitatea ce urmeaza a fi data ca arenda sau echivalentul in bani, suma exacta.
De asemenea arendatorul trebuie sa-si inregistreze contractul la Consiliul Local, pentru ca in cazul in care termenii contractuali nu se respecta(arendasul nu-si achita darile) contractul sa aiba titlu executoriu.
Arendatorul trebuie sa aiba in vedere, in cazul in care doreste sa vanda terenul, ca arendasul are dreptul de preemptiune, ceea ce inseamna ca acestuia i se va face oferta de vanzare cel dintai, si ulterior( in cazul in care arendasul nu doreste sa cumpere terenul sau nu ofera pretul dorit de proprietarul pamantului) se poate vinde pamantul unor terte persoane.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests