Puteti sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea speta?
Un sofer accidenteaza o persoana care a stat in spital cateva zile. E pus sub urmarire penala ptr vatamare corporala ptr ca pietonul avusese nevoie de ingrijiri mai mult timp dupa aceea. Rechizitoriul spune ca este scos de sub urmarire deoarece victima nu vrea sa depuna plangere, si oricum ea traversase strada prin loc nepermis, pe rosu, si fara sa se asigure. Acum, soferul primeste de la Casa de asigurari de sanatate o somatie prin care i se cere sa plateasca cheltuielile de spitalizare, ca persoana care a vatamat sanatatea pietonului.
Cum se poate trage concluzia ca a vatamat sanatatea acesteia, atat timp cat in rechizitoriu se mentioneaza ca fusese culpa pietonului in producerea accidentului? Nu cumva acesta singur isi vatamase sanatatea prin modul in care a traversat? Ce poate face soferul intr-un asemenea caz?
Daune accident de circulatie
ha? 8O cum adica sa-si vateme sanatatea singur? a dat masina peste el. cum a dat si de ce a dat e alta chestie. adica raspunderea juridica. ca nu raspunde penal e decizia politiei. cum adica nu vrea sa depuna plangere? cate zile de spitalizare au fost? ce, se face la plangerea prealabila? mi se pare suspecta cererea casei de sanatate...exista ceva acte ? ideea de baza este ca exista o culpa usoara a soferului totusi....si va raspunde civil!
Prin rechizitoriu este trimis in judecata, nu scos de sub urmarie penala.
In acest caz, i s-a dat o ordonanta de scoatere de sub urmarire penala sau neincepere a urmaririi penale si soferul trebuie sa mearga la CAS cu aceasta ordonanta. Felicitari pentru raspunsul d-lui Judge, este complet si documentat pentru un CJ def.
In acest caz, i s-a dat o ordonanta de scoatere de sub urmarire penala sau neincepere a urmaririi penale si soferul trebuie sa mearga la CAS cu aceasta ordonanta. Felicitari pentru raspunsul d-lui Judge, este complet si documentat pentru un CJ def.
Exista oare o culpa oricat de usoara a soferului?
Daca pe penal a fost scos de sub urmarire si pe civil nu se poate dovedi o astfel de culpa - vezi pieton care traverseaza pe rosu, fara sa se asigure - clar CAS este deplasata. Lucru care nu cred ca ne mai mira atunci cand este vorba de unele institutii ale statului.
Ella B, pietonul a traversat pe rosu sau prin loc nepermis?
Daca pe penal a fost scos de sub urmarire si pe civil nu se poate dovedi o astfel de culpa - vezi pieton care traverseaza pe rosu, fara sa se asigure - clar CAS este deplasata. Lucru care nu cred ca ne mai mira atunci cand este vorba de unele institutii ale statului.
Ella B, pietonul a traversat pe rosu sau prin loc nepermis?
1. Cand lipseste plangerea prealabil ase dispune incetarea urmaririi penale, nici SUP si nici NUP;
2. Actul prin care se dispune incetarea urmaririi penale nu este nici rechizitoriu si nici ordonanta (daca nu era pusa in miscare actiunea penala) ci rezolutia motivata.
3. Rezolutia se comunica persoanelor interesate;
4. Actiunea civila poate fi formulata separat.
2. Actul prin care se dispune incetarea urmaririi penale nu este nici rechizitoriu si nici ordonanta (daca nu era pusa in miscare actiunea penala) ci rezolutia motivata.
3. Rezolutia se comunica persoanelor interesate;
4. Actiunea civila poate fi formulata separat.
Acum inatelegeti de ce v-am cerut sfatul, ptr ca eu nu am avut de-a face deloc cu penal si am uitat aproape totul.
Dar sa va dau explicatiile solicitate. soferul statea la semafor, s-a facut verde ptr el si a plecat de pe loc. O copila vrea sa prinda tramvaiul care ajungea in statie si traverseaza printre masini, desi acestea incepusera sa se puna in miscare, fara sa se asigure. Soferul nici n-a vazut-o caci ea s-a lovit de partea din spate a masinii, in incercarea de a evita alta masina.
A sta in spital 5 zile, ptr care CAS solicita 6.5 mil.
Cum va spuneam, ACTUL emis de procuror spune ca a fost in intregime culpa pietonului, iar CAS invoca in cererea sa chiar acest act.
Dar sa va dau explicatiile solicitate. soferul statea la semafor, s-a facut verde ptr el si a plecat de pe loc. O copila vrea sa prinda tramvaiul care ajungea in statie si traverseaza printre masini, desi acestea incepusera sa se puna in miscare, fara sa se asigure. Soferul nici n-a vazut-o caci ea s-a lovit de partea din spate a masinii, in incercarea de a evita alta masina.
A sta in spital 5 zile, ptr care CAS solicita 6.5 mil.
Cum va spuneam, ACTUL emis de procuror spune ca a fost in intregime culpa pietonului, iar CAS invoca in cererea sa chiar acest act.