Colaborare cu clienti intalniti prin intermediul altei firme

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
StefaniaNemes

Colaborare cu clienti intalniti prin intermediul altei firme

Post by StefaniaNemes » 20 May 2011, 23:29

Buna ziua,

Caz ipotetic: Sunt PFA sau SRL si am contract de colaborare cu o firma de web design. Prin intermediul acesteia, cunosc clienti care ar prefera sa colaboreze direct cu mine. Contractul pe care l-am avut se incheie si incep sa lucrez direct cu respectivii clienti (care, in mod evident, nu mai apeleaza la serviciile firmei cu care am avut contract).

Dincolo de aspectul etic al problemei, exista chestiuni legale care ma pot afecta? (Contractul cu firma nu prevedea nimic in acest sens, dar era completat de Legea 31/1990, Codul comercial si Codul civil).

Va multumesc.

Licurici

Re: Colaborare cu clienti intalniti prin intermediul altei firme

Post by Licurici » 24 May 2011, 17:32

Buna ziua,

Daca in contract nu aveti o clauza expresa in acest sens, nu exista temei pentru atragerea raspunderii contractuale.
Insa, teoretic, puteti avea probleme pe Legea 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale: "Art. 4. - Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
g) deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu această clientelă în cadrul funcţiei deţinute anterior la acel comerciant; "
Contravenţia se sancţionează cu amendă de la 1500 lei la 15000 lei. Actualizarea cuantumului amenzilor se face prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei.
Contravenţiile la aceasta lege se constată, la sesizarea părţii vătămate, a camerelor de comerţ şi industrie sau din oficiu, de către personalul de control împuternicit în acest scop de Oficiul Concurenţei, care aplică şi amenda.
Parerea mea este insa ca fata de textul de lege va fi destul de greu sa se dovedeasca elementele constitutive ale acestei contraventii.

StefaniaNemes

Re: Colaborare cu clienti intalniti prin intermediul altei firme

Post by StefaniaNemes » 25 May 2011, 14:40

Multumesc mult pentru raspuns. Numai bine!

Post Reply