incheiere respingere intocmire act notarial

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
sansiro

Post by sansiro » 12 Nov 2007, 20:28

Pelerinule,din contra am fost foarte atent. Tocmai pentru ca nu esti implicat efectiv in practica notariala, nu intzelegi ca respectivii nu doreau niciun fel de solutie alternativa. De cele mai multe ori, oamenii fac inainte de a se prezenta la notar, un antecontract de vanzare-cumparare in care nu implica niciun fel de expert, nimic, Se apuca ei sa individualizeze imobilul cu vecini, limite de hotar, treburi din astea. Crede-ma, in ciuda a ce se crede despre notari, nu sunt chiar asa de tampitzi. Daca omul ala a dat solutzie de respingere, a stiut exact ce face. Nu potzi scapa de clientzi de genul asta, decat cu asemenea incheieri. Incep sa itzi explice ca exista gard, ca alea, alea, nu au ei timp sa asculte "solutzii alternative" care oricum nu le satisfac interesele. Adica ei vor sa cumpere 600 m.p., nu 3/5 sau 789/2456-a parte. Primul lucru pe care il face un notar in asemenea situatzii este sa le pomeneasca partzilor de vanzarea pe cote partzi. La biroul unde lucrez eu, a venit de vreo cateva zile o femeie de la tzara sa "treaca si pe numele ei" titlul de proprietate primit de "sotzun ",scop in care a venit sa "dea o declaratzie". Pana la urma am lamurit-o ca nu se poate asa ceva, destul de greu am lamurit-o ce-i drept. Nici nu vreau sa ma gandesc ce atitudine ar fi avut tanti aia daca avea ceva act de promisiune facut de un avocat sau un om cu carte cat de cat, incheiat cu vreun tert pentru o bucata de pamant necadastrata...
Respecte

agenda

Post by agenda » 12 Nov 2007, 21:54

sansiro wrote:Pelerinule,din contra am fost foarte atent. Tocmai pentru ca nu esti implicat efectiv in practica notariala, nu intzelegi ca respectivii nu doreau niciun fel de solutie alternativa. De cele mai multe ori, oamenii fac inainte de a se prezenta la notar, un antecontract de vanzare-cumparare in care nu implica niciun fel de expert, nimic, Se apuca ei sa individualizeze imobilul cu vecini, limite de hotar, treburi din astea. Crede-ma, in ciuda a ce se crede despre notari, nu sunt chiar asa de tampitzi. Daca omul ala a dat solutzie de respingere, a stiut exact ce face. Nu potzi scapa de clientzi de genul asta, decat cu asemenea incheieri. Incep sa itzi explice ca exista gard, ca alea, alea, nu au ei timp sa asculte "solutzii alternative" care oricum nu le satisfac interesele. Adica ei vor sa cumpere 600 m.p., nu 3/5 sau 789/2456-a parte. Primul lucru pe care il face un notar in asemenea situatzii este sa le pomeneasca partzilor de vanzarea pe cote partzi. La biroul unde lucrez eu, a venit de vreo cateva zile o femeie de la tzara sa "treaca si pe numele ei" titlul de proprietate primit de "sotzun ",scop in care a venit sa "dea o declaratzie". Pana la urma am lamurit-o ca nu se poate asa ceva, destul de greu am lamurit-o ce-i drept. Nici nu vreau sa ma gandesc ce atitudine ar fi avut tanti aia daca avea ceva act de promisiune facut de un avocat sau un om cu carte cat de cat, incheiat cu vreun tert pentru o bucata de pamant necadastrata...
Respecte
sansiro am si eu o intrebare pt tine.
acum ceva timp (in 2006) am incheiat (pt clientii mei), in calitate de promitent cumparator un antecontract pt o bucatica de pamant...
la notar vanzatorii au decis ca nu vor vnde decat in cazul in care noi vom achita impozitul de 16% care se ridica la o suma foarte mare.
avand in vedere dorinta clientilor de a achizitiona acel teren, am zis ca vom achita jumatate.
acestia au dorit inserarea unei astfel de clauze in promisiunea bilaterala de vanzare cumparare. eu am incercat sa le explic ca nu poti insera o astfel de clauza.
notarul totusi a insistat ca trebuie inserata si inserata a fost.
crezi ca este ok?

sansiro

Post by sansiro » 13 Nov 2007, 16:04

Orice fel de clauza poate fi inserat daca se respecta urmatoarele conditi:
1. Sa se respecte imperativul legal, bunele moravuri si ordinea publica;
2. Sa existe deplinul acord al partilor la inserarea respectivei clauze.
Aceste conditii trebuie indeplinite CUMULATIV. In speta ta, se pune problema daca textul codului fiscal este imperativ sau supletiv, adica daca partile sunt tinute sau nu de prevederile sale ori pot sa aiba o conventie contrara, rolul textului din codul fiscal fiind in acest din urma caz, de a suplini vointa partilor daca nu este exprimata explicit.
In alta ordine de idei, impozitul pe asemenea tranzactii este de 2% sau 3% din valoarea declarata de parti, in fucntie de data dobandirii imobilului raportata la data reinstrainarii. Pentu mai multe detalii, a se vedea art. 77/1 si urm. Cod Fiscal
In concluzie, notarul va insita intotdeauna la inserarea clauzelor atunci cand sunt indeplinite cele 2 conditii de mai sus.
Respecte

aadynna

Re: incheiere respingere intocmire act notarial

Post by aadynna » 07 Mar 2011, 17:11

buna ziua! sunt in situatia pe care ti-ai fi dorit-o: adica s-a facut vanzarea celor "600" mp fara dezmembrare in anul 2000. si acum exista 2 carti funciare, 2 imobile distincte, 2 proprietari, insa un singur nr. cadastral.
nu reusesc sa rectific aceasta situatie. notarul a incheiat in 2010 un act aditional la contr vc si a atribuit un alt nr cadastral suprafetei vandute. cei de la ocpi au refuzat inregistrarea actului aditional pt ca nu s-a facut dezmembrarea.
dezmembrarea nu se poate inregistra la ocpi decat in format electronic, insa pt a se realiza in acest format este nevoie de un extras CF care nu ni se elibereaza pt ca ambele terenuri au acelasi nr. cadastral.
am cerut ca instanta sa anuleze contrc...sa cer si radierea intabularii?
cum s-ar putea obtine un alt nr cadastral pentru terenul vandut?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests