succesiune

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
margaretap

succesiune

Post by margaretap » 22 Aug 2010, 18:20

buina ziua am si eu o intebare legata de o succesiune la moartea sotului , a ramas sotia si trei copii , 2 copii renunta la succsesiune in favoarea mamei ce se intampla cu partea lor? si daca mama cu partea ei poate sa o doneze la unul din copii care au renuntat la succesiune fara a fi consultatii si ceilanti copii?

anla2

Re: succesiune

Post by anla2 » 11 Sep 2010, 09:01

Nu se poate renunta in favoarea cuiva. Mostenirea o accepti sau nu. Daca ai renuntat partea ta se imparte dupa dreptul fiecaruia celor care au acceptat. Este insa regretbil ca o mama doreste sa loveasca pe ascuns in proprii sai copii. Nu este corect si aceasta va duce la dezbinare sau chir resentimenta intre ei. Mai bina sa-i consulte si pe ceilalti si sa-i convinga. anla2

vulpacris

Post by vulpacris » 13 Sep 2010, 09:58

@ anla2

Vezi ca se poate renunta in favoarea cuiva, in mod gratuit sau cu pretul renuntarii, acest lucru atragand si acceptarea succesiunii, si s-a mai dezbatut pe forum.

Acest lucru se prevede in mod expres si in claris in art. 691 Cod civil:

"Donatiunea, vinderea sau transportul drepturilor succesorale fãcute de un erede, trage dupã sine acceptarea succesiunii.
Tot asemenea se întâmplã:
1. Când unul din erezi renuntã chiar gratuit în folosul unui sau a mai multi din coerezi.
2. Când renuntarea se face în folosul tuturor coerezilor fãrã deosebire, si se primeste de renuntãtor pretul renuntãrii.
"

:cafea:

vulpacris

Post by vulpacris » 13 Sep 2010, 10:06

margaretap wrote:buina ziua am si eu o intebare legata de o succesiune la moartea sotului , a ramas sotia si trei copii , 2 copii renunta la succsesiune in favoarea mamei ce se intampla cu partea lor? si daca mama cu partea ei poate sa o doneze la unul din copii care au renuntat la succesiune fara a fi consultatii si ceilanti copii?
Mamei ii este oprit sa doneze sau, daca doneaza, acea parte este supusa raportului, adica, la decesul mamei, acea parte va fi redusa si se va imparti celorlalti mostenitori legali.

:cafea:

avocat alina

Post by avocat alina » 13 Sep 2010, 11:46

buna ziua.
subiectul acesta s-a mai dezbatut pe forum intr-adevar, si chiar daca dl. vulpacris a invocat chiar si art. de lege, din practica va spun ca renuntarea nu se face in favorem.
dar, parerile sunt impartite ..

chiar daca nu este omeneste ceea ce vrea sa faca mama dvs., din punct de vedere legal va recomand varianta contractului de intretinere . in acest caz, ceilalti copii nu vor putea ataca actul respectiv, pe cand orice liberalitate se poate ataca in instanta, invocandu-se reductiunea ..

Post Reply