probleme dezbatere succesiune

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
zuza457

probleme dezbatere succesiune

Post by zuza457 » 07 Jul 2010, 19:30

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme:
Dupa moartea bunicii mele din partea mamei, ne confruntam cu problema dezbaterii succesiunii intre cele doua fiice ramase (Elena si Ioana), in joc fiind o casa la curte.
Mentionez ca nu exista niciun testament.
Din cauza dificultatilor financiare nu ne putem permite sa pastram casa parinteasca (trebuie intretinuta, iar acest lucru ar fi costisitor pt noi), pe cat de mult ne-am dori asa ca am hotarat vanzarea ei. Astfel, una din fiice, Elena, a inceput, cu acordul verbal al Ioanei, deschiderea succesiunii procedurale pe cale notariala. Avand in vedere termenul de 6 luni de la moartea defunctului, pt dezbaterea mostenirii m-am oferit eu sa o sustin financiar urmand a-mi returna banii la vanzarea casei, ca sa poate incepe procedura. Tot ea este cea care a platit si planul cadastral al casei. Cum a aflat ca trebuie ca mostenitorii sa fie la zi cu plata impozitelor catre stat a ramas dispusa sa faca si acest efort insa sora ei, Ioana, spune ca nu are banii necesari dezbaterii, iar la un consens cu ea nu se poate ajunge. Ne intreaba de ce ne grabim, stiind si ea de cele 6 luni. Bunica mea a decedat la 15 martie. Elena poate continua cu demersurile pe cale notariala? Poate obtine certificatul fiscal de la primarie sau nu stiu exact cum se cheama pt a continua demersurile? Daca platim noi si datoriile Ioanei la imp si taxe locale putem obtine apoi acest certificat sau mai sunt alte aspecte care depind de a doua sora. Noi nu vrem decat ca notarul sa ne elibereze certificatul de mostenitor, ca oricum inteleg ca pe el apare si a doua persoana.
Ce costuri implica in acest termen de 6 luni si care va fi costul dupa expirarea acestui termen?
Va rog mult, asteptam cu mare interes un raspuns, eventual va putem da informatii detaliate!

Multumirile noastre anticipate!
Diana

DevilMean

Re: probleme dezbatere succesiune

Post by DevilMean » 09 Jul 2010, 13:31

Din cate stiam eu, defunctul trebuie sa fie la zi cu impozitele catre stat, nu mostenitorii.
Adeverinta de rol si fiscal se elibereaza in numele defunctului cu suprafata de teren aferenta constructiei, iar in ea apare ca defunctul a platit toate impozitele la zi.
Nu e logic ca mostenitorul sa aduca adeverinta de rol si fiscal pentru succesiune, mostenitorul o va aduce numai dupa ce intra in posesia bunurilor mobile si imobile, daca se urmeaza a face o tranzactie.
Sper ca am fost inteles.

zuza457

Post by zuza457 » 10 Jul 2010, 11:07

Mentionez ca defunctul are platite la zi absolut toate datoriile catre stat si furnizorii de utilitati. Insa, notarul care se ocupa de dezbaterea mostenirii a spus ca trebuie si ca mostenitorii sa fie la zi cu toate darile catre stat pt ca primaria sa poata elibera documentul necesar definitivarii succesiunii si obtinerii certificatului de mostenitor.

Sa inteleg din spusele Dvs. ca mama mea, Elena, poate continua demersurile singura, neramanandu-i apoi de facut decat sa astepte ca sora ei, Ioana, sa se prezinte pt recunoasterea mostenirii? Daca aceasta nu se prezinta in termenul de 6 luni de la moartea defunctului ce se intampla? Pierde dreptul de mostenitor?

multumiri cordiale!

DevilMean

Post by DevilMean » 10 Jul 2010, 18:22

Asa cum am mai spus, notarul nu are treaba cu mostenitorii, daca va mai enerveaza mult cu adeverintele de rol, puteti sa va duceti la alt notar.
La succesiune se prezinta doar platile la zi ale defunctului, mostenitorii vor face dovada ca nu au datorii decat atunci cand vor vinde.
Nimeni nu pierde dreptul de mostenire dupa 6 luni, cu toate ca nu e stipulat in lege, in sistemul administrativ exista vorbe precum, ca atunci cand decesul este anuntat la starea civila, cel care anunta este rugat sa completeze un formular cu bunurile defunctului, iar acea hartie va fi data catre un notar oarecare daca nu se face succesiunea in termenul de 6 luni.
Elena poate continua demersurile, dar nu poate finaliza certificatul de mostenitor fara semnatura Ioanei.
Incercati sa vorbiti cu notarul, ca nu este obligatoriu ca dumneavoastra sa faceti dovada platii la zi a datoriilor.
Daca nu, va cautati altul. De regula ei vor face copii dupa documentele ce intra in posesia defunctului, in niciun caz nu lasati documentele originale la birou.

Post Reply