Post
by ursu » 24 Mar 2010, 20:03
In practica judiciara s-a decis ca fapta prev.de art.138 alin.1, lit.d din legea ...nu este apta prin ea insasi sa provoace starea de insolventa, neputandu-se stabili o relatie de necesitate intre aceasta si starea de insolventa, context in care sarcina probei revine celui care o invoca. " In aceasta speta, fostul admin. al debitorului, desi a fost notificat, nu a depus situatiile financiare pentru a se stabili cauzele insolventei. Insa, chiar daca sunt retinute unele nereguli privind organizarea si tinerea contabilitatii, fiind astfel probata conditia existentei faptei ilicite, este necesara si conditia ca insolventa (incetarea platilor( sa fi fost consecinta acestei fapte ilicite." (C.A. Suceava, sectia com., de cont. admin.si fiscal, dec.nr.406/08, in B.C.A nr.2/08,p.28)
In practica judiciara , in mod frecvent, printre neregulile ref.la tinerea conta, in special de catre organele financiare, este invocata nedepunerea bilanturilor sau a doc. cerute de lege, insa instantele nu considera ca asemenea neregularitati se incadreaza in continutul art.138 lit.d.
"Instanta a considerat ca nedepunerea doc. cerute de lege la A.F.P. nu poate angaja raspunderea admin., deoarece nu s-a probat ca prin aceasta omisiune a fost determinata insolventa." (C.A. Bucuresti, sectia a V-a com., dec.nr.645/2004, in P.J.C.2003-2004, p.276)