Buna seara!
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat competent.
Cazul meu este urmatorul.
Parintii mei aveau in localitatea X un teren de 1545 m2. Eu am inca 2 frati. Dupa moartea tatalui, unul din frati a vrut sa vanda partea lui. S-a interesat cum trebuie sa procedeze si sa nu-l coste mult actele, pentru ca trebuia succesiune, a venit cu propunerea sa cedeze partea lui de 257,5 m mie, mamei si celuilalt frate, ca apoi noi sa fim vanzatori si sa-i vindem partea cumparatorului gasit de el.
Inainte de a muri, mama mi-a vandut mie partea ei, dar cum erau loturile, mi s-a facut act pe 694 m2.
Acum, dupa 7 ani de la moartea mamei, vrea si celalt frate mai mic sa-si vanda partea, insa am aflat ca nu putem vinde fara primul frate, deoarece mai are si el un rest de mostenire. Acest frate este foarte recalcitrant si mi-e teama de el, ar putea cere locul cel mai bun sau in mijlocul terenului, sau toata partea de la strada sa ne lase sa zburam pana la locurile noastre.
Intrebarea mea este, daca el si-a luat partea, acum cati m ii mai revin si daca intr-adevar mai are de mostenit
va rog ajutor
Re: va rog ajutor
Descrieti mai detaliat ce demersuri s-au facut. S-a facut succesiunea dupa tata? A renuntat la succesiune fratele recalcitrant? cum anume "a cedat" partea lui? Prin ce act? A murit si mama dvs. in final. Ce anume acte vi "s/au facut" pe suprafata de care vorbeati? In ceea ce priveste succesiunea dupa mama, daca aceaqsta mai avea parte, atunci vor veni la succesiune toti fratii in cote egale. Daca a instrainat valabil in timpul vietii toata averea, atunci fratii dvs. nu mai au niciun bun de mostenit.
respecte
respecte
Va multumesc pentru raspuns.
S-a facut succesiunea dupa tata, iar fratele recalcitrant si-a vandut partea mie, mamei si celuilalt frate, pentru ca ulterior noi sa revindem partea lui, cumparatorului acceptat de el. Mama a refuzat atunci cota ce-i revenea din jumatate, astfel ca fiecare dintre noi a avut 257,5 mp
Inainte de a muri, mama mi-a facut mie act de vanzare pentru 694mp, urmand ca eu sa ma ocup de cele necesare pentru pomenirea ei.
Acum si celalalt frate vrea sa vanda, dar SURPRIZA! nu poate, pentru ca trebuie facuta succesiune dupa mama, si apoi sa iesim din indiviziune (ma scuzati daca nu spun bine, nu sunt in domeniu).
Eu acum nu stiu ce anume se va imparti intre noi. Partea mamei de 772mp? Sau diferenta dintre 772, cat avea ea( jumatatea din 1547mp) si 694( cat mi-a lasat mie cu act).
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns
S-a facut succesiunea dupa tata, iar fratele recalcitrant si-a vandut partea mie, mamei si celuilalt frate, pentru ca ulterior noi sa revindem partea lui, cumparatorului acceptat de el. Mama a refuzat atunci cota ce-i revenea din jumatate, astfel ca fiecare dintre noi a avut 257,5 mp
Inainte de a muri, mama mi-a facut mie act de vanzare pentru 694mp, urmand ca eu sa ma ocup de cele necesare pentru pomenirea ei.
Acum si celalalt frate vrea sa vanda, dar SURPRIZA! nu poate, pentru ca trebuie facuta succesiune dupa mama, si apoi sa iesim din indiviziune (ma scuzati daca nu spun bine, nu sunt in domeniu).
Eu acum nu stiu ce anume se va imparti intre noi. Partea mamei de 772mp? Sau diferenta dintre 772, cat avea ea( jumatatea din 1547mp) si 694( cat mi-a lasat mie cu act).
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns
Sunt doua chestiuni care se cer lamurite si care nu se confunda. Adtfel, daca mama a vandut partea ei in timpul vietii este posibil ca succesiunea dupa mama sa nu mai aiba obiect, in cazul in care nu avea alta avere decat jumatatea ei de teren. Cealalta chestiune se refera la diferenta de suprafata. Astfel daca 694 m.p. este suprafata care a iesit la masuratoare si pe care v-a instrainat-o, atunci este posibil sa se fi intocmit o declaratie de rectificare de suprafata si in fapt sa nu mai existe nicio diferenta. Exista insa si posibilitatea sa fi facut mama acte doar pe o cota din toata suprafata (anume 694/772) si sa fi ramas astfel diferenta ca masa succesorala, la care vin la mostenire toti copiii in cote egale.
Asa vad eu problema dvs. fara a vedea actele pe care le aveti in posesie.
Imi pare rau ca nu va pot fi mai de ajutor de atat.
respecte
Asa vad eu problema dvs. fara a vedea actele pe care le aveti in posesie.
Imi pare rau ca nu va pot fi mai de ajutor de atat.
respecte