nelamuriri Deak
nelamuriri Deak
La pag. 121 in Contracte speciale de Deak, scrie ca in cazul in care o persoana cumpara un imobil si apoi transcrie dreptul de proprietate nu numai asupra sa ci si asupra unui tert, suntem in prezenta unei donatii.
Ce nu inteleg eu, este de ce ar fi valabila o astfel de donatie daca nu a fost facut aprin act autentic si nu inteleg cum poate sa fie inscrisa in CF o persoana care nu figureaza ca proprietar in contractul de vanzare cumparare?
Ce nu inteleg eu, este de ce ar fi valabila o astfel de donatie daca nu a fost facut aprin act autentic si nu inteleg cum poate sa fie inscrisa in CF o persoana care nu figureaza ca proprietar in contractul de vanzare cumparare?
Cred ca este valabila pentru ca se considera a fi un dar manual. cit despre ce-a de-a doua problema....cei care scriu manuale sunt mai buni teoreticieni decit practicieni, si de multe ori pun probleme doar de ordin teoretic, pe care nu le intilnesti in practica. am mai intilnit situatii de genul asta.
Daca citesti mai bine in carte, ai sa vezi ca in aceasta situatie ceea ce se cosidera a fi fost donat este suma de bani, nu imobilul! deci dar manual in prima situatie....adica atunci cind si "donatarul" patricipa la tranzactie, cit priveste a doua situatie....trebuie sa fie o explicatie, caci este indicata si o decizie a trib suprem...
Recunosc ca nu am cursul la mine si ca vorbesc din aminitiri, dar sunt gata sa pariez ca la pagina la care am facut eu trimitere sunt prezentate doua situatii distincte:
1. O situatie in care donatia nu poate fi interpretata decat ca avand obiect o suma de bani;
2. A doua despre care spun eu, cand donatia are ca obiect imobilul si nu banii.
1. O situatie in care donatia nu poate fi interpretata decat ca avand obiect o suma de bani;
2. A doua despre care spun eu, cand donatia are ca obiect imobilul si nu banii.
da, eu m-am referit la prima situatie. la cea de-a doua este indicata o la subsol o decizie a tribunalului suprem din 1955, prin urmare ar trebuie sa existe o explicatie. se face referire la "transcrierea" actului, deci iar ne intoracem la nebulosul sistem de inscriptiuni si transcriptiuni, bata-l vina! :)
Ai dreptate Cumintzica, pe mine ma omoara nestiinta asta si nici macar nu stiu cum pot afla mai multe despre sistemul asta de publicitate.
In toate cartile pe care le-am citit se mentioneaza foarte pe scurt doar ca era un sistem de publicitate personala si nu reala si ca inscrierea nu avea efect constitutiv de drepturi.
Daca afli vreo sursa de documentare, spune-mi si mie.
In toate cartile pe care le-am citit se mentioneaza foarte pe scurt doar ca era un sistem de publicitate personala si nu reala si ca inscrierea nu avea efect constitutiv de drepturi.
Daca afli vreo sursa de documentare, spune-mi si mie.
intru si eu in discutie....nu deranjz nu?
Parerea mea ca esxista o cheita in text = momentul in care se face transcrierea.
1. Daca transcrierea se face concomitent cu plata pretului, inante de incheierea vanzarii = donatia sumei de bani ;
2. Daca transcrierea se face dupa momentul vanzarii, avem donatie imobiliara - in cayul asta poate fi clar si modul de inscriere in CF - nu crezi Norocel ?
1. Daca transcrierea se face concomitent cu plata pretului, inante de incheierea vanzarii = donatia sumei de bani ;
2. Daca transcrierea se face dupa momentul vanzarii, avem donatie imobiliara - in cayul asta poate fi clar si modul de inscriere in CF - nu crezi Norocel ?