DRE[T DE MOSTENIRE NEPOATA DE VAR

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
seria

DRE[T DE MOSTENIRE NEPOATA DE VAR

Post by seria » 16 Sep 2009, 07:55

Subiect: DREPT DE MOSTENIRE NEPOATA DE VAR

Doresc sa supun discutiei colegilor de pe forum urmatoarea speta:
O persoana s-a adresat unui notar public cu solicitarea de a deschide succesiune de pe urma defunctului "x" care i-a lasat un testament-legat particular.
In Legat se stipulează:" las nepoatei mele mare parte a bunurilor ce compun masa succesorala dobandite dupa intocmirea testamentului legat particular.
Persoana care solicita deschiderea succesiunii este nepoata de var a defunctului , deci legea nu o recunoaste drept mostenitoare.(nu se incadreaza in cele 4 clase de mostenitori legali).
Cu un an inaintea decesului, testatorul a fost pus sub interdictie iar tutore a fost numita chiar nepoata de var.
Aceasta a trait cu convingerea ca este mostenitoarea intregii mase succesorale cand, in realitate ar mosteni numai bunurile dobandite dupa intocmirea legatului particular, marea masa a averii revenind statului ca si mostenire vacanta
INTREBARE:Ce actiune are nepoata de var si cum poate intra in posesia intergii mosteniri?

vulpacris

Post by vulpacris » 16 Sep 2009, 15:16

Si testamentul cand a fost intocmit ?

:cafea:

seria

Post by seria » 16 Sep 2009, 15:43

Testamentul a fost intocmit inaite de a fi pus sub interdictie

vulpacris

Post by vulpacris » 16 Sep 2009, 16:30

Poate cere partea cuvenita prin testament, precum si sa fie recunoscuta ca si unic succesor in temeiul acestuia, reprezentand vointa defunctului, precum si ca unica ruda colaterala, in temeiul art.675 Cod civil, in lipsa unui sot supravietuitor, singura prezumtie legala, in care nu se aplica dispozitiile acestuia.

:cafea:

razman

Post by razman » 16 Sep 2009, 16:42

Vulpe, da....numa pana in gr. al 4 lea inclusiv. Nepoata de var....???? nu s sigur, dar parca nu i.
Ce zici?

seria

Post by seria » 16 Sep 2009, 17:17

Cred ca ar merge aplicarea art 675 c.civil, mai ales ca , asa cum a spus vulpascris, in lipsa sotului supravietuitor sucesiunea se da rudelor colaterale din gradul de rudenie cel mai apropiat, fara a se preciza gradul acestora.
Si ce actiune ar avea?
Actiune intemeiata pe obligatia de a face sau o actiune in revendicare?

razman

Post by razman » 16 Sep 2009, 17:22

:-? este o lege din 19.... si ceva.... care limiteaza pana la gr.4. E precizata si in Legea 319.

vulpacris

Post by vulpacris » 16 Sep 2009, 18:17

Da raz, ai dreptate este legea din 1928 privind impozitul progresiv pe succesiuni dar, este abrogata, desi face trimitere la ea Legea 319/1944.

Iar Legea nr. 319/1944, este numai cu privire la restrangerea cercului de rude pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, ceea ce nu este cazul.

In speta defunctul a numit un mostenitor testamentar pentru o fractie din bunuri, dar acelasi mostenitor testamentar este si singura ruda a acestuia, chiar daca nu din cercul mostenitorilor legi restrans, iar succesiunea nu poate fi decalarata vacanta pentru ca art. 680 C.c. spune ca:
"In lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului."

Or, art. 676 C.c. desi a fost restrictionat prin Legea nr. 319/1944, nu a fost nici modificat si nici abrogat in mod explicit, deci este in continuare in vigoare, asa cum a fost dat, legea prevazand restrangerea cercului rudelor, de la gradul 12 numai la grd. 4, dar numai in cazul existentei sotului supravietuitor mostenitor, pentru protejarea dreptului acestuia la mostenire.

Parerea mea, intemeiata pe dictonul unde legea nu distinge, nu suntem noi mai ai dracului. :-D

Actiunea, in primul rand ar fi sa gasesc un notar intelegator, si daca nu, deschid succesiunea in instanta, unde cer sa mi se recunoasca dreptul de mostenitor testamentar pentru bunurile testate din masa succesorala si dreptul de mostenitor legal al restului masei succesorale pe argumentele de mai sus, in contradictoriu cu statul.

:cafea:

seria

Post by seria » 16 Sep 2009, 18:44

Subscriu la ultima opinie a lui vulpacris, cu toate ca , profesorul Francisk Deak, intr-o lucrare sustinea ca statul are vocatie sucesorala , in conditiile art 680 chiar daca exista legatari cu titlu particular pe motivul ca acesti legatari nu ai vocatie asupra patrimoniului sucesoral ci numai asupra unui bun determinat.
Mersi.

razman

Post by razman » 16 Sep 2009, 18:57

Bine seria, ce zice Deak e perfect valabil, daca exista un mostenitor... vecinul de peste drum.... testat cu masina Dacia, iar defunctul nu are mostenitori legali sau testamentari pentru imobil, masina de spalat si banii de la CEC mostenirea acestora e vacanta deci...statul prin ....


Acuma stau si ma tat gandesc la ubi lex u servit de vulpe , desi cunoscand putin deschiderea interpretativa si viziunea ,,vizionarann a onoratelor, ....mai ales cand parte e onor statul,....... sunt tare sceptic

Si ma gandesc si la desteptul ala ce o formulat

:" las nepoatei mele mare parte a bunurilor ce compun masa succesorala dobandite dupa intocmirea testamentului legat particular.

Si ce nu mai inteleg este si de ce legat paticular e vorba? De altul?

:cafea: :cafea:

seria

Post by seria » 16 Sep 2009, 20:58

Nici eu nu am inteles f bine. Speta mi-a spus-o un prieten notar care imi citase din memorie.
Am vorbit cu el dupa ce am postat speta pe forum si l-am intrebat daca nu cumva este vorba de un legat cu titlu universal si nu cu titlu particular dar nu a stiut nici el ce sa imi spuna pe moment.
Maine o sa am mai multe detalii. :mrgreen:

razman

Post by razman » 16 Sep 2009, 21:15

Zic io ca i imposibil sa nu fie clauze mai clare in testamentul ala.
Asa numa dintr un rand si formulat cum e formulat......, sau poate ca in context e chiar foarte clar ce vrea sa zica, dar nu avem...contextul.

seria

Post by seria » 16 Sep 2009, 21:20

Exact.!! :grin:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest