A in calitatea de promitent vanzator si B in calitatea de promitent cumparator incheie un antecontract de vanzare cumparare, in care au inserat o clauza de dezicere in favoarea lui A (acesta avand dreptul sa se razgandeasca oricand pana la expirarea termenului de 3 luni stabilit pentru incheierea contractului).
Dupa 2 luni, A notifica lui B, denuntarea unilaterala a antecontractului.
B il cheama in judecata pe A solicitand instantei sa constate nulitatea absoluta a clauzei de dezicere, care nu constituie decat o conditie pur potestativa din partea lui A si sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract autentic de vanzare cumparare.
Cum credeti ca se va pronunta instanta?
clauza de dezicere
Clauza de dezicere e un drept potestativ ce izvoraste din acordul de vointa al partilor si din cate stiu eu se face in favoarea uneia sau a ambelor parti in schimbul unei sume de bani care reprezinta dezicerea diferita de conditia potestativa. Totodata fiind un drept poate sau nu a fi exercitat in schimb conditia este certa doar momentul realizarii ei nu se cunoaste.
In speta trbuie cercetat mai atent cred eu daca de fapt in spatele acestei asa zise clauze de dezicere nu se ascunde de fapt o cond.
In speta trbuie cercetat mai atent cred eu daca de fapt in spatele acestei asa zise clauze de dezicere nu se ascunde de fapt o cond.
atentie! obligatia intreaga este nula daca e contractata sub conditie pur potestativa s nu doar clauza ce contine conditia. Deci nu s-ar putea obtine declararea nulitatii doar a clauzei de dezicere (conditia pur potestativa), ci a intregului antecontract, caz in care cererea de chemare in judecata trebuie respinsa ca lipsita de interes ptr ca prin anularea antecontractului asa-zisul cumparator nu obtine nici un folos practic