asociat unic angajat
asociat unic angajat
De ce nu poate asociatul unic al unei societati comerciale sa aiba si calitatea de angajat al acestei unitati ?
o spun de regula cei de la inspectia muncii/ministerul finantelor etc...(dupa cum interpreteaza fiecare legea), pe considerentul ca asociatul unic nu poate avea in acelasi timp si calitatea de angajator si pe cea de angajat.Cine spune ca nu poate????

normal ca se gasesc si argumente contra acestei interpretari

Ma incearca o neplacuta impresie ca pe acest site am inceput sa ne departam de la opinii fundamentate jurdic. Totusi, suntem intre oameni de meserie si ne furnizam - cel putin asa imi place sa cred- opinii de specialitate.

era vorba de situatia in care asociatul unic are si calitatea de administrator la societatea respectiva.
stimate zgabeata, cred ca e evident ca eu n-am exprimat un punct de vedere propriu si argumentat juridic, mi-am adus aminte doar ca asta e o veche tema de discutie.
cred ca teli a incercat sa inregistreze la itm un asemenea contract de munca si nu i s-a permis. stiu ca se dau astfel de explicatii, dar sunt lipsite de baza legala. de altfel, ministerul muncii a pierdut cateva procese pe tema asta.
stimate zgabeata, cred ca e evident ca eu n-am exprimat un punct de vedere propriu si argumentat juridic, mi-am adus aminte doar ca asta e o veche tema de discutie.
cred ca teli a incercat sa inregistreze la itm un asemenea contract de munca si nu i s-a permis. stiu ca se dau astfel de explicatii, dar sunt lipsite de baza legala. de altfel, ministerul muncii a pierdut cateva procese pe tema asta.
Va multumesc pentru promtitudinea cu care ati incercat sa ma lamuriti. Roxana este cea care a inteles cel mai bine situatia si intr-adevar problema exista la Directia de Munca. Am intrebat onor Directia de Munca Galati daca se poate angaja un administrator - asociat unic - cu un contract de munca cu timp partial pentru ca, societatea comerciala respectiva sa se incadreze in categoria microintreprinderilor. Iar raspunsul primit a fost transant si binenteles fara nici o explicatie juridica: "NU".
Insist sa intreb daca cunoste cineva motivatia invocata de angajatii Directiei de Munca.
Apropo, in nici un caz nu am avut intentia de a diminua calitatea subiectelor de drept discutatea pe acest site si cred ca, cu modestie, cunosc destul de bine calitatile si atributiile persoanelor fizice/juridice.
Insist sa intreb daca cunoste cineva motivatia invocata de angajatii Directiei de Munca.
Apropo, in nici un caz nu am avut intentia de a diminua calitatea subiectelor de drept discutatea pe acest site si cred ca, cu modestie, cunosc destul de bine calitatile si atributiile persoanelor fizice/juridice.
Eu sunt angajata la mine pe firma si sunt si administrator si asociat unic.Este o lege care interzice acest lucru, pentru ca eu am avut de a face cu cei de la ITM cind mi-am schimbat denumirea la firma...ca sunt alta fima si ca acuma ma supun legii noi...auzi aberatie...si m-am dus in audienta la Director..si ... sunt in continuare angajata!Ca am facut scandal.
Nu mai stiu acuma legea ce interzice angajarea asociatului unic...dar am sa o caut.
Nu mai stiu acuma legea ce interzice angajarea asociatului unic...dar am sa o caut.
Am trecut prin aceasi situatie si am solicitat sa-mi comunice temeiul legal pentru refuzul de a-mi inregistra contarctul individual de munca, fiind asociat unic si administrator.
Nu exista un asemenea temei si atunci au trecut la motivarea ca nu pot semna eu si la angajat si la angajator. Solutia a fost sa numesc un administrator in firma care sa semneze contractul de munca in numele angajatorului.
In urma cu 3-4 ani o firma de consultanta din Sfantu Gheorghe a obtinut o decizie a instantei supreme prin care obliga ITM sa incheie un astfel de contract.
Nu exista un asemenea temei si atunci au trecut la motivarea ca nu pot semna eu si la angajat si la angajator. Solutia a fost sa numesc un administrator in firma care sa semneze contractul de munca in numele angajatorului.
In urma cu 3-4 ani o firma de consultanta din Sfantu Gheorghe a obtinut o decizie a instantei supreme prin care obliga ITM sa incheie un astfel de contract.