Consilierul juridic..!?

Vesti de interes.
sendre

Post by sendre » 02 Feb 2005, 14:59

Treceti-ma si pe mine in categoria celor care isi exercita profesia fara a fi membru al acestor Colegii. Asa cum spunea si Zgabeata posibilitatea oferita de L. 514/03 de a constitui asociatii profesionale este un drept conferit de Constitutie de care consilierii juridici pot sau nu, in functie de necesitatile lor , sa uziteze.Statutul adoptat de UCCJR nu poate fi opozabil decat membrilor acestei uniuni.De baza sunt insa prevederile legii 514/03 care nu conditioneaza exercitatrea profesiei de consilier juridic de inscrierea intr-una sau alta din asociatiile profesionale.

dinubocos

Post by dinubocos » 02 Feb 2005, 19:12

Sa nu uitam ca art.8 din L. 514/2003 nu se arata ca pentru a fi consilier trebuie sa fi membru al Uniunii. Mai mult, la art.5 si 20 se arata despre consilieri ca se pot asocia...
Prin urmare nu am nici o obligatie in acest sens. Oricum, vorbind de dreptul de asociere mi se pare ciudat ca aceste asociatii trebuiau sa se infiinteze in termen de 90 de zile. Deci, daca noi dorim acum sa avem propria asociatie nu ni se mai permite? Cum ramanem cu constitutia?

Personal, in acest an am pledat in trei judete si la Inalta Curte de Justitie fara ca cineva sa ma intrebe de uniune si legitimatie. Tot ce imi trebuia era delegatia din partea firmei.

mary2004

Post by mary2004 » 02 Feb 2005, 20:10

Pe mine ma interesa mai mult problema din perspectiva unui absolvent de drept pentru care legea prevede in mod obligatoriu stagiul si apoi definitivarea in cond.pe care la vor stabili cei din aceste colegii pentru a avea drepturi depline. Am vazut si pe internet joburi unde se specifica faptul ca se doreste consilier definitiv si nu stagiar. Asa cum am inteles eu cei care acum incep sa practice aceasta profesie nu vor avea incotro si vor trebui sa se inscrie in aceste colegii in final.

adviser45

Post by adviser45 » 03 Feb 2005, 08:36

De ce COLEGIU??? :x Sunt infiintate multe alte Asociatii Profesionale. Eu si colegii mei, nefiind multumiti de atitudinea membrilor colegiului am infiintat o alta Asociatie. Nu vad in aderarea la Colegiu o obligativitate.

SORINUTA

consilier juridic..!?

Post by SORINUTA » 03 Feb 2005, 08:45

mary2004 wrote:Pe mine ma interesa mai mult problema din perspectiva unui absolvent de drept pentru care legea prevede in mod obligatoriu stagiul si apoi definitivarea in cond.pe care la vor stabili cei din aceste colegii pentru a avea drepturi depline. Am vazut si pe internet joburi unde se specifica faptul ca se doreste consilier definitiv si nu stagiar. Asa cum am inteles eu cei care acum incep sa practice aceasta profesie nu vor avea incotro si vor trebui sa se inscrie in aceste colegii in final.

Incearca sa gasesti, pentru inceput, un job in care nu ai neaparata nevoie sa te inscrii in colegiu, respectiv un job de jurist care nu presupune munca in instanta. Intre timp, faci adrese, rapoarte contracte, acte aditionale, intampinari, cereri de chemare in judecata fara sa si pledezi dar intre timp te si inscrii in Colegiu si dupa 2 ani o sa poti profesa si in instanta

teo

Post by teo » 03 Feb 2005, 10:36

adviser45 wrote:De ce COLEGIU??? :x Sunt infiintate multe alte Asociatii Profesionale. Eu si colegii mei, nefiind multumiti de atitudinea membrilor colegiului am infiintat o alta Asociatie. Nu vad in aderarea la Colegiu o obligativitate.
e o diferenta de imagine.. ....
e diferenta dintre o organizatie la scara nationala si una la scara locala;
diferenta e in modul de gandire si perceptie al oamenilor....

adviser45

Post by adviser45 » 04 Feb 2005, 14:04

Nu stiu cu ce ti-a fost tie de folos reprezentarea colegiului la nivel de tara. Ce au facut ei in plus afara de taxele nejustificat de mari. Este rusinos ce s-a intamplat in decembrie 2003 la Bucuresti, unde s-au intalnit reprezentantii tuturor juristilor din tara. Daca pe tine nu te deranjeaza acest lucru si nu te deranjeaza sa te reprezinte cineva fara ca tu sa stii, atunci e ok.

karinutza

Post by karinutza » 04 Feb 2005, 18:47

Sa mor de mai inteleg ceva.Pana la urma trebuie sau nu trebuie sa fim membrii ai acestor Asociatii?
Daca in Cluj nu mai au acces in instanta fara legitimatii in Galati care este realitatea?
Ma poate lumina cineva si pe mine?Astept citatii si ar cam trebui sa ma pregatesc.

Multumesc mult.

mary2004

Post by mary2004 » 04 Feb 2005, 19:44

Da ai dreptate Adviser. Nu e obligatorie inscrierea in Colegiul Teritorial aceasta poate fi facuta in oricare Asociatie infiintata in conditiile prevazute de Legea 514.
Tocmai am citit statutul unei astfel de asociatii care prevedea ca primirea in profesia de consilier juridic debutant se face potrivit legii514(stagiul obligatoriu) pe baza unui examen ce se organizeaza de catre Consiliul Director al Asociatiei. Deci pentru cei care acuma au absolvit fac. stagiul fiind obligatoriu trebuie sa se inscrie intr-o astfel de asociatie/colegiu.
In ceea ce-i priveste pe consilierii definitivi nu sunt obligati sa devina membrii ai acestor asociatii putandu-se prezenta in instanta cu delegatie iar pentru cei care sunt membrii ai acestor asociatii pe baza de legitimatii asa cum e prevazut in statut acesta fiindu-le opozabil doar acestora.
Eu una asta am inteles in final. :D

cj_laurentiu

Consilierul juridic..!?

Post by cj_laurentiu » 06 Feb 2005, 22:10

Legea consilierilor juridici spune ca consilierul juridic are o otiune de a se inscrei in colegiul juristilor, deci nu este oligatoriu, chiar daca statutul spune ca este oligatoriu.
legea este un act normativ cu putere juridica superioara unui statut, acesta este actul de vointa doar a unui grup de suiecte juridice private, si nu poate infrange vointa puterii legislative.
Deci, legea prevede o otiune a consilierului juridic nici decum o obligatie de a se inscrie in colegiu juristilor.

adviser45

Post by adviser45 » 09 Feb 2005, 09:20

mary2004, eu cred ca obligativitatea nu este opozabila nici macar stagiarilor. Tu ai scris, avand in fata, probabil, statutul Colegiului, opozabil numai membrilor acestuia. Dupa ce isi castiga dreptul de a lucra la o societate pe baza de concurs(unde probabil s-au prezentat 10 pe un loc), consilierul juridic trebuie sa dea socoteala si la COLEGIU sau orice alta Asociatie. Eu cred ca definitiv pot deveni si fara a activa in cadrul unei Asociatii.

mary2004

Post by mary2004 » 09 Feb 2005, 12:48

Aveam in fata legea 514 si statutul unei ASociatii existente. Prima spunea ca stagiul e obligatoriu consilierul fiind primit in profesie in baza unui examen iar in statut ca asociatia are dreptul de a organiza un astfel de examen. De aici am tras concluzia ca ar fi indicat sa te inscrii intr-o astfel de asociatie.
Au obligatia de a te primi la un astfel de examen in viitor daca nu te-ai inscris in asociatia lor sau in colegiu sa inteleg?
Sunt un pic cam derutata si sceptica in acelasi timp. Una-i teoria si apoi cand ajungi si te bati de oameni lucrurile stau altfel mai ales daca esti de unul singur si la inceput de drum. :( Parca vad ca prima lor intrebare ar fi de ce nu m-am inscris intr-o asociatie si mai exact intr-a lor.

teli

Post by teli » 11 Feb 2005, 15:16

La Galati taxa de inscriere in Colegiul judetean este de aprox. 7 mil si am inteles ca de la 01.01.2005 taxa lunara ar fi 350.000 lei. Intr-o familie in care si sotul si sotia sunt cons. juridic trebuie platit 700.000 lei x 12 luni = 8,4 mil. lei. Consider aceste taxe nejustificat de mari. Totodata nu stiu cine le-a stabilit in acest cuantum, probabil ca sunt angajati la banci, guvern sau soc. multinationale. Sa platesti aprox. 5% din veniturile salariale lunare, unei asociatii care nu te ajuta cu mai nimic, decat o legitimatie, un certificat si cam atat, in care nu te obliga nici o lege sa intri, mi se pare cam prea de tot. Cred ca ma voi retrage din Colegiu si vreau sa vad judecatorul care in afara de delegatia de la serviciu, imi va cere in baza "Statutului cons. juridic" legitimatia de membru in colegiu !

sendre

Post by sendre » 12 Feb 2005, 11:57

lucrurile sunt putin mai complexe si mai complicate pentru un absolvent de drept care doreste sa fie consilier juridic.
Art. 12 din Legea 514 arata ca :
"(1)La debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueaza un stagiu de pregatire profesionala cu durata de ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar"
(2) Conditile efectuarii stagiului, asigurarea consilieruli juridic indrumator, definiticvarea si celelalte conditii din perioada stagilui sunt cele prevazute in lega penru exercitarea profesiei de avocat si statutul profesional al acesteia, care se aplica in mod corespunzator"
Fiind aplicabile prevederile referitoare la avocati rezulta ca trebuie sa-ti gasesti un indrumator si sa efectuezi stagiul de 2 ani si apoi sa te inscri la examenul de definitivat organizat de una din formele de asociere...
Nefiind membrul acesteia exista riscul sa nu fi primit la examenul de definitivat.
Recomandarea mea ar fi ca toti cei care debuteaza in profesie sa se inscrie in randurile unei asociatii care are capacitatea, din toate punctele de vedere, de a organiza un examen de definitivat.
Dupa sustinerea examenului de definitivat puteti renunta oricand la calitatea de membru.
Pentru cei care au debutat anterior aparitiei legii si care in au statutul de consilier definitiv nu vad nici o obligatie de a se inscrie in vreo asociatie profesionala

adviser45

Post by adviser45 » 16 Feb 2005, 13:18

In concluzie, a existat in practica macar o situatie in care sa nu i se permita unui consilier juridic sa puna concluzii pe fond pentru ca NU ESTE MEMBRU AL UNEI ASOCIATII PROFESIONALE?

Post Reply