retrocedare teren agricol, cum pot sa-l obtin?

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
vulpacris

Post by vulpacris » 15 May 2009, 11:35

ok ! :grin:

Daca vreti sa mergeti pe aceasta cale, va mai pot oferi un sfat pentru a nu astepta raspunsul de la primarie cu privire la cine sunt cei care au titluri de proprietate pe vechiul amplasament, si cum sa obtineti copii ale acestor titluri, pentru actiunea de anulare, si informatii despre suprafata de teren aflata in administrarea primariei si localizarea acesteia.

Mergeti la OJCPI, la serviciul arhiva si cereti sa vi se dea aceste relatii identificand pe planul cadastral de acolo unde este vechiul amplasament.
La serviciul arhiva se gasesc toate titlurile de proprietate emise, si a caror copie o puteti obtine in schimbul achitarii unei taxe la casierie.
Puteti obtine si o copie a planului cadastral, al vechiului amplasament.
Daca sunteti refuzat, solicitati politicos, dar ferm, si fara a va enerva sa vorbiti imediat cu inginerul sef sau cu directorul pentru a vi se spune temeiul legal in baza caruia sunteti refuzat si cereti sa vi se dea acest raspuns, pe loc, in scris. Asa veti obtine relatiile solicitate. :grin:

Pentru a afla ce terenuri are primaria in administrare, si, implicit, pe care a-ti putea sa fiti pus in posesie dumneavoastra, formulati o cerere in scris la APIA si solicitati sa vi se raspunda sa vi se raspunda in scris in termenul legal de 10 zile, conf. art. 7 din Legea 544/2001 si art. 16 din H.G. 123/2002, pentru ce suprafata de teren a facut cerere pentru ajutor primaria anul trecut, si care sunt blocurile fizice si parcelele, care sunt mentionate in cerere si care au fost confirmate de catre APIA prin plata facuta. O sa primiti raspunsul in 45 de zile, dar o sa-l primiti sigur. Daca vi se raspunde evaziv, reveniti cu o alta cerere prin care insistati sa primiti informatiile solicitate, cerand sa vorbiti si cu directorul acestei institutii care sa va raspunda de ce nu va ofera aceste informatii care sunt publice datorita faptului ca este vorba despre destinatia unor fonduri provenite de la Uniunea Europeana si bugetul statului.

Tot la APIA, solicitati, sa vedeti unde se gasesc aceste suprafete de teren pe harta comunei, deoarece blocurile fizice nu coincid cu tarlalele din harta cadastrala de la OJCPI.

Formulati in acelasi timp o cerere pentru a afla ce suprafata de teren detine in administrare pe raza comunei catre Administratia Domeniilor Statului, sediul central, a carui Adresa: Str. Stirbei Voda, nr. 43, sector 1 Bucuresti, si solicitati sa vi se raspunda in scris in termenul legal de 10 zile, conf. art. 7 din Legea 544/2001 si art. 16 din H.G. 123/2002.

Pe acesta cale puteti sa mai castigati timp in obtinerea datelor de care aveti nevoie. :grin:

:cafea:

razvan_c

Post by razvan_c » 15 May 2009, 13:24

Vulpacris, te rog nu mai scrie "a-ti" in loc de "ati", ca ma-nteapa ochii si deja port ochelari. :)

vulpacris

Post by vulpacris » 15 May 2009, 14:07

razvan_c wrote:Vulpacris, te rog nu mai scrie "a-ti" in loc de "ati", ca ma-nteapa ochii si deja port ochelari. :)
Imi plac criticile, :grin: o sa incerc sa-mi verific greselile gramaticale citind si ceea ce am scris, ca doar nu vrem sa cauzam accidente... :-D

:cafea:

ginberto

Post by ginberto » 15 May 2009, 14:17

vulpacris wrote: Daca vreti sa mergeti pe aceasta cale, va mai pot oferi un sfat ...
Recolta de informatii este bogata.
Stiam doar o parte din lucruri, despre ADS de exemplu se poate afla cate ceva si de pe internet, multe lucruri sunt publice, de fapt cam toate dar nu m-am gandit la aceste surse de informatie.
Deocamdata mai tatonez terenul - mai am in vedere niste institutii de informat, inclusiv ziare pentru a crea un tapaj, doar, doar o sa-i determin - inainte de a incepe actiunile recomandate desi am sentimentul ca tot voi fi nevoit sa le incep... :D
Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar citisem un blog odata ceva nu tocmai incurajator despre majoritatea avocatilor scris de un avocat, dupa cum pretindea, desi pot spune ca am intalnit si avocati corecti si am si niste recomandari, Giurgiul fiind la peste 500 km de mine... Nu stiu daca s-ar putea actiunea fara avocat... sau cu un avocat corespondent, insa vreau sa trec intai peste cateva etape si pe urma sa aplic solutia de ultima instanta...:D
razvan_c wrote: Vulpacris, te rog nu mai scrie "a-ti" in loc de "ati", ca ma-nteapa ochii si deja port ochelari.
parca am vazut undeva intr-un curs de drept ca greseli de tipul celeia cu care l-ati atentionat pe vulpacris nu au importanta intr-o actiune, atat timp cat se poate citi mesajul; cel putin mie, la prima lectura nici nu am vazut vreo greseala caci... zburdam peste mesajul lui vulpacris... ! :)

agenda

Post by agenda » 15 May 2009, 17:50

razvan_c wrote:Vulpacris, te rog nu mai scrie "a-ti" in loc de "ati", ca ma-nteapa ochii si deja port ochelari. :)
poate de-nteapa mai degraba de la chestia aia ariceasca rotitoare hipnotizanta a ta? :mrgreen:

razvan_c

Post by razvan_c » 15 May 2009, 22:33

agenda wrote: poate de-nteapa mai degraba de la chestia aia ariceasca rotitoare hipnotizanta a ta? :mrgreen:
daca ma enervezi o fac sa se roteasca si mai tare :)

agenda

Post by agenda » 15 May 2009, 23:12

razvan_c wrote:
agenda wrote: poate de-nteapa mai degraba de la chestia aia ariceasca rotitoare hipnotizanta a ta? :mrgreen:
daca ma enervezi o fac sa se roteasca si mai tare :)
I-ti ( :lol: ) reamintesc ca pe tine te-nteapa...nu pe mine :mrgreen:

so, pt inlaturarea oricarui dubiu...este o amenintare sau o promisiune? :lol:

ginberto

Post by ginberto » 23 May 2009, 17:05

ginberto wrote:Eu am chiar alta idee: sa obtin toate informatiile despre cei care au luat teren pe vechiul meu amplasament si sa inaintez aceste informatii primariei si prefecturii sa anuleze ei titlurile pentru ca este de datoria lor. (...)
Teoretic... :D :) ... caci in practica nu vor nici macar sa-mi ofere acele informatii...
Mda..., asa cum anticipam..., temerile mi se confirma...
vulpacris mi-a furnizat intr-un post anterior informatii despre cum as putea afla daca exista teren disponibil.
Nu am scris aici, dar un gand m-a fulgerat atunci, si anume ca si daca le-as dovedi ca au teren, acei tovarasi nu o sa faca nimic si nu o sa-mi dea nimic... !
Ca sa-mi scoata ochii, Primaria prin doua adrese mi-a oferit teren neproductiv dar si mai putin ca si suprafata, pe care le-am respins. Ei nu mi-au scris alte detalii despre terenuri in acele adrese in afara de amplasament, categoria terenului si suprafata afland-o de la OCPI.
Am cerut primariei sa-mi fie comunicate toate informatiile in ce priveste persoanele care au obtinut titluri de proprietate pe vechiul amplasament.
Prefecturii am cerut:
-aplicarea H.G. nr.890/4.08.2005, Cap. 2, Art. 6., i);
-aplicarea masurilor din H.G. nr.890/4.08.2005 art. 81 alin. (2) si art. 82. alin. (3), primarului comunei pentru necomunicarea informatiilor cerute
-aplicarea art. 110(2) comisiei locale pentru faptele prevazute la art. 110(1) a), f), g) conform 110(3) (1) din legea Legea fondului funciar nr. 18/1991 – modificata prin Legea nr. 247/2005
Si am primit urmatorul raspuns de la Prefectura (scris cu litere italice; omit formularile neesentiale):
"(...) vi s-au facut doua oferte, una prin adresa ... si a doua prin adresa .... In cazul in care nu veti accepta nici cel de-al doilea amplasament veti fi propus pentru despagubiri, potrivit art. 10 din H.G. nr. 890/2005" (sic!)
Asadar: teren de calitatea net inferioara in suprafata inferioara iar daca nu-mi convine voi fi propus pentru despagubiri (aici e o nuanta, adica mi se va propune doar, sa inteleg ?!)
"In ce priveste solicitarea dvs. facuta Primarului Comunei..., potrivit prevederilor art. 81 din H.G. nr. 890/2005, prin care acesta este obligat sa va comunice toate informatiile persoanelor care au obtinut titluri de proprietate pe vechile amplasamente ale antecesorilr dvs., asa dupa cum vi s-a comunicat prin adresa primariei ..., s-a stabilit data de ... ca termen de transmitere catre dvs. a datelor despre care am facut vorbire."
Aceea data era depasita cu cateva saptamani atunci cand Prefectura mi-a scris acest raspuns, in fapt nici in prezent Primaria nu mi-a comunicat nimic.
"Mentionam, ca potrivit art. 1 din Legea nr. 554/2004 Legea contenciosului administrativ "Orice persoana se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legimtim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public"
Semnat
Prefect (...)


Am redat cu litere ingrosate asa cum era in adresa primita.
La ce s-a referit prefectura cand mi-a citat din legea 554/2004?
Informatiile cerute primariei fiind si publice, au facut aluzie ca, in caz ca totusi nu mi se ofera informatiile cerute, sa ma adresez tribunalului... ?!
Sau cumva..., sa aduc o hotarare de la tribunal pentru a-mi sustine cererea?!
Deci nici vorba sa aplice Prefectura vreo sanctiune primariei cum am cerut mai sus, caci sa faca verificarile cerute si sa anuleze ea titluri eliberate ilegal tot de ea, nici nu se pune problema in aceste conditii.
Mai clar nici ca se poate !
Ceva obscur pare a lega primaria de prefectura.
Ce se poate face impotriva pasivitatii, in fapt a complicitatii prefecturii la tergiversare, nerezolvare?!

vulpacris

Post by vulpacris » 24 May 2009, 13:04

V-am mai spus, calea aleasa de dvs. este un labirint, unde mai aveti si indicatoare false care va incurca si mai mult, si nu stiti cand veti gasi iesirea.
Renuntati la orgoliul de a rezolva problemele generale existente la nivelul autoritatilor administrative, este un lucru imposibil, care va provoaca doar nervi, si va face sa va pierdeti timpul pe care il puteti folosi in alte scopuri mai placute dvs..
De exemplu raspunsul primit de dvs.:
"In cazul in care nu veti accepta nici cel de-al doilea amplasament veti fi propus pentru despagubiri, potrivit art. 10 din H.G. nr. 890/2005"
Dar acest art. 10 din HG 890/2005 spune:
"alin (1): În situaţiile în care restituirea pe vechiul amplasament nu mai este posibilă, fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia li se va oferi, un alt amplasament situat în aceeaşi localitate sau într-o localitate învecinată. Oferta va fi trimisă persoanelor îndreptăţite prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire iar termenul în care răspunsul la ofertă trebuie dat nu poate fi mai mic de 7 zile de la data primirii ofertei de teren pe alt amplasament. În cazul în care fostul proprietar sau moştenitorii acestuia nu acceptă amplasamentul oferit, comisia locală va trebui să formuleze o alta ofertă în termen de 30 de zile, dacă persoanele îndreptăţite nu optează pentru primirea de despăgubiri.
si in textul urmator se prevede:
alin (2): În situaţia în care într-o anumită localitate nu mai există suficient teren în rezerva comisiei de fond funciar care să fie atribuit în proprietate foştilor proprietari deposedaţi sau moştenitorilor acestora, comisiile de fond funciar se vor adresa comisiilor de fond funciar din alte localităţi care vor pune la dispoziţie terenurile rămase disponibile
.”

Asa dupa cum vedeti m-ati contrazis in mod gresit in postarile anterioare cu privire la afirmatia mea legata de dreptul dvs. de a primi teren in echivalent valoric, chiar prefectura indicandu-va faptul ca puteti primi despagubiri, deci contravaloarea terenului, deci trebuie evaluat valoric, deci, daca vi se ofera contravaloarea trebuie in mod logic sa vi se ofere si terenul in alt amplasament in echivalent valoric, pentru ca, daca vi s-ar da contravaloarea, cu acesti bani a-ti putea cumpara mai mult teren de mai proasta calitate decat ati avut dvs., deci se aplica si in cazul dvs. prevederile art. 24 din L. 18/1991.
Asa dupa cum puteti observa din textul art. 10 al. 1 HG 890/2005 nu exista o limitare a numarului de oferte pe care puteti sa le refuzati, asa cum va sugereaza in mod intentionat gresit prefectura, conditia pusa de legiuitor fiind una imperativa si anume aceea din art. 24 al.2 L.18/1991 "[...] acceptata de ei [...]", de unde rezulta faptul ca trebuie sa fiti dvs. de acord in mod expres cu amplasamentul terenului acordat in echivalent, avand optiunea, si nu obligatia, de a accepta eventual despagubiri.
Prefectura v-a citat in mod corect din L. 554/2004 tocmai pentru tergiversare, refuzand astfel sa faca aplicarea legii si sa sanctioneze primarul, si trimitandu-va pe dvs. la tribunal sa-l obligati pe acesta, intr-un proces care va tine cam 6-9 luni sa va dea informatiile cerute, si asta numai pe fond, ca mai exista si cai de atac. :-D
Daca va saturati de "glumele" acestea poate imi urmati sfatul dat pe mp si va rezolvati problema personala a dvs. lasand reformarea sistemului din Romania altora. :)

:cafea:

ginberto

Post by ginberto » 24 May 2009, 20:28

Trebuie sa-i fiu recunoscator neobositului vulpacris.
vulpacris wrote:Renuntati la orgoliul de a rezolva problemele generale existente la nivelul autoritatilor administrative, este un lucru imposibil, care va provoaca doar nervi, si va face sa va pierdeti timpul pe care il puteti folosi in alte scopuri mai placute dvs..
Dar nu Prefectura este reprezentantul guvernului in teritoriu si care ar trebui sa aplice legea?
vulpacris wrote:Asa dupa cum vedeti m-ati contrazis in mod gresit in postarile anterioare cu privire la afirmatia mea legata de dreptul dvs. de a primi teren in echivalent valoric
Am zis ca nu am vazut o astfel de prevedere. Am recunoscut la momentul respectiv ca aveti dreptate. Eu nu vazusem pentru terenuri extravilane vreo prevedere si nu ma gandisem la argumentul dvs. Eu nici nu cer vechiul amplasament, dar daca ei ma obliga nu am incotro, caci nu pot cere altul, chiar daca dovedesc ca au teren liber in alta parte...
vulpacris wrote:Asa dupa cum puteti observa din textul art. 10 al. 1 HG 890/2005 nu exista o limitare a numarului de oferte pe care puteti sa le refuzati, asa cum va sugereaza in mod intentionat gresit prefectura,
Asa m-am gandit si eu. De fapt, intamplator, chiar in ziua in care am primit raspunsul lor le-am trimis o noua cerere, in care le-am scris aceleasi cerinte expuse in postul anterior (si cerinta de punere in posesie cu teren echivalat daca terenul de pe vechiul amplasament este atribuit legal altor persoane), si le-am scris ca aceste cerinte le-am mai solicitat si in adresa mea anterioara. Cat priveste acel raspuns al lor, in care bat campii si se fac ca ploua, nici nu cred ca trebuie bagat in seama...
vulpacris wrote:Prefectura v-a citat in mod corect din L. 554/2004 tocmai pentru tergiversare, refuzand astfel sa faca aplicarea legii si sa sanctioneze primarul, si trimitandu-va pe dvs. la tribunal sa-l obligati pe acesta, intr-un proces care va tine cam 6-9 luni sa va dea informatiile cerute, si asta numai pe fond, ca mai exista si cai de atac. :-D
Si atunci cine trebuie sa aplice H.G. nr.890/4.08.2005 art. 81 alin. (2), art. 82. alin. (3)? Am cerut Prefecturii sa le aplice! Si ce se poate face impotriva ei... ? Nu este o complicitate aici ?!
vulpacris wrote: Daca va saturati de "glumele" acestea poate imi urmati sfatul dat pe mp si va rezolvati problema personala a dvs. lasand reformarea sistemului din Romania altora. :)
Dar nu glumesc deloc.
De vreo 1 an de zile trimit doar adrese, de fapt una acum un an la prefectura la care am primit raspuns ca s-a directionat primariei de la care am primit o prima oferta dupa... 6 luni, de vreo 6 luni schimbul de adrese/raspunsuri/cereri intensificandu-se...
Si nu se poate cere instantei sa le oblige sa aplice legea ?! Caci in lege scrie ca acestea au printre atributiile principale H.G. 890/4.08.2005 Cap. 2, Art. 5., l), si Art. 6., i), respectiv identificarea terenurilor atribuite (tot de ele!) ilegal. Nu ele sunt cam singurele vinovate?
Pot fi chemate in instanta sa aplice legea?

vulpacris

Post by vulpacris » 24 May 2009, 21:36

Nu m-am referit la "glume" ca si fiind facute de dvs., ci la raspunsurile pe care vi le dau autoritatile.

Daca tot vreti sa mergeti in instanta, de ce vreti sa le obligati pe acestea sa faca ceva si sa nu executati silit hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila pe care o aveti !? :grin:
Exact la asta ma refer cand va spun sa renuntati la orgoliul ca sa-i vedeti pe primar si prefect recunoscandu-va dreptul si punandu-va in posesie cu terenurile.
Asa ceva nu o sa se intample nici daca o sa obtineti peste inca doi ani o hotarare in contencios administrativ.
Da, aveti dreptate, este o "complicitate aici", si adaug eu, o mare nesimtire, si da, trebuie sa respecte legea, dar ca peste tot in Romania acest lucru nu se intampla, si nimeni nu le face nimic. :-x
Puteti dvs. sa faceti plangeri penale si sa deschideti actiuni peste actiuni in justitie si o sa muriti cu legea si dreptatea stranse la piept, ca tot NUP-uri si hotarari impotriva dvs. se vor pronunta, (a se vedea cauza Viasu c. Romaniei). :(

:cafea:

agenda

Post by agenda » 24 May 2009, 23:02

in sfarsit un om care se lupta cu sistemul...

adevarat ca se spune ca e ca si cum te-ai da cu capul de pereti...dar totusi este un lucru de laudat :razz:

vulpacris

Post by vulpacris » 24 May 2009, 23:26

agenda wrote:in sfarsit un om care se lupta cu sistemul...

adevarat ca se spune ca e ca si cum te-ai da cu capul de pereti...dar totusi este un lucru de laudat :razz:
:-P pui paie pe foc :( :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:floare:

ginberto

Post by ginberto » 25 May 2009, 03:31

vulpacris wrote:Daca tot vreti sa mergeti in instanta, de ce vreti sa le obligati pe acestea sa faca ceva si sa nu executati silit hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila pe care o aveti !?
Am vreo doua sentinte pentru punere in posesie, iar acestea prevad daune cominatorii. Tribunalul nu poate indica amplasamentul unde sa fiu pus in posesie. Prin urmare ma gandesc ca pentru ai sili ar trebui transformate in daune-interese... ! ?
vulpacris wrote:Da, aveti dreptate, este o "complicitate aici", si adaug eu, o mare nesimtire, si da, trebuie sa respecte legea, dar ca peste tot in Romania acest lucru nu se intampla, si nimeni nu le face nimic. :-x
Credeam ca numai eu cred asta... Nu degeaba suntem monitorizati la capitolul justitie de catre UE.
vulpacris wrote:Puteti dvs. sa faceti plangeri penale si sa deschideti actiuni peste actiuni in justitie si o sa muriti cu legea si dreptatea stranse la piept, ca tot NUP-uri si hotarari impotriva dvs. se vor pronunta, (a se vedea cauza Viasu c. Romaniei). :(
Pai asa.., atunci e inutila orice actiune in justitie, daca oricum nu o vor aplica... ! ?
Si din aceasta cauza vreau sa evit justitia. Am avut de-a face destul cu ea si m-am lamurit cum este. Avocatii angajati nu au vrut sau nu au stiut cum sa procedeze. Am obtinut totusi recunoasterea ca sunt indreptit sa fiu pus in posesie cu o anumita suprafata de teren arabil fara a se preciza amplasamentul (instanta apreciind in motivarea sentintei, la vremea aceea, ca exista suficient teren prin desfiintarea I.A.S.-ului pentru a fi pus in posesie).
vulpacris wrote:Daca va saturati de "glumele" acestea poate imi urmati sfatul dat pe mp si va rezolvati problema personala a dvs. lasand reformarea sistemului din Romania altora.
Am mai facut cateva adrese la niste autoritati, si daca nu o sa am incotro o sa va urmez sfatul.
agenda wrote:in sfarsit un om care se lupta cu sistemul...
Am spus odata ca e o chestiune de datorie morala fata de antecesori intai. Ce ma intereseaza e sa stiu ca am facut ce se putea.
Deci nu pot sa chem in judecata sa raspunda autoritatile pentru nerespectarea legilor si in consecinta atingerea intereselor mele ... ! ?
Ma gandesc la doua variante: anularea titlurilor de proprietate sau transformarea daunelor cominatorii in daune-interese. Care e mai facila ? Sau exista alta?!

ginberto

Post by ginberto » 10 Jul 2009, 19:24

Buna tututor!
Revin cu vechea mea problema la care nu stiu cum sa-i dau de capat.
Pe scurt: la aparitia legilor 169/1997 si 1/2000 am depus cereri de reconstituire pentru diferenţa de suprafaţă a unui teren primit în temeiul Legii 18/1991 şi aceea pe care au deţinut-o antecesorii. Terenul care a aparţinut antecesorilor mei a fost atribuit altor cetateni la aparitia legii 18/1991 iar mie mi s-a atribuit mai intai acţiuni la I.A.S. si prin 1999 am fost pus in posesie cu teren (arabil) pe alt amplasament pe care l-am acceptat pentru ca era de aceeasi categorie.
Doar prin actiuni in justitie am obtinut dreptul de a-mi fi atribuit diferenta de teren printr-o prima sentinţa.
Dupa aceasta ei au adus o hotarare de acordare de despagubiri, justificand prin mai multe adrese, de exemplu aceasta ca nu ar fi avut teren.
Prin alte sentinte am primit dreptul sa fiu pus in posesie.
Pe care bineinteles ca nu o pun in aplicare.
I-am reclamat pe tovarasi aproape peste tot pe unde am stiut. Si iata ce am obtinut. Dupa nenumarate petitii am primit doua oferte.
Prin acte de la OCPI am aflat ca in primul caz este vorba de o pasune iar in al doilea de un teren neproductiv si cu suprafata mai mica !
Am refuzat ambele "oferte".
Am cerut verificarea tilturilor de proprietate emise pentru terenul de pe vechiul amplasament si sa-mi comunice “toate informaţiile privind persoanele care au obţinut titluri de proprietate pe vechiul amplasament" conform art. 81 din H.G. nr.890/4.08.2005.
Contrazicandu-se pe insisi, ba chiar rezultand ca au declarat in mod fals ca nu detin teren (chiar daca de alta categorie decat arabil) pentru a emite hotararea de mai sus (de vreme ce au facut cele doua "oferte"), acum reitereaza ideea ca hotararea lor trebuie aplicata !.
Dar iata ce zic ei:
"Ei" sunt primaria si cu prefectura, dupa cum rezulta din adresele postate.

Ce sa ma fac cu acesti tovarasi ?!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests