Buna ziua!
Va rog mult sa-mi dati o parere in legatura cu urmatoarele:
Bunicii mei paterni au avut doi fii si o fiica. Bunicul a decedat demult. Dupa bunicul, a decedat tatal meu. Dupa tata, a decedat bunica.
Dupa decesul tatei (eu eram minora atunci), unchiul si matusa m-au impiedicat sa o mai contactez pe bunica mea, si au rupt legatura cu mine.
La succesiunea bunicii, unchiul si matusa s-au declarat singurii descendenti directi ai acesteia, iar pe aceasta baza, au mostenit toate bunurile, mobile si imobile ale bunicii (bunicilor, de fapt), din Iasi si Bucuresti. Evident, n-am fost instiintata despre procedura de succesiune. Au trecut cativa ani, si am aflat abia acum.
Ce credeti despre asta? Aveau sau nu aveau unchiul si matusa obligatia de a declara ca mai sunt si alti descendenti directi? Ce risca pentru ceea ce au facut? Pot oare sa afirme ca nu ma cunosteau? Sunt copil unic si legitim si familia ma cunoaste foarte bine, nu exista nici o neclaritate.
Eu am trimis deja notarului o adresa si certificatele "de familie".
Nota: Eu sunt in Iasi, succesiunea s-a facut in Bucuresti.
Va multumesc pentru rabdare!
Descendent direct omis la succesiune
Re: Descendent direct omis la succesiune
“Ce credeti despre asta?”Sosetuta wrote: La succesiunea bunicii, unchiul si matusa s-au declarat singurii descendenti directi ai acesteia, iar pe aceasta baza, au mostenit toate bunurile, mobile si imobile ale bunicii (bunicilor, de fapt), din Iasi si Bucuresti. Evident, n-am fost instiintata despre procedura de succesiune. Au trecut cativa ani, si am aflat abia acum.
Ce credeti despre asta? Aveau sau nu aveau unchiul si matusa obligatia de a declara ca mai sunt si alti descendenti directi? Ce risca pentru ceea ce au facut? Pot oare sa afirme ca nu ma cunosteau? Sunt copil unic si legitim si familia ma cunoaste foarte bine, nu exista nici o neclaritate.
Eu am trimis deja notarului o adresa si certificatele "de familie".
Nu este bine dar, din fericire se poate repara.
Dumneavoastra sunteti indreptatita sa primiti 1/3 din masa succesorala dupa bunica.
“Aveau sau nu aveau unchiul si matusa obligatia de a declara ca mai sunt si alti descendenti directi?”
Aveau. Si pentru ca nu au facut acest lucru, atunci cand, in mod expres, au fost intrebati de catre notar, se numeste fals in declaratii.
“Ce risca pentru ceea ce au facut?”
Depinde cati ani au trecut, ca fapta penala savarsita si de ei, si de martorii adusi de ei la notar, se prescrie.
Din fericire constatarea falsului totusi ramane in competenta instantelor civile, iar actiunea pentru constatarea nulitatii absolute a unui astfel de act este imprescriptibila.
“Pot oare sa afirme ca nu ma cunosteau?”
De afirmat, asa dupa cum sustineti singura, au putut, cu nerusinare si din interes.

Nu vi se poate opune faptul ca nu v-ati acceptat partea din mostenire in termenul de 6 luni, fiind obligatia notarului, in momentul cand s-a deschis dezbaterea acesteia, sa caute toti eventualii succesori si sa-i informeze asupra decesului survenit, pentru ca acestia sa poata sa-si manifeste vointa, de a accepta, sau de a renunta la mostenire.
Dar acesta a actionat corect, conform declaratiilor date de unchiul si matusa dumneavoastra, pe propia raspundere a acestora, precum si declaratiilor celor doi martori adusi de acestia, tot pe propria raspundere a acestora.
Acuma puteti sa-i trageti la raspundere pe toti acestia, conform propriilor declaratii autentice care se gasesc la dosarul de la notar, si sa va recuperati paguba produsa, in justitie.
V-ar fi de ajutor faptul de a nu-l invinovati pe notar, ci sa incercati sa-l atrageti de partea dumneavoastra.
Oricum, nici el nu este fericit ca a fost mintit si a intocmit niste acte care vor fi anulate de instanta.

Re: Descendent direct omis la succesiune
Vas multumesc pentru raspuns! Intr-adevar, ati tratat toate problemele invocate de mine. Imi pare bine ca vedeti situatia ca avand o rezolvare.vulpacris wrote:Sosetuta wrote: La succesiunea bunicii, unchiul si matusa s-au declarat singurii descendenti directi ai acesteia, iar pe aceasta baza, au mostenit toate bunurile, mobile si imobile ale bunicii (bunicilor, de fapt), din Iasi si Bucuresti. Evident, n-am fost instiintata despre procedura de succesiune.
Nu este bine dar, din fericire se poate repara.
Dumneavoastra sunteti indreptatita sa primiti 1/3 din masa succesorala dupa bunica. ... Si pentru ca nu au facut acest lucru, atunci cand, in mod expres, au fost intrebati de catre notar, se numeste fals in declaratii.
Depinde cati ani au trecut, ca fapta penala savarsita si de ei, si de martorii adusi de ei la notar, se prescrie.
Acuma puteti sa-i trageti la raspundere pe toti acestia, conform propriilor declaratii autentice care se gasesc la dosarul de la notar, si sa va recuperati paguba produsa, in justitie.
:)
Cred ca ar trebui sa mai dau cateva detalii:
1. Bunica mea a decedat in 1995 (m-a informat cineva din afara familiei, de am putut sa merg la inmormantare, desi rudele mi-au spus sa nu vin, cand le-am sunat), iar succesiunea s-a facut in 2003. Nu stiu in cat timp se prescrie falsul in declaratii.
2. Ma cunosc cei doi fosti gineri ai unchiului meu si am si felicitarile trimise de ei de la adresa unchiului meu, cand erau (pe rand!) casatoriti cu fiica unchiului.
2. Unchiul si matusa s-au inteles inca de la moartea tatei. Unchiul cedeaza toata partea lui din mostenirea bunicii in favoarea matusii, iar matusa (fara copii) lasa la moartea ei totul, unchiului sau fiicei lui.
3. Matusa a decedat in 2008, si am aflat abia anul asta, din ziar (anunt succesiune), si a lasat apartamentul (cumparat de la bunica mea) unchiului meu, cu conditia sa o inmormanteze crestineste in sase luni, la Iasi (altfel, apartamentul imi era lasat mie, asta a functionat ca amenintare, pentru ca unchiul, desi a incinerat-o pe matusa mea, a prezentat chitante notarului cum ca a inmormantat urna la Iasi). Nota bene: am fost la cimitir, si pe mormantul cu pricina nu exista nici un nume.
4. Am sunat la notar (cel cu succesiunea bunicii), dar desi i-am trimis copiile certificatelor ce dovedesc ca sunt nepoata bunicii, refuza sa-mi trimita copia dosarului de succesiune (facut fara ca eu sa fiu mentionata) "Doar daca mi le solicita instanta".
Nu pot sa nu ma gandesc cat muncesc eu, uneori timp de un an, la traducerea unei carti, cand unchiul si matusa mea mi-au luat, dintr-o semnatura, plata unui raft intreg, sau poate mai mult. :?
Cred ca nici n-as vrea mai mult decat sa se faca dreptate; nu vreau decat sa-mi scot cheltuielile de judecata si sa-mi invat rudele sa nu mai rada pe seama mea, dupa ce ma spoliaza de drepturi.vulpacris wrote:Notarul are dreptate.
Deschideti actiune in instanta si avocatul stie ce sa faca mai departe.
Va fi un pic mai complicat, deoarece procesul va fi la Bucuresti (ultimul domiciliu al bunicii), iar eu sunt la Iasi (ca si unchiul); dar chiar vreau sa dau o lectie acestui ins, care a negat existenta fiicei unui frate (care l-a ajutat foarte mult cat timp a trait) si a refuzat masca de oxigen, surorii lui pe moarte (si care l-a lasat mostenitor); noroc cu strainii care au ajutat-o.