petitie de ereditate sau revendicare?

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
roxana_amariei

petitie de ereditate sau revendicare?

Post by roxana_amariei » 09 Feb 2005, 21:00

A moare, iar ca mostenitori legali raman sotia lui B si copilul minor C. Sotia si copilul accepta succesiunea in termenul legal de 6 luni. Prin certificatul de mostenitor se stabileste ca la decesul lui A a ramas o casa asupra careia sotia are o cota de 1/4, iar copilul 3/4.
Mama defunctului (soacra sotiei) o scoate pe aceasta din casa, impreuna cu copilul, incuie casa, sustinand ca nu are nici un drept asupra casei fiului ei.
Este foarte clar ca sotia si copilul sunt singurii mostenitori ai acelei case.
Problema care se pune este: ce actiune trebuie intentata pentru ca mama soacra sa lase lui B si C dreptul de a folosi acea casa? Actiune in petitie de ereditate sau actiune in revendicare????? :?:

elis

Post by elis » 10 Feb 2005, 07:42

In situatia descrisa de tine eu as opta fie pentru o plangere penala in temeiul art. 220 Cod penal, fie pentru actiunea posesorie speciala (in reintegrare).
Nu vad legatura cu petitia de ereditate iar in privinta revendicarii eu cred ca nu merita atat timp cat ai la dispozitie o actiune posesorie (cu taxa de timbru fixa de 183.000 lei)

cardozzo

Post by cardozzo » 10 Feb 2005, 15:40

de actiune in petitie de ereditate nu poate fi vorba intrucat aceasta are ca obiect constatarea calitatii de mostenitor si a drepturilor succesorale.or, acest lucru a fost deja stabilit in speta din moment ce s-a eliberat certificatul de mostenitor
solutia: vezi elis

roxana_amariei

Post by roxana_amariei » 10 Feb 2005, 19:14

Multumesc!
Cred ca e mai sigur cu o actiune posesorie.
In privinta tulburarii de posesie, de obicei se pronunta achitarea inculpatului si te indruma sa iti rezolvi problema pe cale civila.

Post Reply