Sfat partaj uniune consensuala
Sfat partaj uniune consensuala
As dori sa ma ajutati cu o informatie. De aproape jumatate de an m-am mutat cu prietenul meu intr-un apartament in Craiova, care in momentul acesta se afla pe numele meu. L-am achizitionat prin credit ipotecar pe 20 de ani, banii pentru avansul necesar provenind de la el. Pentru aceasta suma de bani nu am facut nici un fel de chitanta. De cateva saptamani avem discutii aprinse in legatura cu acest aspect, lucru care ma deranjeaza teribil. As dori sa stiu daca e posibil si care pot fi pretentiile lui la aceasta casa?
Va multumesc anticipat.
Rody
Va multumesc anticipat.
Rody
Eram curioasa sa stiu daca poate avea pretentii la aceasta casa. Va intreb acest lucru din cauza ca sunt putin derutata. Acum cateva ore am citit pe internet un articol privitor la uniunea consensuala si am gasit urmatorul pasaj:croc wrote:Nu am inteles ce vrei sa intrebi daca este posibil;
Prietenul tau nu are nici un drept asupra casei tale;
Ramane in discutie suma data cu titlu de avans.
"Aplicarea prin analogie a dispozitiilor legislatiei familiei privitoare la raporturile dintre soti la relatiile dintre concubini nu este admisibila din punct de vedere legal la noi in tara. Astfel, prezumtia de comunitate instituita de art. 30 Codul Familiei ("bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor") in favoarea sotilor nu funct¸ioneaza si in cazul concubinilor, bunurile dobandite in timpul concubinajului devenind proprietatea fiecaruia dintre concubini potrivit contributiei aduse la achizitionarea lor. Bunurile acumulate de acestia devin proprietate comuna pe cote-parti pentru fiecare, in functie de gradul de contributie la achizitionarea lor indiferent pe numele caruia dintre ei s-a facut actul de cumparare".
Banii pentru avans, pentru a cumpara casa, provin de la el, deci, potrivit pasajului pe care vi l-am citat mai sus, se poate considera ca el detine o cota-parte din apartament, din moment ce a contribuit cu bani la cumpararea lui?
Multumesc anticipat.
Rody
PS. Articolul complet, din care am citat mai sus, poate fi citit la adresa: http://www.ele.ro/articol_2038.html
Din moment ce nu sunteti casatoriti si apartamentul e pe numele tau, nu are dreptul la nici o bucatica din acel imobil.
In legatura cu faptul ca el a fost cel care a dat banii pt avans, de vreme ce nu ati incheiat nici un act cu privire la acesti bani, nu vad cum are sa demonstreze ca avansul a fost platit din banii lui.
In legatura cu faptul ca el a fost cel care a dat banii pt avans, de vreme ce nu ati incheiat nici un act cu privire la acesti bani, nu vad cum are sa demonstreze ca avansul a fost platit din banii lui.
roxana_amariei wrote:Din moment ce nu sunteti casatoriti si apartamentul e pe numele tau, nu are dreptul la nici o bucatica din acel imobil.
Cu martori se poate face aceasta dovada?
Multumesc.
In principiu nu se poate: orice act juridic al carui obiect depaseste fabuloasa suma de 250 de lei, nu poate fi dovedit decat prin inscrisuri. Insa proba cu inscrisuri nu este ceruta atunci cand intocmirea unui astfel de inscris a fost impiedicata de anumite motive, intre care se regaseste si imposibilitatea morala (parca asa ii spune - daca nu trageti-ma de urechi...). Raporturile existente la momentul respectiv intre tine si prietenul tau (respectiv de prietenie, dragoste, etc.) te-au impiedicat sa inchei un inscris, ca si cum ar fi fost un strain, iar acest lucru constituie o imposibilitate morala. Nu stiu daca m-am facut inteles...
Exista in Codul Civil art. 1193 care prevede: " Cel ce a format cerere in judecata, pentru o suma mai mare de 250 lei, chiar de va voi a-si retrage cererea la 250 lei, nu va fi primit a infatisa dovada prin martori."
Desi pentru zilele noastre, acest text de lege este absurd, el totusi este in vigoare, asa nemodificat si se aplica.
Asadar, cum suma este neindoielnic mai mare de 250 lei, nu va fi admisa proba cu martori pt. dovedirea imprumutului.
Desi pentru zilele noastre, acest text de lege este absurd, el totusi este in vigoare, asa nemodificat si se aplica.
Asadar, cum suma este neindoielnic mai mare de 250 lei, nu va fi admisa proba cu martori pt. dovedirea imprumutului.
Cred ca inteleg la ce te referi. Da, la vremea aceea asa stateau lucrurile. Deci intr-un eventuaL proces el nu trebuie sa faca dovada faptului ca mi-a oferit acesti bani? Imposibilitate morala....wittmann wrote:In principiu nu se poate: orice act juridic al carui obiect depaseste fabuloasa suma de 250 de lei, nu poate fi dovedit decat prin inscrisuri. Insa proba cu inscrisuri nu este ceruta atunci cand intocmirea unui astfel de inscris a fost impiedicata de anumite motive, intre care se regaseste si imposibilitatea morala (parca asa ii spune - daca nu trageti-ma de urechi...). Raporturile existente la momentul respectiv intre tine si prietenul tau (respectiv de prietenie, dragoste, etc.) te-au impiedicat sa inchei un inscris, ca si cum ar fi fost un strain, iar acest lucru constituie o imposibilitate morala. Nu stiu daca m-am facut inteles...
wittmann wrote:Ba trebuie, dar nu va fi limitat in ceea ce priveste probatoriul doar la inscrisuri, ci va putea folosi si martori sau orice alte mijloace de proba admise de Cpc.
Multumesc pentru raspunsuri. Coroborate cu ceea ce am scris la inceput, informatiile furnizate de tine ma fac sa ma duc cu gandul la faptul ca intr-un eventual proces, daca va aduce martori (si martori exista) asta inseamna ca ar putea sa ridice pretentii la ceea ce se cheama "cota-parte" din apartament?
[quote="wittmann"]Nu ai inteles... Ar putea sa ceara doar restituirea sumei de bani pe care ti-a dat-o.[/quote
Eu sunt putin derutata de aceasta afirmatie scrisa in articolul de care v-am zis la inceput (care articol banuiesc ca e scris de un avocat):
"Bunurile acumulate devin proprietate comuna pe cote-parti pentru fiecare, in functie de gradul de contributie la achizitionarea lor indiferent pe numele caruia dintre ei s-a facut actul de cumparare".
Deci el a contribuit cu bani la cumpararea casei.
Eu sunt putin derutata de aceasta afirmatie scrisa in articolul de care v-am zis la inceput (care articol banuiesc ca e scris de un avocat):
"Bunurile acumulate devin proprietate comuna pe cote-parti pentru fiecare, in functie de gradul de contributie la achizitionarea lor indiferent pe numele caruia dintre ei s-a facut actul de cumparare".
Deci el a contribuit cu bani la cumpararea casei.
Daca eu ma imprumut de la prieteni pentru a-mi cumpara o masina sau un apartament, asta inseamna ce acestia devin coproprietari ai bunului respectiv impreuna cu mine (sau chiar fara mine in situatia in care intreaga suma este imprumutata)?
Tot respectul pentru cel care a scris articolul respectiv, insa e doar o parere. Doctrina nu constituie izvor de drept.
Oricum, in caz de proces sa nu faci greseala de a te apara singura; angajeaza-ti un avocat.
Tot respectul pentru cel care a scris articolul respectiv, insa e doar o parere. Doctrina nu constituie izvor de drept.
Oricum, in caz de proces sa nu faci greseala de a te apara singura; angajeaza-ti un avocat.