Propietate Industriala
probleme cu DPI-ul? :)
eu cred ca dreptul la actiune al titularului de brevet se naste din momentul in care este probat caracterul comercial al utilizarii inventiei sale de catre intreprindere, fara acordul sau, adica dupa ce se demonstreaza eficienta economica. pana in acel moment, utilizarea cred ca beneficiaza de prezumtia de necomercialitate si se bucura de prevederea art. 35.
ART. 35
Nu constituie incalcarea drepturilor prevazute la art. 33 si 34:
c) efectuarea oricaruia dintre actele prevazute la art. 33 alin. 2 exclusiv in cadru privat si in scop necomercial; producerea sau, dupa caz, folosirea inventiei exclusiv in cadru privat si in scop necomercial;
mi-a placut foarte mult DPI, dar nu am mai citit nimic in domeniu de un an si jumatate, asa ca nu stiu cat de bine ma mai descurc.
sper ca am fost de ajutor :)
eu cred ca dreptul la actiune al titularului de brevet se naste din momentul in care este probat caracterul comercial al utilizarii inventiei sale de catre intreprindere, fara acordul sau, adica dupa ce se demonstreaza eficienta economica. pana in acel moment, utilizarea cred ca beneficiaza de prezumtia de necomercialitate si se bucura de prevederea art. 35.
ART. 35
Nu constituie incalcarea drepturilor prevazute la art. 33 si 34:
c) efectuarea oricaruia dintre actele prevazute la art. 33 alin. 2 exclusiv in cadru privat si in scop necomercial; producerea sau, dupa caz, folosirea inventiei exclusiv in cadru privat si in scop necomercial;
mi-a placut foarte mult DPI, dar nu am mai citit nimic in domeniu de un an si jumatate, asa ca nu stiu cat de bine ma mai descurc.
sper ca am fost de ajutor :)
cum adica "o invetie apare..."? te referi la dosarul ce trebuie depus la OSIM in vederea eliberarii brevetului? nu prea inteleg ce vrei sa spui... eu ti-am raspuns despre momentul la care (cred eu) ia nastere dreptul la actiune al titularului de brevet impotriva celui care-i foloseste invetia fara acord...
Mai pe scurt sa zicem ca eficienta economica se atesta undeva peste 4,5 ani.
Sa-ti spun speta mai pe larg. Eu(pers.jur.) am fost actionat in judecata pentru drepturi de autor ce decurg din aplicarea inventiei. Din fericire pentru mine am castigat in recurs unde CSJ a constatat actiunea ca fiind prescrisa, termenul curgand de la data cand acesta a aflat de aplicarea inventiei. Dar atat parerea mea personala cat si raspunsul tau(care din pacate coincid) nu ma ajuta deloc pe viitor, acesta nefiind un caz singular.
.........Acum avem un punct de plecare
Sa-ti spun speta mai pe larg. Eu(pers.jur.) am fost actionat in judecata pentru drepturi de autor ce decurg din aplicarea inventiei. Din fericire pentru mine am castigat in recurs unde CSJ a constatat actiunea ca fiind prescrisa, termenul curgand de la data cand acesta a aflat de aplicarea inventiei. Dar atat parerea mea personala cat si raspunsul tau(care din pacate coincid) nu ma ajuta deloc pe viitor, acesta nefiind un caz singular.
.........Acum avem un punct de plecare
Vezi tu, la noi in general cei care urmeaza sa breveteze o inventie sunt de obicei sefi ai laboratoarelor de cercetare care prin fisa postului au in primul rand citez:"Analizeaza si intocmeste teme de cercetare si proiectare privind retehnologizarea proceselor tehnologice, modernizarea agregatelor si instalatiilor ..........si lista continua.(Si salariul pe masura)
Trebuie sa-ti mai spun ca pentru elaborarea acestei inv. au fost alocate sume ....marisoare exclusiv de catre societate. Prevederile art.5 lit.a) cred ca sunt aplicabile in situatia de fata. Deci noi nu am incalcat nici un drept
.Societatea noastra a pus in aplicare documentatia de modernizare, si dupa ce acesta s-a pensionat a adus la cunostinta faptul ca este inventie, solicitand totodata drepturi banesti tocmai de la aplicarea acesteia. Cam aici era si diferenta de timp de care iti spuneam.
Trebuie sa-ti mai spun ca pentru elaborarea acestei inv. au fost alocate sume ....marisoare exclusiv de catre societate. Prevederile art.5 lit.a) cred ca sunt aplicabile in situatia de fata. Deci noi nu am incalcat nici un drept

Ar fi trebuit sa se aplice. Inventia a fost brevetata la O.S.I.M. numai pe numele lui, iar noi am fost pusi in fata faptului implinit. Cred ca "neoficial" a fost ajutat de cineva din cadrul societatii. Nu contest faptul ca aceasta pers. este o minte luminoasa, si ca avut un aport considerabil la elaborare, dar nici noi n-am stat cu mainile in san. Dar rrevenind la prima mea problema, cred ca cu ajutorul unei expertize pe prop. ind. pot demonstra ca eficienta economica a aparut undeva chiar dupa aplicare. Si mai mult decat atat, acesta stia si trebuia sa aduca si la cunostinta conducerii.Ptr. ca inventatorii au grija sa nu prea apara asemenea documente(care sa ateste eficienta economica ) decat dupa ce se pensioneaza.
cred ca s-ar putea incerca anularea brevetului, dar nu aveti nevoie de nici o expertiza care sa demonstreze eficienta economica, ci sa demonstrati ca inventia respectiva nu era brevetabila, adica nu indeplinea conditiile de noutate, de a rezulta dintr-o activitate inventiva sau de a fi susceptibila de aplicare industriala. sau il puteti actiona in judecata pe titularul brevetului pt insusirea fara drept a calitatii de inventator si incalcarea contractului de munca, daca in fisa postului sau intra realizarea acestui produs.