admitere in magistratura -comunicat CSM

Vesti de interes.
emy

Post by emy » 24 Jan 2005, 11:22

este adevarat.nici eu nu m-am gandit la alte concursuri care s-au dat pana acum,tocmai datorita faptului ca nu aveam vechimea necesara.
nu stiu sigur care va fi solutia in cazul acestor "dispense de vechime".
cum si cand si daca vor fi solutionate de CSM?
RAMANE DE VAZUT.

Madre

Post by Madre » 24 Jan 2005, 15:12

Multumesc, Emy
Te rog sa ne spui si noua daca cererea ta are un raspuns si care este acesta.
Eu sunt intr-o situatie si mai ingrata: am 5 ani, insa intre ei s-au intercalat si 2 ani pentru cresterea copilului. Mi se pare destul de aiurea, adica daca beneficiez de un drept, pierd altul, practic e tot o discriminare.Daca vreau privilegiul de a-mi vedea copilul crescand nu mai pot accede la o alta latura a profesiei.Daca mi s-a facut o evaluare cand am revenit din concediul de ingrijire copil si corespund profesional ca si CJ, de ce nu pot macar sa dau examenul, treaba mea daca il iau sau nu, mai ales ca se fac apoi 6 luni la INM?
Cunosc cativa care au 5 ani vechime, dar nu au profesat nici un moment, fie au avut cartea de munca la firma la taticu, fie s-au plimbat prin lume in timp ce altii trimiteau darile la Barou.
O sa ma intrebati de ce n-am facur si eu la fel!?!

Madre

Post by Madre » 24 Jan 2005, 15:15

Pardon.....facut....m-am incins si nici n-am mai citit ce am scris....

parmygrec

Nu vor exista dispense de vechime

Post by parmygrec » 25 Jan 2005, 13:38

Comunicatul CSM despre care vorbeste exista, insa, inevitabil, are un continut ceva diferit. Nu pot preciza mai mult, insa in nici un caz nu face referire la vreo dispensa de varsta. De altfel, legea e cat se poate de clara in privinta asta.

ART. 31 din legea 303/2004
(1) Pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor potrivit prezentei legi, precum si avocatii(...), cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani.
(2) In termen de cel mult 3 luni de la data validarii concursului prevazut la alin. (1), Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functia de judecator sau, dupa caz, de procuror a candidatilor admisi.
(3) Dupa numirea in functia de magistrat, persoanele prevazute la alin. (1) sunt obligate sa urmeze, pe o perioada de 6 luni, un curs de formare profesionala in cadrul Institutului National al Magistraturii.

De 14 ani admiterea in magistratura se face pe baza de dispensa. E timpul ca exceptiile care fac regula sa dispara.
Din surse sigure va pot spune insa ca se analizeaza oportunitatea ca pentru o perioada limitata la concursurile pentru admitere sa se poata inscrie si absolventii. Asta datorita esecului lamentabil al ultimelor examene, cand stiti bine ce s-a intamplat.Va fi insa necesara o initiativa legslativa in sensul acesta.

AN

emy

Post by emy » 26 Jan 2005, 08:49

dispensa este de vechime si nu de varsta.
STIU CE PREVEDE LEGEA SI REGULAMENTUL!!!
imi pare foarte rau ca nu pot sa scanez acel comunicat si sa-l postez.
in cazul meu nu poate fi vorba de o exceptie.daca as fi fost o "exceptie", acum eram magistrat!
"exceptiile" nu cred ca participa la discutii pe forum!asa se pare!
AR FI MINUNAT SA EXISTE SI PENTRU ABSOLVENTI POSIBILITATEA DE A PARTICIPALA ASEMENEA CONCURSURI.

sofia

Post by sofia » 26 Jan 2005, 09:01

Nu crezi totusi ca daca nu ai lucrat inainte (sau nu ai lucrat in domeniul juridic), ar fi foarte greu sa te descurci in practica (ma refer la situatia in care s-ar accepta varianta ca si absolventii, fara vechime in specialitate, sa dea examen direct pe post) ?

emy

Post by emy » 26 Jan 2005, 09:29

raspundeam pentru parmygrec.
eu am ceva vechime, dar nu 5 ani.
crezi ca un jurist care lucreaza la un SRL (sa zicem) si are 2,3 dosare pe an si in rest se ocupa de de intocmire de contracte,notificari si altele poate avea mai multa experienta decat un jurist care lucreaza intr-o companie si are cateva sute de dosare pe an?
nu cred ca experienta este echivalenta cu vechimea in functii juridice!!
nu se poate semnul egalitatii in toate cazurile!!
parerea mea

sendre

Post by sendre » 26 Jan 2005, 10:07

De acord cu Emy....... Cunosc o gramada de juristi, basca ceva avocati care au vechime garla dar care nu au intrat in prea multe cauze.Conditia de a avea 5 ani vechime in specialitate juridica pare putin fortata, in opinia mea 3 ani vechime ar fi de ajuns.Sunt convins ca sunt cazuri in care cineva cu 2 sau 3 ani vechime are mai mult simt practic decat altcineva cu 5 ani sau mai multa vechime.
Totusi am observat din propria-mi experienta ca an de an descoper lucruri noi si ca impunerea unei conditii de vechime este absolut necesara pentru aceasta forma de accedere in magistratura

parmygrec

Post by parmygrec » 26 Jan 2005, 10:33

Emy, scuze, de vechime nu de varsta, intr-adevar!
Pe de alta parte e o balba freudiana, pentru ca pana la urma toate aceste reglementari sunt sunt de natura tocmai sa impiedice tinerii sa acceada acolo unde pregatirea si profesionalismul lor le-ar permite.
Ganditi-va ce au facut astia cu legile reformei. Trebuie sa muncesti pe plantatie la greu ca sa poti avea acces, culmea ironiei, la un concurs de promovare in functie.
Singura sansa a sistemului judecatoresc este reorganizarea dupa criterii de performanta.
Si inca ceva, personal NU sunt o exceptie, dimpotriva. E jalnic ca resturile generatiei Stoica nu-si mai pot face auzite vocile decat pe forumuri.
Ma rog, putem duce la nesfarsit discutia asta.

april22ro

Examen INM

Post by april22ro » 27 Jan 2005, 10:39

Va rog frumos sa-mi trimite-ti si mie un msj cu date despre ex de admitere la INM.Tematica, probe, cam tot ce stiti.Va rog.

MAXINE

Post by MAXINE » 27 Jan 2005, 11:24

April, mergi pe www.inm-lex.ro si gasesti acolo tematica plus regulament plus subiecte din anii precedenti.

Post Reply