aviz legalitate

Discutii filosofice pe teme actuale.
Post Reply
oana_dan

aviz legalitate

Post by oana_dan » 19 Jan 2005, 19:51

Sunt consilier juridic la o institutie publica si tocmai mi s-a adus la cunostinta ca v-a trebui sa avizez(nu stiu exact), pe viitor, toate deciziile conducatorului institutiei. As vrea sa va intreb ce parere aveti tinand cont de faptul ca aceste decizii se emit pentru toate compartimentele, sefii de servicii si birouri fiind cei care le aduc la indeplinire, fara insa a fi obligati sa dispuna masurile luate. Multe din aceste masuri vizeaza aspecte de legalitate. Nu mi se pare corect, de exemplu, ca eu sa semnez decizii privind stabilirea salariilor pe anul 2005, decizii de pensionare, etc. iar "seful de la personal"-resurse umane sa nu semneze absolut nici un document cu privire la aceste masuri. :( Si apoi sa-mi si aduca la cunostinta ca e seful meu ierarhic! Dar eu nu va intreb cum e corect, ci cum e legal.

norocel

Post by norocel » 20 Jan 2005, 07:58

Este normal ce ti se cere, iar viza pentru legalitate o acorzi numai daca actul este conform cu legile in vigoare. Tu nu analizezi oportunitatea actului dar legalitatea este normal sa o analizezi pentru ca asta este rostul consilierilor juridici.

oana_dan

Post by oana_dan » 20 Jan 2005, 09:33

Si atunci, seful biroului personal - dau un exemplu - pentru ce mai ocupa postul? Daca eu raspund pentru munca lui? In afara de adeverinte de vechime nu semneaza nici un document, tot ceea ce face concretizandu-se in decizii semnate de conducatorul unitatii. Si de mine , se pare. Avand o functie de executie, avizez niste acte (administrative de autoritate, parerea mea) pe care un sef de birou - functie de conducere -nu este indreptatit sa le avizeze? Cam ingrata meseria asta. Nu cred ca ma feresc de raspundere. Cred ca ma feresc doar de o raspundere asa de extinsa.

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 20 Jan 2005, 09:44

Colega,
Blestemul consilierului juridic este ca toti se ascund in spatele lui. Va trebui sa te obisnuiesti cu aceasta pozitie si sa incerci sa profiti de sistemul asta. Este foarte adevarat ca, pentru a dormi linistita, va trebui sa studiezi multa legislatie, dar asta face parte din meserie.
Si un alt sfat pe care imi permit sa ti-l dau: nu mai comenta munca ta prin raportare la a altor colegi ce nu fac parte din "nobila breasla" . E inutil si iti faci singura rau. Meseria de consilier juridic, asa cum este ea reglementata in momentul de fata te singularizeaza intr-o institutie publica. Pastreaza acest statut.
Mult succes

fanna

Post by fanna » 21 Jan 2005, 17:51

Corect spus Zabeata

Post Reply