Survenienta de copil are ca efect revocarea donatiei, cf lui 836Cc., iar aceasta revocare este un caz de revocare special, care trebuie considerat ca atare, si fara a se face o analogie cu efectele indeplinirii unei conditiei rezolutorii.
Parerea mea este ca
nu trebuie sa privim survenienta de copil ca fiind o conditie rezolutorie a contractului de donatie, pentru urmatoarele considerente:
1. Orice act juridic este susceptibil de a fi incheiat in forma pura si simpla. Includerea unei conditii este facultativa, si depinde doar de vointa partilor, iar actul astfel incheiat nu va fi act juridic pur si simplu, ci act afectat de conditie.
Survenienta de copil, pe de alta parte, este o cauza de revocare prevazuta de lege (nu convenita de parti) si va opera in toate cazurile, independent de vointa partilor. In acest sens, 839 cc spune ca nu se poate inlatura conventional revocarea pentru survenienta de copil.
Prin urmare, donatia este act pur si simplu, chiar daca ea va fi revocata pentru survenienta de copil.
2. Daca am admite ca survenienta de copil este o conditie rezolutorie a donatiei, atunci aceasta revocare nu ar opera in cazul in care donatorului i se naste un copil din afara casatoriei, conceput in timpul casatoriei, fiindca, in acest caz, conditia este contrara bunelor moravuri si este prohibita de legi.(1008 cc)
Dupa cum este in general stiut, in cadrul casatoriei, sotii au obligatia de fidelitate, ceea ce-i opreste dpdv legal sa (incerce sa) conceapa copii cu terte persoane interesate.
(Inainte aveam si un articol in codul penal care incrimina adulterul. Dar ca sa nu fim considerati o natie de infractori, legiuitorul, in intelepciunea lui, a dezincriminat fapta. Buna solutie.

)
Pe de alta parte insa, 836cc spune clar ca in cazul in care dobandeste un copil (indiferent daca e legitim au ba, cf art.63 din codul familiei) donatia se revoca.
Iata deci in ce situatie absurda am ajunge plecand de la premisa ca survenienta de copil este o conditie rezolutorie.
In subsidiar, ar fi interesant de vazut ce se intampla in cazul conditiei cazuale, care, dupa cum scrie la carte, este independenta de vointa partilor, si tine doar de intamplare si hazard, mama lui de hazard, ca uite, a ramas, fir-ar sa fie de treaba, si ce ne facem acum?
De asemenea, un exercitiu amuzant ar fi sa vedem daca intr-adevar este vorba de o conditie mixta, sa zicem in cazul unor donatori fara copii, in varsta de 90 de ani, casatoriti de 60 de ani, care doar prin puterea vointei lor juridice concep un copil.
marlen77 wrote:
Vreau sa stiu ce efecte se produc la data incheierii contractului de donatie !
La data incheierii contractului de donatie se produc acele efecte pe care legea le prevede pentru contractul de donatie. Nu sunt prea sigur, dar asa cred.