Certificat de mostenitor suplimentar

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
adihor

Certificat de mostenitor suplimentar

Post by adihor » 30 Aug 2007, 09:37

In 2006 se dezbate succesiunea dupa X avand ca unic mostenitor Y ,fiica.
Masa succesorala provine de la tatal(W) lui Y decedat anterior.
Anul acesta am aflat ca exista un titlu de proprietate(an 1994) in care figureaza si X ca mostenitoare a tatalui ei Z impreuna cu fratii.Am reusit intabularea pe .cei 4 frati conform T.P. si a schitelor cadastrale.Problema a aparut cand am cerut inscrierea in certificatul de mostenitor al lui Y(existent) si cota parte apartinand mamei ei ,X, decedata pe care o mosteneste.
Adica mi s-a spus de catre notar ca doar in prezenta celorlalti coindivizari se poate face acest lucru!!!!???
De ce nu poate fi intabulata Y cu cota parte aferenta mamei ei?.Din cate stiu doar la sistarea indiviziunii/dezmembrare trebuie sa participe toti,sau la o eventuala vanzare/dezmembrare pe cote parti....
Help!

sansiro

Post by sansiro » 24 Oct 2007, 22:28

Daca titlul s+a dat direct pe mostenitori, respectiv inclusiv pe defuncta X, nu vad de ce este necesar sa vina cei 4 frati. Evident este vorba de suplimentarea mostenirii dupa X. Posibil ca notarul sa se refere la necesitatea unei declaratzii de cota pe care sa o faca toti fratii defunctei, in cazul in care pe titlu nu sunt deferite cotele aferente mostenitorilor.
Respecte

Ania

Post by Ania » 25 Oct 2007, 16:16

Pentru a se putea elibera un certificat de mostenitor suplimentar , sigur e nevoie de acordul celorlalti coindivizari.

sansiro

Post by sansiro » 25 Oct 2007, 16:29

Nici pomeneala. Certificatul suplimentar nu inseamna altceva decat ca ulterior dezbaterii succesiunii s-au descoperit si alte bunuri in masa succesorala a defunctului iar optiunile succesorale certificate de notarul public initial se vor repeta intocmai. NU este o noua procedura,cu altzi mostenitori, care au alte drepturi decat cele inscrise de notarul public in certificatul de mostenitor initzial. Coindivizarii pot contesta sau isi pot da acordul doar in cadrul succesiunii ce se dezbate dupa defunctul la care ei insisi ar avea legalmente dreptul sau pretentzii legitime. Nu este cazul in spetza de fatza.
Rrespecte

adihor

Post by adihor » 26 Oct 2007, 16:39

sansiro wrote:Nici pomeneala. Certificatul suplimentar nu inseamna altceva decat ca ulterior dezbaterii succesiunii s-au descoperit si alte bunuri in masa succesorala a defunctului iar optiunile succesorale certificate de notarul public initial se vor repeta intocmai. NU este o noua procedura,cu altzi mostenitori, care au alte drepturi decat cele inscrise de notarul public in certificatul de mostenitor initzial. Coindivizarii pot contesta sau isi pot da acordul doar in cadrul succesiunii ce se dezbate dupa defunctul la care ei insisi ar avea legalmente dreptul sau pretentzii legitime. Nu este cazul in spetza de fatza.
Rrespecte
Contra respecte...!

Am reusit pana la urma intabularea pe cota(ideala) indiviza respectiva.Urmeaza o intelegere la notar pt.stabilire cote(parti) si individualizare parcele(topograf)
:aplauze:

sansiro

Post by sansiro » 26 Oct 2007, 17:46

ei, vezi;)? Nu s-a determinat cota ideala cumva? Caci atunci aceasta se va stabili fie la notar pe cale amiabila, urmata dupa caz, de partaj in natura cu ajutorul unei expertize cadastrale, fie de un litigiu in instantza. :grin:
Respecte

adihor

Post by adihor » 27 Oct 2007, 14:20

sansiro wrote:ei, vezi;)? Nu s-a determinat cota ideala cumva? Respecte
Pai nu s-a determinat ,din pacate,doar a trecut mostenitorul in locul titularului.....Totusi-intreb-la ce sa ma astept in caz de pornire(eu) a unei actiuni in justitie(sistare)-in cat timp? si la care instanta se opreste(termina)?
Mai pot face ceva la notar in afara de a-i chema pe toti(nu vor veni) mostenitorii ?!
Numai respect...

sansiro

Post by sansiro » 27 Oct 2007, 15:03

In caul unei actiuni in instanta, aceasta este obligata sa faca tot posibilul sa pentru a asigura partajul in natura. Doar in cazul in care acest lucru nu este posibil, se va stabili care dintre copartajantzi ar dori sa preia el insusi bunul, cu obligatzia de plata a unei sulte pentru restul celor in drept sa primeasca parte. Daca nu se doreste asa ceva de catre nciunul, atunci instantza va decide vanzarea la licitatie si impartirea pretului conform cotelor detinute de catre indivizari.
In practica, de regula, se va face insa o expertiza cadastrala si se va lotiza terenul, in parcele la stabilirea carora se va tine cont de cotele fiecarui coproprietar indivizar.
Dca oamenii refuza sa vina la notar, ai putea, dar nu esti obligat, sa faci la biroul notaria lrespectiv o citare in vederea intocmirii actului de partaj, la data de..... si ora.... Daca nu se prezinta, notarul va certifica faptul neprezentarii pe care il vei invedera instantzei in cazul declansarii actiunii. Asta va putea eventual demonstra buna ta credintza si faptul ca ai facut tot posibilul pentru a rezolva un partaj pe cale amiabila. Potrivit art. 1718 Cod civil, nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune, asa ca... Astfel incat, daca judecatorul va da hotararea irevocabila, poate castigi ceva la cheltuielile de judecata :grin:
Actiunea se va opri atunci cand partile nu fac uz de caile de atac. Prima instantza ompetenta material este judecatoria. Hotararea acesteia se poate ataca cu apel in 15 zile de la comunicare, instantza competenta sa judece apelul fiind Tribunalul. Decizia tribunalului este definitiva si poate fi investita cu titlu executoriu. Totusi, in 15 zile de la comunicarea ei, poate fi atacata cu recurs la curtea de apel competenta. Hotararea curtzii de apel este definitiva si irevocabila.
Respecte

adihor

Post by adihor » 27 Oct 2007, 15:18

sansiro wrote:In caul unei actiuni in instanta, aceasta este obligata sa faca tot posibilul sa pentru a asigura partajul in natura. Doar in cazul in care acest lucru nu este posibil, se va stabili care dintre copartajantzi ar dori sa preia el insusi bunul, cu obligatzia de plata a unei sulte pentru restul celor in drept sa primeasca parte. Daca nu se doreste asa ceva de catre nciunul, atunci instantza va decide vanzarea la licitatie si impartirea pretului conform cotelor detinute de catre indivizari.
In practica, de regula, se va face insa o expertiza cadastrala si se va lotiza terenul, in parcele la stabilirea carora se va tine cont de cotele fiecarui coproprietar indivizar.
Lamurit,terenul se poate lotiza...
La notar furnizez toate datele de identificare ale celor in cauza(mostenitorii
titularilor indivizi) si in caz ca nu se prezinta toti ,o data ,de doua ori,notarul poate rezolva cu cei prezenti sau numai in instanta?
:(

sansiro

Post by sansiro » 30 Oct 2007, 09:06

Numai in instantza. Este necesar consimtzamantul expres al tuturor coproprietarilor.
Respecte

adihor

Post by adihor » 10 Aug 2008, 17:53

sansiro wrote:Numai in instantza. Este necesar consimtzamantul expres al tuturor coproprietarilor.
Respecte
Se pare ca instanta o voi cunoaste curand deoarece unul din coindivizari(A)-considera ca este singurul indreptatit la terenurile in cauza-mostenire de la parinti-copii au aflat la moartea tatalui(coindivizarul A)-dezbatandu-se mostenirea-ca sant intabulati si fratii tatalui.Acesta avea inca din timpul vietii in ordine cronologica
1.Intelegere de ascendent prin care parintii si copii impart averea -1955
intelegerea este dactilgrafiata si semnata de toti(nu e autentificata)-averea se imparte in mod egal la copii!!!!!!!!!!!
2.Certificate de mostenitor 1961-tata si 1973-mama coindivizarului A(in cert de most apar toti copii cf cod civil)
3.Minuta dactilografiata si semnata de la ceilalti 2 frati(B,C) cum ca renunta la mostenire-1973

Partea de mostenire adica 1/4 ce revine celui de-al 4-lea frate(D) nu face obiectul nici unei renuntari!
Titlul de proprietate nu cred ca poate fi anulat,deoarece prin cererea de
reconstituire au fost repusi in drepturi toti fratii!!!chiar si cei care au renuntat!!!!!!
Repet partea care ma intereseaza(D) nu a fost cedata prin nici un fel de declaratie sau chitanta de mana!!!!
Acea intelegere in familie nici intr-un caz nu dezmosteneste pe fratele
la care ma refer(D)
Ce parere aveti?

sansiro

Post by sansiro » 29 Jan 2009, 21:46

pelati la un avocat;)Succes

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests