Consultarile cu alti avocati nu sunt consultatii juridice

Mai stie cineva ceva despre cineva cumva?
Post Reply
indian

Consultarile cu alti avocati nu sunt consultatii juridice

Post by indian » 31 Oct 2005, 10:01

Iata un articol preluat de pe juridice.ro - Andrei Savescu.
Cititi si voi:

"Impartasirea experientei si exprimarea unor opinii de speta sunt lucruri firesti pentru orice jurist, cu atat mai mult pentru avocati, care, in marea lor majoritate nu sunt specializati pe o anumita materie juridica de drept substantial.

Consultarilor intraprofesionale le este specifica lipsa responsabilitatii in exprimarea unor puncte de vedere.
Exista un soi responsabilitate in acordarea consultatiilor colegiale, dar acest simtamant este generat de dorinta de autoafirmare, care tinde sa-l impinga pe colegul avocat sa exprime opinii avantate, sau care sunt in realitate evazive.

Colegul caruia ii cerem o parere nu simte pe obraz gafaitul rece al clientului. Asta e un lucru care poate fi privit si ca fiind pozitiv, insa mereu trebuie avuta in vedere regula ca pe opiniile colegilor avocatul nu se poate bizui, ci trebuie sa le ia in considerare cu realism, ca pe niste simple idei, nu ca pe rezultatul unei analize responsabile."

Eu nu am avut "probleme" cu sfaturile primite de la voi.
Este drept ca am "gandit" fiecare idee primita, insa cred ca este un lucru fantastic faptul ca, o solutie "aiurea", este urgent corectata de altcineva, care este in tema cu problema respectiva.

doru99

Post by doru99 » 01 Nov 2005, 01:07

E o aberatie! Daca vrei sa ajuti un coleg nu o faci din dorinta de autoafirmare si fara responsabilitate. O faci pur si simplu. Astfel de manifestari am intalnit intr-adevar la unii avocati in varsta care au senzatia ca ei au inventat dreptul.

and

Post by and » 01 Nov 2005, 08:28

"Consultarilor intraprofesionale le este specifica"..., insa, intr-adevar, forumul Avocatura.com este foarte deosebit, SI din acest punct de vedere.

Discutiile de pe Avocatura.com sunt, intr-adevar, caracterizate de atentie si pertinenta. Acesta este motivul pentru care ii admir pe membrii acestui forum, si de aceea eu insumi sunt prezent aici, pe Avocatura.com.

Cred ca Indian are foarte mare dreptate, si a pus punctul pe "i" cu privire la ambele chestiuni la care s-a referit:
- gandeste fiecare solutie primita pe forum
- solutiile "aiurea" sunt rapid ajustate de alti useri, care sunt mai in tema cu problema respectiva

croc

Post by croc » 01 Nov 2005, 14:24

eu nu inteleg nimic;
ce e asta? :(

and

Post by and » 01 Nov 2005, 22:26

ce e asta care? ce? nu inteleg nimic!... 8O

fira

Post by fira » 01 Nov 2005, 23:55

am citit si eu citeva articole pe site-ul ala, nu stiu ce sa zic, or fi serioase sau la misto. Cel putin asta m-a dat pe spate :

"Eu cred ca toti juristii au ceva special. Am avut ocazia sa cunosc personal mii de profesionisti ai dreptului si de candidati la aceasta demnitate. Barbati si femei, tineri si altii. Toti au ceva special, o trasatura a personalitatii lor care ii face sa se indrepte spre domeniul juridic. Ei sunt nativ foarte dotati pentru NU. Opozitia, fronda, aptitudinea si voluptatea de a lupta impotriva sistemului, revolta insidioasa si actiunea taioasa sunt elemente care n-am observat sa lipseasca din zestrea juristilor. Exista o forta in spatele ochilor lor care ii face sa mearga inainte cu indarjire, sa lupte pentru o cauza.

Dar juristii nu sunt niste oameni curajosi, in sensul ca nu dau semne de vitejie. Lupta lor este intelectuala si fina. Ea este o lupta cu un caracter eminamente social, care se bazeaza in mod esential pe cunoasterea regulilor de functionare a mecanismelor sociale."



Nu stiu ce sa cred...daca e scris la misto, atunci parc-ar avea ceva din stilul catavencilor. Daca e serios....e serioasa treaba frate :-(

and

Post by and » 02 Nov 2005, 00:29

nu, Fira, nu e "la misto"

ref. "mii" de profesionisti si candidati, de asemenea este adevarat. e de mirare?

croc

Post by croc » 02 Nov 2005, 09:12

fira wrote: "Eu cred ca toti juristii au ceva special. Am avut ocazia sa cunosc personal mii de profesionisti ai dreptului si de candidati la aceasta demnitate. Barbati si femei, tineri si altii. Toti au ceva special, o trasatura a personalitatii lor care ii face sa se indrepte spre domeniul juridic. Ei sunt nativ foarte dotati pentru NU. Opozitia, fronda, aptitudinea si voluptatea de a lupta impotriva sistemului, revolta insidioasa si actiunea taioasa sunt elemente care n-am observat sa lipseasca din zestrea juristilor. Exista o forta in spatele ochilor lor care ii face sa mearga inainte cu indarjire, sa lupte pentru o cauza.

Dar juristii nu sunt niste oameni curajosi, in sensul ca nu dau semne de vitejie. Lupta lor este intelectuala si fina. Ea este o lupta cu un caracter eminamente social, care se bazeaza in mod esential pe cunoasterea regulilor de functionare a mecanismelor sociale."

:-(
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:-( :-( :-(
nu am iconita potrivita :-( :-( :-(

and

Post by and » 02 Nov 2005, 09:41

nu inteleg, Croc, ce vrei sa spui cu iconitele care zambesc asa, ca un soare de iarna, si planga cu lacrimi laterale? care sunt cuvintele de dedesubt?

denominatus

Post by denominatus » 02 Nov 2005, 17:37

Eu cred ca vrea sa sublinieze ca "mii de profesionisti ai dreptului" e cam mult spus. :grin:
Profesionistii dreptului sunt din ce in ce mai rari in zilele noastre. Si subscriu si eu la acest curent de opinie. Rara aviara. :)

Desigur, este relevanta si stabilirea standardelor folosite in calificarea unui practicant ca fiind profesionist au ba.

Poate vroiai sa zici "mii de oameni care profeseaza in domeniul dreptului"?
Asta-i altceva. :) Catindati? Iarasi altceva :)

Daca insa ai avut privilegiul de a intalni macar 1.000 de adevarati profesionisti ai dreptului, adica, cum se zicea pe vremuri si in adevaratul sens al cuvantului, maestri, jos palaria, aplauze la scena deschisa si invidia mea sincera. :)

and

Post by and » 02 Nov 2005, 20:20

am zis "mii de profesionisti ai dreptului si de candidati la aceasta demnitate"

profesionist al dreptului = persoana care realizeaza activitati juridice cu titlu profesional

am stat de vorba personal cu mii, intr-adevar, printre care numerosi profesionisti foarte buni

in plus, m-am referit laolalta la profesionisti si candidati, si e clar ca am cunoscut mii, deci nu cred ca la asta s-a referit, la numar

dar exegeza iconitelor emotive este interesanta, iata, noi o facem :)

denominatus

Post by denominatus » 03 Nov 2005, 11:46

Cred ca acceptiunile noastre despre sintagma "profesionist al dreptului" sunt un pic diferite.

Persoana care realizeaza activitati juridice cu titlu profesional eu as numi-o mai degraba practicant, decat profesionist.

Intr-un fel, eu vad "profesionist" ca fiind un superlativ, ceva ce te duce cu gandul la o maniera profesionala de a-si exercita profesia. :)
Nu suporta grade de comparatie.

dar astra e o chestie de nuanta, si nu vreau sa intru intr-o polemica semantica, fiindca fiecare are sensibilitatea lui pentru cuvinte si notiuni.

Maestri (profesionisti) sunt putini, practicanti (practicieni)sun mii, candidati poate j de mii.
Ce zici, cadem la pace pe formularea asta? :)


Iar in legatura cu iconitelor emotive, trebuie sa ai un pic de rabdare. (Vad ca esti Initiat deja. :aplauze: )

Mai devreme sau mai tarziu vei ajunge sa stabilesti un fel de relatie virtuala cu anumiti forumari, si vei ajunge sa intuiesti modul fiecaruia de a gandi si de a se exprima. Mai mult, cand vei fi Presedinte, probabil vei putea chiar anticipa reactiile si modul de abordare a problemelor :)

E chestie de observatie, intuitie si citit printre randuri ( sau printre iconite emotive), dar daca vrei sa-i spui exegeza, n-am nimic impotriva. :)

Totusi, sunt un pic dezamagit. Chiar am sperat, pentu oclipa, ca exista acele mii de profesionisti (maestri), si iata dovada, exista si omul care sa-i fi intalnit.

denominatus

Post by denominatus » 03 Nov 2005, 12:00

Si mai e o chestie, tot la fel, de nuanta. :grin:

Mi s-a parut cel putin interesanta alaturarea, in aceeasi fraza, a referirii la "regulile de functionare a mecanismelor sociale" in contextul in care "juristii nu sunt niste oameni curajosi".

Crezi ca ai putea sa detaliezi? :lol:

and

Post by and » 03 Nov 2005, 12:06

inteleg. intr-adevar, este doar o diferenta de acceptiune

multumesc pentru aplauze :razz:
"Iar in legatura cu iconitelor emotive, trebuie sa ai un pic de rabdare. (Vad ca esti Initiat deja. :aplauze: )"

and

Post by and » 03 Nov 2005, 12:16

hoops, am raspuns la mesajul de mai sus, ne-am suprapus cu mesajele...

eh, trebuie sa recunoastem ca juristii nu se numara printre cei mai curajosi oameni. de exemplu, nu se compara cu inginerii... :lol:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests