Drum public

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
leonardo
Membru Junior
Membru Junior
Mesaje: 62
Membru din: 04 Apr 2008, 13:00

Drum public

Mesaj de leonardo » 10 Mar 2020, 19:17

Buna ziua,
la un sat de munte din drumul comunal asfaltat duc diverse drumuri, pietruite, la fanetele oamenilor, dar intre timp si la case care au fost construita acolo cu aprobari de constructie. Drumul la care ma refer este pietruit, partial ingradit pe ambele parti dar se afla pe terenurile private ale mai multor proprietari. Pe acest drum se trecea din totdeauna (poate de sute de ani) pe jos, cu carutele sau cu masini. Cand s-au cosntruit casele sa trecut si cu camioane. Acum unul din proprietari a barat drumul (doar din cine stie ce invidie).
A-au facut plnager la politia satului, fara succes, afirmandu-se ca, fiind teren privat, nu pot face nimic. Intre timp s-au facut petitii pana la Ministerul Afercerilor Interne care a dat totul "spre solutionare" Inspectoratului de Politie Bucuresti, de acolo la Inspectoratul Judetean si de acolo a ajuns la Politia satului. Aceasta s-a adresat prin plangere penala parchetului - in baza art. 339 al.3 al codului penal "Impiedicarea sau ingreunarea circulatiei pe drumurile publice" asteptand solutia legala din partea patrchetului.
Eu as vrea sa va intreb, daca acest drum este intr-adevar "drum public" punand sa se judece in baza art. 339 sau nauz are aceasta calitate si ar trebui rezolvata problema in baza art. 619 din codul civil (§6 – DREPTUL DE TRECERE), unde scrie: "Întinderea și modul de exercitare a dreptului de trecere sunt determinate prin înțelegerea părților, prin hotărâre judecătorească sau printr-o folosință continuă pe timp de 10 ani.". Folosinta continua pe timp de 10 ani este echivalenta unei hotarari judecatoresti si, dupa parerea mea, politia ar trebui sa indepartaze imediat bariera.
Intrebarea mea este da fapt: Drumul respectiv este drum public? (eu zic ca nu).
Ati mai auzit de un asemenea caz - cum s-a rezolvat?
Va multumesc.

av_andrei
Curios
Curios
Mesaje: 1
Membru din: 16 Mar 2020, 09:01

Re: Drum public

Mesaj de av_andrei » 16 Mar 2020, 10:27

daca bucata de teren respectiv nu a fost cedat in favoarea statului pt a se constitui ca si drum public, acesta isi pastreaza calitatea de proprietate privata si acecsul va fi posibil cat timp proprietarul il permite.
Proprietarul terenului pe care se afla drumul trebuie sa faca dezmembrarea terenului in cauza, cu schite cadastrale care sa identifice exact dimensiunile drumului, pozitia, etct. Dupa ce s-a efectuat aceasta dezmembrare si s-a facut mentiunea in cartea funciara, se face o cerere catre Consiliul local respectiv privind incheierea unui act de donatie pentru drumul in cauza. Consiliul local va trebui sa accepte aceasta donatie prin hotarare. Dupa indeplinirea formalitatilor, drumul respectiv va fi inclus in domeniul public si nomenclatorul stradal si va primi o denumire.
Pana se va efectua aceasta procedura, daca se va efectua, daca considerati ca drumul respectiv va asigura acces la un drum deja public sau la o alta utilitate esentiala, siu nu aveti cum trece prin alta parte chiar si cu costrui mai mari, puteti sa analizati institutia Dreptului la servitute reglementat de codul civil.

Vizitator

Re: Drum public

Mesaj de Vizitator » 16 Mar 2020, 11:27

Multumesc, dar atunci art. 619 din codul civil (pe care l-am amintit) la ce se refera?
Drumul respectiv trece prin terenurile a cel putin 12 proprietari. Cu toate acestea este intretinut (pietruit), partial ingradit si folosit de zeci, poate sute, de ani de oricie. Asa sunt si drumurile vecine care ies toate din drumul comunal (asfaltat de comuna). Acum i s-a casunat unuia din proprietari, din invidie, sa pareze drumul. O plangere penala este incurs, dar cine stie cand se va lua o hotarare.
Eu as zice ca, conform articolului de mai sus (civil) politia ar trebui sa vina sa impuna libera trecere, amenintand si cu amenda. De o hotarare judecatoreasca nu-i nevoie, caci folosinta continua pe timp de 10 ani este echivalenta unei hotarari judecatoresti. Nu este posibil ca un individ sa poata teroriza dupa bunul plac toti vecinii. Intre timp un alt vecin, mai din fata, i-a barat si lui drumul, incat si el trebuie s-o ia pe ocolite, prin alte livezi, ca sa poate merge in sat. Ca se lasa si cu bataie este clar. Politia tace.
Multumesc.

Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator