Problema de competenta materiala
Problema de competenta materiala
Reclamantul A notifica in temeiul Legii 10 pe societatea B (detinatoare a terenului, intabulata in CF) solicitand revendicarea unui teren (pe care este amplasat si o constructie demontabila).
La fond, contestatia pe Legea 10 este respinsa. Se declara de catre A apel.
In apel reclamanta A constata ca terenul, ulterior notificarii, a fost instrainat succesiv, dupa cum urmeaza:
- Societatea B vinde societatii C
- Societatea C vinde lui D persoana fizica
- Persoana fizica D vinde lui E persoana fizica
- Persoana fizica E vinde societatii F - in vederea demolarii constructiilor existente, pentru ridicarea pe acel teren a unui supermarket
Reclamanta A introduce o noua actiune, separata, la Tribunal, impotriva lui B, C, D, E, F solicitand constatarea nulitatii absolute a contractelor de vanzare cumparare succesive si restabilirea situatiei anterioare de CF, pentru cauza ilicita - 948,966 C.civ + art 20 Legea 10
Cauza este pe rol la sectia civila.
Paratii ridica exceptia caracterului comercial al actiunii, timbrajului (a fost timbrata cu suma fixa), lipsa calitatii procesuale active.
Instanta din oficiu ridica exceptia lipsei competentei materiale, o pune in discutia partilor si apoi o declina in favoarea Judecatoriei.
Ce parere aveti?
Mi se pare ca ridica niste probleme interesante.
La fond, contestatia pe Legea 10 este respinsa. Se declara de catre A apel.
In apel reclamanta A constata ca terenul, ulterior notificarii, a fost instrainat succesiv, dupa cum urmeaza:
- Societatea B vinde societatii C
- Societatea C vinde lui D persoana fizica
- Persoana fizica D vinde lui E persoana fizica
- Persoana fizica E vinde societatii F - in vederea demolarii constructiilor existente, pentru ridicarea pe acel teren a unui supermarket
Reclamanta A introduce o noua actiune, separata, la Tribunal, impotriva lui B, C, D, E, F solicitand constatarea nulitatii absolute a contractelor de vanzare cumparare succesive si restabilirea situatiei anterioare de CF, pentru cauza ilicita - 948,966 C.civ + art 20 Legea 10
Cauza este pe rol la sectia civila.
Paratii ridica exceptia caracterului comercial al actiunii, timbrajului (a fost timbrata cu suma fixa), lipsa calitatii procesuale active.
Instanta din oficiu ridica exceptia lipsei competentei materiale, o pune in discutia partilor si apoi o declina in favoarea Judecatoriei.
Ce parere aveti?
Mi se pare ca ridica niste probleme interesante.
1. Actiunea se timbreaza cu suma fixa (103.000 lei) pentru ca asa prevede art. 3 din Legea nr. 146/1997;
2. Cred ca intr-adevar A nu are calitate procesuala activa (nu a fost parte in contractele a caror anulare o cere)
3. Competenta materiala este, dupa parerea mea, in functie de valoare (nu cred ca actiunea in anulare a contractului de vanzare-cumparare poate fi considerata ca avand un obiect neevaluabil in bani);
4. Daca A este proprietar neposesor atunci poate introduce actiune in revendicare;
Care a fost solutia?
2. Cred ca intr-adevar A nu are calitate procesuala activa (nu a fost parte in contractele a caror anulare o cere)
3. Competenta materiala este, dupa parerea mea, in functie de valoare (nu cred ca actiunea in anulare a contractului de vanzare-cumparare poate fi considerata ca avand un obiect neevaluabil in bani);
4. Daca A este proprietar neposesor atunci poate introduce actiune in revendicare;
Care a fost solutia?
fiind vorba de actiune in constatarea nulitatii absolute nu prezinta relevanta daca A a fost sau nu parte in contractele a caror anulare o cere caci nulitatea absoluta se poate invoca de orice persoana interesata. Din cate am inteles eu A justifica un interes deci are calitate procesuala actoiva in cauza.
In ce priveste competenta eu apreciez ca ea apartine judecatoriei, caci actiunea in constatarea nulitatii absolute nu este calificata ca o actiune "evaluabila in bani" (dovada si faptul ca se timbreaza cu suma fixa" . Cred ca numai daca s-ar fi cerut in subsediar si restiturea prestatiilor, aceasta din urma fiind evaluabila in bani, atunci s-ar fi putut pune in discutie competenta dupa valoarea obiectului cererii. Dar si in acest caz apreciez ca ar fi fost competenta tot judecatoria, cererea in restituirea prestatiilor fiind una accesorie si care deci ar fi urmat soarta celei principale (actiune in constatarea nulitatii), fiind tot de competenta judecatoriei.
In ce priveste competenta eu apreciez ca ea apartine judecatoriei, caci actiunea in constatarea nulitatii absolute nu este calificata ca o actiune "evaluabila in bani" (dovada si faptul ca se timbreaza cu suma fixa" . Cred ca numai daca s-ar fi cerut in subsediar si restiturea prestatiilor, aceasta din urma fiind evaluabila in bani, atunci s-ar fi putut pune in discutie competenta dupa valoarea obiectului cererii. Dar si in acest caz apreciez ca ar fi fost competenta tot judecatoria, cererea in restituirea prestatiilor fiind una accesorie si care deci ar fi urmat soarta celei principale (actiune in constatarea nulitatii), fiind tot de competenta judecatoriei.
pentru Norocel
cata vreme dreptul de proprietate este un drept real absolut, opozabil erga omnes iar contractele a caror anulare se cere sunt contracte translative de proprietate, tu ce crezi, ii sunt sau nu opozabile lui A, care nu a fost parte in ele?
dar tie?
dar tie?
Re: pentru Norocel
N-am de ales, imi sunt opozabile si mie !attorneyatlaw wrote:cata vreme dreptul de proprietate este un drept real absolut, opozabil erga omnes iar contractele a caror anulare se cere sunt contracte translative de proprietate, tu ce crezi, ii sunt sau nu opozabile lui A, care nu a fost parte in ele?
dar tie?
Cred ca poti introduce totusi actiune in revendicare daca imobilul a fost preluat fara sa existe un titlu valabil.Sofia wrote:Pe mine m-ar interesa daca este admisibila o actiune intemeiata pe prevederile art. 480 Cod civil in conditiile in care ai pierdut termenul pentru a folosi procedura speciala prevazuta de Legae nr. 10/2001.