neexecutarea sentintei privind plata salariilor
neexecutarea sentintei privind plata salariilor
salut. poate nu m-am documentat suficient, recunosc, insa as vrea sa stiu care este sanctiunea pentru neexecutarea unei sentinte privind obligarea paratei la plata drepturilor salariale pretinse de reclamant? am pierdut pe fond un litigiu de munca si s-a dat hotarare de executare a platii drepturilor salariale pentru 3 ani de zile ale respectivului fost angajat, constand in diferente pentru ore suplimentare, ore de noapte si ore lucrate in zilele de sarbatori legale. daca imi puteti indica un cadru legislativ sa ma uit pe el ar fi minunat. va multumesc!
Raspunderea juridica pentru incalcarea unor prevederi legale
Legea 168/1999
Art. 83. - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile calculate de la data cererii de executare adresate unitatii de partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni ori cu amenda.
Art. 84. - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an ori cu amenda.
Art. 85. - Raspunderea pentru savarsirea infractiunilor prevazute la art. 83 si 84 revine persoanelor care aveau obligatia de a dispune plata salariilor sau, dupa caz, reintegrarea salariatului respectiv.
Art. 86. - (1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 83 si 84 actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate.
(2) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Legea 168/1999
Art. 83. - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile calculate de la data cererii de executare adresate unitatii de partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni ori cu amenda.
Art. 84. - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an ori cu amenda.
Art. 85. - Raspunderea pentru savarsirea infractiunilor prevazute la art. 83 si 84 revine persoanelor care aveau obligatia de a dispune plata salariilor sau, dupa caz, reintegrarea salariatului respectiv.
Art. 86. - (1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 83 si 84 actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate.
(2) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Codul muncii-Raspunderea penala
Art.277(Neexecutarea hotararii judecatoresti privind plata salariilor)
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda
Probabil asa se practica, e o lege nescrisa, fiindca negru pe alb nu am gasit acest lucru (care pe mine m-ar avantaja - sa plateasca firma, daca semneaza planificarile si le da in original la salariatii pe care-i pune sa presteze ore de noapte neremunerate). Inca o data multumesc mult pentru raspunsuri!