Preavizul

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
Ana-Iram

Preavizul

Post by Ana-Iram » 12 Mar 2007, 20:41

In cazul in care esti in perioada de preaviz este legal ca orele petrecute la servici sa fie de 4 ore, adica la jumatate fata de numarul orelor din contractul individual de munca? Stiu ca, candva acest lucru era perfect legal, considerandu-se ca in celelalte 4 ore iti cauti de munca. :floare:

valic

Post by valic » 12 Mar 2007, 21:17

Uite ce prevede Contractul colectiv de munca 2007-2010:

Art. 74.- (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul din urmatoarelemoduri:a) de drept;b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractuluide munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii,pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate sepot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

maxxim

Post by maxxim » 13 Mar 2007, 15:30

problema este daca vorbim de preaviz in cazul demisiei sau de preavizul aferent concedierii pt motive care nu tin de persoana salariatului (adica desfiintarea locului de munca) .

In primul caz stai 8 ore ca altfel risti o sanctiune disciplinara, in al doilea caz ia de bun ce scrie senior valic .... :razz:

Ana-Iram

Post by Ana-Iram » 14 Mar 2007, 07:52

Va multumesc pentru raspuns.

Intre timp eu am sunat la Inspectia Muncii, acolo am vorbit cu o doamna pe nume Andreea Tudosie si mi-a zis ca art. 74 din Codul muncii nu mai este valabil, ca, Codul Muncii s-a schimbat din sept. 2006. Am mai intrebat care sunt drepturile mele in perioada preavizului. Rapunsul ei a fost: art. 61 (lit c si d), art. 65 si art. 66.

Am uitat sa mentionez ca eu sunt in aceeasta situatie din cauza deciziei pe care a luat-o administratorul, motivele au fost:
-datorita situatiei financiare a firmei este nevoit sa restructureze postul meu (cu toate ca acum 2 sapt. a angajat 2 persoane, lucru care mi s-a parut cel putin ciudat). Eu sunt biochimist, lucrez intr-un laborator medical, administratorul s-a gandit ca doi asistenti medicali generalisti (nici macar nu sunt asistenti medicali de laborator) fac mai mult decat o persoana cu studii superioare, biochimist.
-a doua cauza este faptul ca eu nu am inca avizul de libera practica si nici experienta, lucru care este de asemenea ciudat pentru ca eu urma sa obtin avizul de libera practica in urmatoarea luna. De asemenea, el stia din momentul angajarii ca eu nu aveam inca experienta si nici avizul de libera practica. Iar vis-a-vis de experienta, putea vorbi la trecut, pentru ca in momentul de fata eu stiu sa lucrez foarte bine in mai multe departamente, dar .... daca asa a vrut el.
Aha, am uitat sa mai zic ca eu avand cursul de audit intern, urma sa ma ocup de ISO.

Eu ce sa inteleg din astea?!

Angajarea s-a facut acum 6 luni, iar perioada de proba este de 6 luni.
Asta inseamna ca s-a folosit de mine, iar acum ....

ist314

Post by ist314 » 20 Mar 2007, 14:49

Iti atrag atentia asupra urmatoarelor prevederi ale Contr. Col. de Munca 2007-2010 "Art. 80. - (1) In situatia in care disponibilizarile de personal nu pot fi evitate, conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi desfiintat daca i se ofera sau nu un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate.
(2) In cazurile in care salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o forma de recalificare, conducerea unitatii la va comunica in scris termenul de preaviz, in conditiile prevazute in prezentul contract colectiv de munca."
De asemenea, esti indreptatita conf. "Art. 78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului."
In linii mari, nu prea ai ce face in afara de revendicarea drepturilor tale mai sus prezentate (daca nu se executa de buna voie), angajatorul fiind suveran in aprecierea necesarului de forta de munca si a posturilor necesare.[/b]

Ana-Iram

Post by Ana-Iram » 21 Mar 2007, 22:55

Contactul colectiv de munca se aplica in toate unitatile???
Eu am contract individual de munca

Iar art. 78, eu l-am gasit sub o alta prezentare. Iata:

Art. 78. - (1) Ξn cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

Nu mai inteleg nimic!!!

Ana-Iram

Post by Ana-Iram » 21 Mar 2007, 22:58

Pt. valic si maxxim: mi s-a zis ca nu am dreptul la cele 4 ore in care eu pot pleca de la servici.
Deci?! :-x

valic

Post by valic » 22 Mar 2007, 11:44

Ti-am dat un raspuns deja, uita-te mai sus. (3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii,pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi." Se aplica, in cazul tau, deoarece ti-au desfacut contractul de munca
Ana-Iram a scris:
Intre timp eu am sunat la Inspectia Muncii, acolo am vorbit cu o doamna pe nume Andreea Tudosie si mi-a zis ca art. 74 din Codul muncii nu mai este valabil
Eu vb. de art. 74 din Contractul Colectiv de Munca.

ist314

Post by ist314 » 22 Mar 2007, 12:40

Da, si tot asa cum valic ti-a indicat dispozitii ale Contractului Colectiv de Munca pe anul 2007-2010, asa si eu. Nu confunda Codul Muncii cu acest contract.
Drepturile tale sunt clar precizate in prezentarile noastre, citeste-le atent. (4 ore ptr. cautare loc de munca, trebuie sa fii anuntata de asemenea ca ti se desface contr. indiv. de munca si daca ti se ofera un altul sau nu, dreptul tau la indemnizatie). Si raspunsul este afirmativ, prevederile acestui contract colectiv trebuie respectate de toate unitatile.

Ana-Iram

Post by Ana-Iram » 22 Mar 2007, 15:52

Eu am inteles asta.
Ceea ce am vrut sa zic este ca nu imi sunt respectate aceste drepturi, si mi-e teama ca sunt multi care nu le respecta.

Eu m-am lamurit vis-a-vis de aceeasta tema.
Va multumeesc. :kiss: :floare:

ist314

Post by ist314 » 22 Mar 2007, 17:22

Daca angajatorul nu respecta aceste obligatii, te poti adresa Tribunalului competent teritorial. Vei avea cu siguranta castig de cauza. Succes.

valic

Post by valic » 23 Mar 2007, 17:39

Bafta!

Post Reply