Noul Cod Penal

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
qwert

Noul Cod Penal

Post by qwert » 28 Jan 2007, 00:28

Stie cineva la ce se refera urmatoarele:

458 din Codul de procedura penala
278/2006
art 15, art 81 sau 86/1 din codul penal

Si ce exceptii sunt?

Se poate aplica pentru tentativa de omor?

Multumesc!

qwert

Post by qwert » 28 Jan 2007, 00:39

PS: la o condamnare de 3 ani.

av_bbq

Post by av_bbq » 28 Jan 2007, 22:13

Intervenirea unei legi penale noi

Art. 458. - (1) Cand dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare intervine o lege ce nu mai prevede ca infractiune fapta pentru care s-a pronuntat condamnarea, ori o lege care prevede o pedeapsa mai usoara decat cea care se executa ori urmeaza a se executa, instanta ia masuri pentru aducerea la indeplinire, dupa caz, a dispozitiilor art. 12, 14 si 15 din Codul penal.
(2) Aplicarea dispozitiilor din alineatul precedent se face din oficiu sau la cererea procurorului ori a celui condamnat, de catre instanta de executare, iar daca cel condamnat se afla in executarea pedepsei, de catre instanta corespunzatoare in grad in a carei raza teritoriala se afla locul de detinere sau unitatea unde condamnatul executa pedeapsa la locul de munca.

ART. 15
Aplicarea facultativa a legii penale mai favorabile in cazul pedepselor definitive
Cand dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare si pana la executarea completa a pedepsei inchisorii a intervenit o lege care prevede o pedeapsa mai usoara, iar sanctiunea aplicata este mai mica decat maximul special prevazut de legea noua, tinandu-se seama de infractiunea savarsita, de persoana condamnatului, de conduita acestuia dupa pronuntarea hotararii sau in timpul executarii pedepsei si de timpul cat a executat din pedeapsa, se poate dispune fie mentinerea, fie reducerea pedepsei. Pedeapsa aplicata nu poate fi coborata sub limita ce ar rezulta din reducerea acestei pedepse proportional cu micsorarea maximului special prevazut pentru infractiunea savarsita.
Dispozitiile art. 14 alin. 5 se aplica si in cazul condamnarilor aratate in prezentul articol, executate pana la data intrarii in vigoare a legii noi, pedeapsa din hotarare reducandu-se cu o treime.

ART. 81
Conditiile de aplicare a suspendarii conditionate
Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, afara de cazul cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;
c) se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi acordata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 2 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c).
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu poate fi dispusa in cazul infractiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani, precum si in cazul infractiunilor prevazute la art. 182, art. 183, art. 197 alin. 1 si 2 si art. 267^1 alin. 1 si 2.
*) In cazul condamnarii pentru o infractiune prin care s-a produs o paguba, instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei numai daca pana la pronuntarea hotararii paguba a fost integral reparata sau plata despagubirii este garantata de o societate de asigurare.
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei nu atrage suspendarea executarii masurilor de siguranta si a obligatiilor civile prevazute in hotararea de condamnare.
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei trebuie motivata.


ART. 86^1
Conditiile de aplicare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere
Instanta poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 4 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, afara de cazurile cand condamnarea intra in vreunul dintre cazurile prevazute in art. 38;
c) se apreciaza, tinand seama de persoana condamnatului, de comportamentul sau dupa comiterea faptei, ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru acesta si, chiar fara executarea pedepsei, condamnatul nu va mai savarsi infractiuni.
Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere poate fi acordata si in cazul concursului de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1 lit. b) si c).
Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere nu poate fi dispusa in cazul infractiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani, precum si in cazul infractiunilor prevazute la art. 182, art. 183, art. 197 alin. 1 si 2 si art. 267^1 alin. 1 si 2. Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere poate fi dispusa in cazul infractiunii de furt calificat prevazute la art. 209 alin. 3, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 2 ani.

qwert

Post by qwert » 29 Jan 2007, 15:42

Deci se poate aplica in cazul prezentat!?

Tentativa la infractiunea de omor nu se afla printre urmatoarele:

Art. 182. - Vatamarea corporala grava

Art. 183. - Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte

Art. 197. - Violul

Art. 267. - Supunerea la rele tratamente

Multumesc mult!

wittmann

Post by wittmann » 29 Jan 2007, 16:39

@av_bbq: vezi ca ai un cod penal neactualizat. Art. 81 alin. 3, 4 si art. 86^1 alin. 3 sunt abrogate.

@qwert: actualmente suspendarea se poate aplica indiferent de infractiune.

av_bbq

Post by av_bbq » 29 Jan 2007, 17:23

da mi-am dat seama dar porumbelul a zburat.... :oops:

mariuca

Post by mariuca » 29 Jan 2007, 17:24

wittmann wrote:
@qwert: actualmente suspendarea se poate aplica indiferent de infractiune.
Nu se mai tine cont de pedeapsa? :roll:

av_bbq

Post by av_bbq » 29 Jan 2007, 17:29

ba da sa fie sub 3 ani

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 35 guests