pronuntare in sedinta publica
pronuntare in sedinta publica
Am vazut un judecator (la o judecatorie) care dupa ce partile puneau concluzii pe fond, spunea solutia pe care grefierul o consemna in caietul de sedinta, dupa care trecea la urmatoarea cauza.
Poate insemna asta pronuntare in sedinta publica?
Poate insemna asta pronuntare in sedinta publica?
Decizia cred ca este luata inainte de sedinta si nu cred ca vreun judecator care nu stie ce va pronunta in ziua cand intra in sedinta se va pronunta in aceasi zi pentru ca dupa ce iese din sala trebuie sa scrie condica si atunci cand mai delibereaza?
Cand are dubii amana pronuntarea nu lasa condica nescrisa o saptamana.
Eu am pus intrebarea pentru ca judecatorul spunea in sala doar admite/respinge actiunea, cu/fara cheltuieli.
In procedura scrie ca trebuie sa citeasca dispozitivul.
De fapt daca este sa fim rigurosi nici condica nu o poate scrie pana nu redacteaza dispozitivul.
Cand are dubii amana pronuntarea nu lasa condica nescrisa o saptamana.

Eu am pus intrebarea pentru ca judecatorul spunea in sala doar admite/respinge actiunea, cu/fara cheltuieli.
In procedura scrie ca trebuie sa citeasca dispozitivul.
De fapt daca este sa fim rigurosi nici condica nu o poate scrie pana nu redacteaza dispozitivul.
trecerea solutiei in condica de sedinta echivaleaza cu pronuntarea in sedinta publica, e si o hotarire cedo de prin 1984 pe problema asta.
Eu n-am vazut pronuntari in sedinta publica decit la TV :)
As evita sa ma pronunt imediat dupa concluziile pe fond, chiar daca solutia este evidenta, pentru ca asta lasa impresia partilor ca ai intrat in sedinta cu parerea deja formata, iar concluziile lor au contat prea putin sau chiar deloc. Pe de alta parte intotdeauna e bine sa mai verifici inca odata dosarul inainte sa dai o solutie.
Asa cum zice vorba ceea, masori de 10 ori, tai o singura data.
Eu n-am vazut pronuntari in sedinta publica decit la TV :)
As evita sa ma pronunt imediat dupa concluziile pe fond, chiar daca solutia este evidenta, pentru ca asta lasa impresia partilor ca ai intrat in sedinta cu parerea deja formata, iar concluziile lor au contat prea putin sau chiar deloc. Pe de alta parte intotdeauna e bine sa mai verifici inca odata dosarul inainte sa dai o solutie.
Asa cum zice vorba ceea, masori de 10 ori, tai o singura data.
Sunt cel putin patru hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului.
In cauza Pretto si altii impotriva Italiei si cauza Sutter contra Elvetiei , Curtea a retinut ca nu s-a incalcat art 6 din Conventie deoarece solutia putea fi vazuta de oricine la grefa instantei dar, daca o sa citesti hotararile o sa vezi ca referitor la solutiile contestate pentru ca nu au fost pronuntate in sedinta publica, nu exista un text de lege care sa impuna pronuntarea in sedinta publica, asa cum avem noi in Codul de procedura civila.
In cauza Werner contra Austriei si in cauza Szucs contra Austriei, Curtea a constatat ca a fost incalcat art. 6 prin nepronuntarea in sedinta publica.
Lasand deoparte problema cu parerea partilor care oricum este foarte proasta atunci cand constata ca nu pot obtine a doua zi o copie de pe minuta care trebuia scrisa in condica de sedinta si pronuntata in sedinta publica in ziua judecatii, este legal sau nu sa se faca pronuntarea imediat dupa ce s-au pus concluziile pe fond?
In cauza Pretto si altii impotriva Italiei si cauza Sutter contra Elvetiei , Curtea a retinut ca nu s-a incalcat art 6 din Conventie deoarece solutia putea fi vazuta de oricine la grefa instantei dar, daca o sa citesti hotararile o sa vezi ca referitor la solutiile contestate pentru ca nu au fost pronuntate in sedinta publica, nu exista un text de lege care sa impuna pronuntarea in sedinta publica, asa cum avem noi in Codul de procedura civila.
In cauza Werner contra Austriei si in cauza Szucs contra Austriei, Curtea a constatat ca a fost incalcat art. 6 prin nepronuntarea in sedinta publica.
Lasand deoparte problema cu parerea partilor care oricum este foarte proasta atunci cand constata ca nu pot obtine a doua zi o copie de pe minuta care trebuia scrisa in condica de sedinta si pronuntata in sedinta publica in ziua judecatii, este legal sau nu sa se faca pronuntarea imediat dupa ce s-au pus concluziile pe fond?
Consider ca judecatorul respectiv nu a incalcat procedura civila
Art. 256 al.1 C.pr.civ.
Dupa sfarsitul dezbaterilor, judecatorii chibzuiesc in secret, FIE IN SEDINTA, fie in camera de consiliu.
al. 2 Dupa chibzuire, presedintele ... PRONUNTANDU-SE cel din urma.
Nu este de admirat curajul judecatorului

Art. 256 al.1 C.pr.civ.
Dupa sfarsitul dezbaterilor, judecatorii chibzuiesc in secret, FIE IN SEDINTA, fie in camera de consiliu.
al. 2 Dupa chibzuire, presedintele ... PRONUNTANDU-SE cel din urma.
Nu este de admirat curajul judecatorului