lichidare srl cu asociat unic

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
draudiu

lichidare srl cu asociat unic

Post by draudiu » 08 Dec 2006, 16:26

Care e procedura de lichidare a unui srl cu asociat unic?

Stiu ca se transfera drepturile si obligatiile societatii catre asociatul unic, dar practic, cum se procedeaza?

E nevoie de lichidator, se face vreun control din partea unor organe abilitate pe domeniul financiar contabil sau cum?

Multumesc anticipat celor care vor raspunde.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 08 Dec 2006, 16:28

Se publica hotararea de dizolvare si daca nu face nimeni contestatie se depune cerere de radiere impreuna cu o tidula de la fisc ca nu ai datorii fata de onor statun. Si se radiaza.
Nu ai nevoie de lichidator.

draudiu

Post by draudiu » 08 Dec 2006, 16:32

Deci practic decizia e doar a asociatului unic, fara interventia altor organisme...

Multumesc frumos.

mikaela

Post by mikaela » 08 Dec 2006, 16:51

art. 236 din Legea 31/1990 a fost abrogat prin Legea 441/2006, in concluzie se procedeaza ca la dizolvarea SRL cu mai multi asociati cf art 235 modificat tot prin L441

Pelerinul

Post by Pelerinul » 08 Dec 2006, 17:14

Asa e. 236 s-a abrogat.
Din 235, alin.2 rezulta totusi ca s-ar putea face o lichidare gratioasa, fara numirea unui lichidator daca exista cvorumul si majoritatea pentru modificarea statutului si acordul creditorilor.
Eu vad asa lucrurile: asociatul unic hotaraste dizolvarea si lichidarea societatii, stinge toate datoriile societatii si apoi cere radierea. Fara lichidator. Imi scapa ceva?

hanibal

Post by hanibal » 09 Dec 2006, 10:44

eu consider ca initial trebuie sa achite toate datoriile catre creditori si abia ulterior sa treaca la masura dizolvarii si radierii. Teoretic, confoem Legii 85/2006 art. 143, parca, orice societate care are datorii mai vechi de 6 luni, si mai mult este si dizolvata, trebuie sa-si ceara deschiderea procedurii insolventei. Greu de crezut ca se aplica aceasta cerinta in practica , dar daca vrei sa fie ca la carte eu zic sa le p[latesti inainte de dizolvare.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 09 Dec 2006, 12:46

Achitarea in prealabil a tuturor datoriilor este preferabil
Din textul legii rezulta insa ca se poate proceda si la o lichidare oarecum necontencioasa, cu acordul creditorilor. Cu plata datoriilor dupa declansarea lichidarii.

gigisansama

Post by gigisansama » 12 Dec 2006, 02:43

Dar in cazul unui SRL care fost dizolvat ca urmare a nemajorarii capitalului social si care are mai bine de 5 ani ( termenul de prescriptie a creantelor bugetare) in care nu a efectuat operatiuni ......... :?:

draudiu

Post by draudiu » 20 Dec 2006, 17:08

Pai bun si cum se face dovada ca eu am stins toate datoriile?

Nu prea vad cum as putea face acest lucru si nici cine trebuie sa verifice daca eu am stins toate datoriile?

Ce face, se uita judecatorul de la ONRC in contabilitate sa vada ce obligatii a avut soc si daca le-a stins?

Poate ca totusi trebuie sa se ajunga tot la lichidator...?

draudiu

Post by draudiu » 20 Dec 2006, 17:30

Si inca ceva, societatea nici nu are datorii.

Poate cate ceva din operatiunile curente, dar nu mai mult de 5 milioane lei vechi.

Asa ca poate plati creditorii, nu-i problema.

Nu inteleg, practic, cum e procedura.

E SRL cu asociat unic, deci e decizia lui sa lichideze societatea.
Mai departe, cum face exact?

Multumesc.

alinutzza

Post by alinutzza » 20 Dec 2006, 18:07

Angajezi un lichidator, face raportul, il depune la ORC, ceri lichidarea, judecatorul da incheiere, firma se radiaza.
In mare cam asa e.

draudiu

Post by draudiu » 21 Dec 2006, 10:19

Asta stiu, dar era vorba mai sus de o procedura voluntara in care, sau cel putin asa sugerau domnii colegi, nu este implicat lichidatorul.

Poti face lichidare a unui srl cu asociat unic in conditiile legislatiei in vigoare?

Si daca da, cum?

Multumesc

Post Reply